Kako smo volili na domžalskem in kamniškem območju

Predčasne volitve v Državni Zbor, ki so postregle s kar nekaj presenečenji, so za nami. Veliki met je zagotovo uspelo stranki Mira Cerarja, ki je po neuradnih podatkih zbrala do sedaj rekordnih 34,61% glasov. Presenečenje je zagotovo tudi Združena levica, ki se ji je s 5,97% glasov kot novinki uspelo uvrstiti v državni zbor.

Glede na prejšnje volitve je svoj rezultat uspelo izboljšati DeSUS-u (10,21%) in NSi (5,53%). Razočaranja pa niso mogli skriti v taboru SDS (20,69%) in v SD (5,95%), saj so dosegli slabši rezultat od pričakovanega. Prag za vstop v parlament je uspelo doseči še stranki Zavezništva Alenke Bratušek (4,34%). Medtem, ko so pred vrati parlamenta ostale kar tri stranke, ki so bile v prejšnjem mandatu parlamentarne stranke: SLS, Pozitivna Slovenija in Državljanska lista. Ob tem je potrebno dodati, da v taboru SLS še upajo na čudež, saj so tik pred pragom za vstop v parlament. Glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine, pa bodo lahko poskrbele, da se le uvrstijo v parlament.

Na domžalsko kamniškem območju, kjer so trije volilni okraji, smo dobili štiri poslance. Domžale bo tokrat zastopal Kamal Izidor Shaker (40,08%), ki je nastopal na listi SMC, stranke Mira Cerarja. Rezultat stranke na nacionalni ravni pa je presegel za kar 5,47%. Iz Moravč bo v poslanski klopi še naprej ostala Ljudmila Novak NSi (9,69%). Iz Kamnika pa bosta poslanske klopi grela mag. Matej Tonin NSi (12,49%) in Julijana Bizjak Mlakar DeSUS (11.15%).

V 10. Volilnem okraju (del Domžal, Moravče in Lukovica) je bila udeležba 55,82%. Največ glasov v tej volilni enoti so volivci oddali mag. Jani Miklavčič SMC (35,56%). Sledi pa ji Robert Hrovat SDS (20,40%). V 11. Volilnem okraju (del Domžal, Trzin in Mengeš) je bila udeležba 56,55%. Največ glasov so volivci namenili Kamalu Izidorju Shakerju SMC (40,08%). Sledi mu Borut Kurmanšek SDS (18,36%). V Volilnem okraju Kamnik (10. Volilni okraj) je bila udeležba  55,68%. Naveč glasov v tej volilni enoti so volivci namenili mag. Domnu Božeglavu SMC (33,34). Sledi mu Damjan Hribar SDS (19,80). Kljub temu, da sta bila zmagovalca v svojem volilnem okraju, pa se jima ni uspelo uvrstiti v parlament, saj sta imela oba nižje povprečje, kot stranki na nacionalnem nivoju. Izjemen rezultat je v Kamniku dosegel mag. Matej Tonin, saj je dosegel kar 6,96% večjo podporo, kot njegova stranka na nacionalni ravni.

Rezultate po voliščih si lahko ogledate v priponkah.

10. in 11. Volilni okraj 4. Volilne enote (Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica, Moravče):

10. Volilni okraj 1. Volilne enote (Kamnik, Komenda):

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov