Kako lahko z novim sistemom omrežnine zmanjšate stroške elektrike?

S torkom, 1. oktobra 2024, se je v Sloveniji začel uveljavljati nov sistem obračunavanja omrežnine za električno energijo, ki bo uporabnike spodbujal k prilagajanju porabe glede na obremenjenost omrežja. Cilj reforme je zmanjšati porabo električne energije v času največjih obremenitev omrežja ter s tem izboljšati stabilnost in učinkovitost elektroenergetskega sistema.

Doslej veljavne tarife (visoka tarifa – VT, manjša tarifa – MT in enotna tarifa – ET) so bile zamenjane s petimi novimi tarifami, ki temeljijo na časovnih obdobjih in sezonskih prilagoditvah. Vsak dan je zdaj razdeljen na tri različne časovne bloke, leto pa na dve sezoni: višjo sezono med novembrom in februarjem ter nižjo sezono med marcem in oktobrom.

Obračun omrežnine poteka na podlagi prevzete energije iz omrežja ter dogovorjene obračunske moči. V primeru prekoračitve dogovorjene moči je uporabnikom zaračunana presežna moč.

Značilnosti novega sistema:

  • Obračun temelji na 15-minutnih vrednostih meritev prevzete energije.
  • Leto je razdeljeno na dve sezoni – višjo sezono (november–februar) in nižjo sezono (marec–oktober).
  • Sistem uvaja pet časovnih blokov, ki odražajo dnevne spremembe v porabi in obremenitvi omrežja.
  • Posebno se upošteva dogovorjena in presežna obračunska moč, kar spodbuja uporabnike k bolj premišljenemu upravljanju porabe.

Uporabniki s priključno močjo do 43 kW (manjši porabniki)

Za gospodinjske in manjše poslovne odjemalce z maksimalno priključno močjo do 43 kW veljajo posebni pogoji. Če ne spreminjajo dogovorjene obračunske moči, jih računi zgolj obveščajo o morebitnih prekoračitvah in informativnih stroških. Dejanski obračun presežne moči pa se bo za te uporabnike začel izvajati šele po 1. januarju 2026.

Uporabniki s priključno močjo nad 43 kW (večji porabniki)

Večji odjemalci, torej tisti, katerih merilna mesta imajo priključno moč nad 43 kW, bodo začeli plačevati presežno moč že po 1. marcu 2024. Pri teh uporabnikih je dogovorjena obračunska moč določena na podlagi podatkov na koncu njihovega obračuna. Če na merilnem mestu ni 15-minutnih meritev, se bo za obračun uporabila priključna moč, določena v soglasju za priključitev.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Energetika Ljubljana

Tagi