Joc Pečečnik predstavil prvo pametno sončnico, ki spodbuja trajnost in podjetnost med mladimi

V podjetju Interblock, d. d., so predstavili prvo pametno sončnico v Sloveniji. Smartflower – sončna elektrarna, ki so jo postavili pred sedežem podjetja v Mengšu, se obrača proti soncu in s pomočjo vgrajenih sončnih panelov ustvarja električno energijo. Pametna sončnica ima vgrajen sistem zaščite s samodejnim zapiranjem ob dežju ali toči. »Zavedamo se, da trajnostna naravnanost podjetij, zelene tehnologije in odgovoren odnos podjetnikov do okolja pripomorejo k reševanju okoljskih, družbenih in gospodarskih izzivov,« je ob predstavitvi pametne sončnice povedal Joc Pečečnik, predsednik upravnega odbora Interblocka, ki je od julija letos tudi predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. Postavitev pametne sončnice Smartflower simbolno naznanja zagon vsenacionalnega projekta Sonce za otroke, ki predstavlja inovativen način zbiranja sredstev z namenom spodbujanja podjetnosti in trajnosti med otroki.

Zunanjo površino sedeža družbe Interblock, d. d., v Mengšu odslej krasi pametna sončnica Smartflower – sončna elektrarna, ki jo je vodstvo podjetja danes uradno predalo namenu. Rdeči trak sta simbolno prerezala Joc Pečečnik, predsednik upravnega odbora podjetja Interblock, d. d., in Franc Jerič, župan Mengša.

»Ekološke pametne sončnice Smartflower združujejo trajnost, zelene rešitve, visoko tehnologijo, odgovoren odnos podjetnikov do okolja, v katerem poslujejo, estetski videz in solidarnost. Ponosen sem, da je pred nami nova zgodba o uspehu in to v času, ko se srečujemo s skokovitim porastom cen energentov in je epidemija novega koronavirusa najšibkejše še bolj potisnila na rob. Hitreje ko se bomo premaknili na obnovljive vire energije, bolj bomo odporni na visoke cene. Obenem pa moramo kot družba stremeti, da odgovorno podjetnost predstavimo tudi otrokom«, je ob otvoritvi izpostavil Pečečnik.

Sončne elektrarne Smartflower se obračajo proti soncu in imajo vgrajen sistem zaščite s samodejnim zapiranjem ob dežju ali toči. S tem dodatno upravičujejo naziv »pametnega« tehnološkega izdelka, prinašajo pa tudi sporočilo trajnostnega razvoja in obnovljive energije na nacionalni ravni.

Včerajšnje odprtje prve tovrstne sončne elektrarne naznanja tudi začetek projekta Sonce.

Avtor: ekipa SBC; Foto: Studio 37

Tagi