Jure Stopar s pogumom drsa proti državnemu zboru

Na letošnjih predčasnih državnozborskih volitvah kandidira izredno veliko mladih obrazov, kar je več kot dobrodošlo, saj mladi v politični prostor prinašajo svežino in nove ideje. Dejstvo je namreč, da so se mnogi stari obrazi v več kot dvajsetih letih izpeli. Eden izmed mladih kandidatov je tudi Jure Stopar iz Preserij pri Radomljah, ki je na politični parket dobesedno pridrsal.

Gre za nekdanjega hokejista, ki je vso svoje otroštvo in mladost posvetil športu, natančneje hokeju. Svojo športno pot je začel v HK Triglav Kranj, kjer je postal mladinski državni prvak v starosti do 20 let. Njegova profesionalna športna pot se je začela pri HK Slavija 2004/08 in nadaljevala na Danskem v IK Hvidovre 2007/08. Igral je tudi v HK Maribor 2008/09, v HC Mulhouse v Franciji 2009/10 in 2011/12, kjer je postal francoski državni prvaki in v HDD Olimpija 2010/11. Bil je tudi član slovenske mladinske in članske reprezentance, sodeloval je na dveh svetovnih prvenstvih v starosti do18 let, enem svetovnem mladinskem prvenstvu v starosti do 20 let. Za slovensko člansko hokejsko reprezentanco je odigral šest tekem.

Jure se je Rodil 17. januarja 1986 v Ljubljani, očetu Bojanu in mami Vlasti. Ima deset let mlajšo sestro Julijo in dve leti mlajšega brata Aleša, ki je v Homcu lastnik znane gostilne – Gostilna in picerija Jaka. Dvajset let je živel v Kranju, nato pa so se leta 2006 skupaj z družino preselili v Preserje pri Radomljah, kjer živijo še danes.

Osnovno šolo je obiskoval v Kranju, nato je nadaljeval svoje izobraževanje na Srednji frizerski šoli Kranju. Po profesionalni hokejski karieri se je vpisal na Srednjo ekonomsko šolo, ki jo je tudi uspešno zaključil. Študij namerava nadaljevati na Fakulteti za upravo. Zaposlen je v Kolektorju kot mojster proizvodnje.

Kandidira na listi Zavezništva Alenke Bratušek v 11. Volilnem okraju (Domžale, Mengeš, Trzin), 4. Volilne enote. Za kandidaturo se je odločil, ker si želi, da bi imeli mladi večjo vlogo v družbi. Meni, da bo kot poslanec uspešno zastopal mlade. V kolikor bo izvoljen, bodo njegove naloge usmerjene v izobraževanje mladih, šport, učinkovito zdravstvo in nova delovna mesta.

Iz hokejske dvorane v parlamentarne klopi.

Seveda pa kot izvoljeni poslanec ne bo pozabil na lokalno okolje iz katerega izhaja in kjer kandidira. Po njegovem prepričanju mora poslanec ostati v stiku s svojim okoljem in s svojo pozicijo poskušati čim bolj pomagati reševati težave, s katerim se sooča lokalno okolje.

Tako se bo Jure na lokalnem nivoju zavzemal za:

 • Boljše črpanje evropskih sredstev s projekti »ready-steady-go« (RSG).
 • Večja pomoč lokalne skupnosti drobnemu gospodarstvu.
 • Razvoj poenostavljanja postopkov uprave.
 • Dokončanje načrtovanja v prostoru – OPN.
 • Večanje neprofitnega javnega stanovanjskega fonda.
 • Spodbujanje zaposlovanja mladih.
 • Vzpostavitev LPP linije Ljubljana-Trzin-Domžale-Mengeš.
 • Izgradnja telovadnice k Srednji šoli Domžale in šolskega centra v Mengšu.
 • Nadaljnji razvoj športa.
 • Plačilo položnic brez provizije.
 • Ureditev centra Domžal (SPB, komunalni center …).

Za zgoraj naštete zaveze, je Jure prepričan, da so uresničljive. Potrebna sta pogum in volja, da se problematika začne reševati. Juretu pogum, volje in energije ne manjka, kar dokazuje že sedaj, saj se je že aktivno začel vključevati v reševanje nekaterih zgoraj naštetih zavez. Njegov moto je, da niso dovolj samo besede. Potrebna so namreč tudi dejanja. Njegov pogum in volja pa prihajata iz njegove športne hokejske kariere, saj moraš v tem športu poleg borbenosti pokazati tudi veliko poguma in volje, saj le tako lahko deluješ kot profesionalni športnik.

Skratka Jure se poln poguma iz leda podaja na politični parket. Podprete ga lahko 13. julija 2014, tako da obkrožite številko 7!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Arhiv Jureta Stoparja
Komentarji uporabnikov