Kako kupiti e-vinjeto za vožnjo po avtocesti v Sloveniji?

1. 1. 2021 je bil datum, ko je bilo v Sloveniji mogoče prvič uporabiti elektronsko vinjeto, katera je prinesla kar nekaj novosti. Za nakup se ni bilo več potrebno odpraviti na bencinsko črpalko ali v drugo specializirano trgovino, ampak ste nakup lahko opravili iz udobja vašega kavča. Prav tako, le te ni bilo potrebno fizično nalepiti na vetrobransko steklo.

Kar je bilo potrebno je bilo odstraniti staro vinjeto, katera je krasila vaše vozilo. Podjetje Dars, katero upravlja s slovenskimi cestami in z nadzorom vinjet, sedaj to ureja s pomočjo elektronskih naprav in nalepke niso več potrebne. Nakup elektronske vinjete pa bo potreben tudi v kolikor boste potovali v Avstrijo, Madžarsko, Slovaško, Češko, Romunijo ali Bolgarijo.

Novosti novih e-vinjet za vožnjo po avtocesti

Novo elektronsko vinjeto lahko kupite do 30 dni vnaprej, tako lahko nakup opravite pravočasno in vam kasneje za to ni več potrebno skrbeti. V primeru, da se vaši letni vinjeti izteka rok, jo lahko kupite predčasno in ste na avtocesti lahko brez skrbi. Pri tem ne pozabite izbrati ustreznega datuma pričetka veljavnosti, saj letna vinjeta ni več vezana na koledarsko leto, temveč velja eno leto od izbranega datuma, ki ga določite ob nakupu. Torej, če boste izbrali da e-vinjeta prične veljati 15. decembra 2022, bo veljavna do 15. decembra 2023.

Elektronska vinjeta je po novem vezana na registrsko številko vašega vozila, kar pomeni, da v primeru odjave vozila iz prometa lahko zahtevate povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete. V primeru prodaje vozila, boste do povračila delne vrednosti upravičeni le, v kolikor bo nov lastnik vozilo registriral z drugo registrsko številko.

Nakup elektronske vinjete pa še vedno lahko opravite na bencinskih servisih in v določenih trgovinah ali trafikah. Za to boste potrebovali vašo registrsko številko, datum pričetka uporabe e-vinjete in kartico oziroma gotovino za plačilo le te. Pri tem pazite, da boste navedli pravilno registrsko številko, saj v nasprotnem primeru nakup e-vinjete ne bo ustrezen. Tako boste morali v primeru nadzora poravnati kazen med 300€ do 800€ ter strošek e-vinjete. Zato vam svetujemo, da se brez oziroma brez ustrezno kupljene e-vinjete ne odpravite na avtocesto.

V kolikor se želite izogniti gneči za nakup na bencinskem servisu in stiku s prodajalci, lahko nakup enostavno opravite preko spleta, oziroma lahko nekomu starejšemu ponudite pomoč, ki ni vešč spletnega nakupovanja in mu je nakup v fizični trgovini odveč oziroma se ne želi izpostavljati.

Kako opraviti spletni nakup e-vinjete?

Zelo enostavno. Obiščite spletno stran parterja družbe Dars in si zagotovite nakup nakup uradne vinjete Dars po najlažji možni poti. Za nakup boste potrebovali:

  • Registrsko številko vašega avtomobila, avtodoma ali motornega kolesa
  • Državo registracije vašega vozila
  • Pravilen cestninski razred za vaše vozilo (tudi za avtodome)
  • Želeno obdobje veljavnosti
  • Začetek veljavnosti
  • Vaš veljaven e-poštni naslov

Ko imate pripravljene vse podatke se lahko lotite spletnega nakupa tako da najprej izberete cestninski razred (enosledno vozilo, avtomobil, MVP) in tip vinjete (tedenska, enomesečna, letna), nato kliknete na ‘‘Nadaljujte’’.

Vpišite podatke vašega vozila in vaše osebne podatke. Zavihke označene z zvezdico (*) je potrebno obvezno izpolniti.

V kolikor želite potrdilo o nakupu prejeti kot SMS sporočilo, morate navesti vašo telefonsko številko ter označiti, da želite prejeti SMS potrdilo.

Ko izpolnete in preverite vse podatke, kliknete na ‘‘Nadaljujte’’ na dnu strani, da nadaljujete na stran za plačilo.

Izberite način plačila, kako želite plačati in kliknite ‘‘Plačajte zdaj’’.

Pri zadnjem koraku vpišite podatke za plačilo in ponovno kliknite na ‘‘Plačajte zdaj’’.

Po zaključitvi naročila, boste na vaš e-mail prejeli potrdilo o naročilu, katero služi, kot dokazilo o nakupu e-vinjete.

Po nakupu ste tako opravili svoje delo in v primeru cestninskega nadzora na avtocesti ne boste imeli nobenih težav. V primeru le teh, bo potrebno pokazati potrdilo o nakupu, katerega imejte vedno shranjenega na vašem mobilniku.

Naročnik oglasa: Vignetteslovenia.si

 

Tagi