Izteka se rok za oddajo nevarnih odpadkov. Občani si zaslužijo pohvale

Letošnja spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov v občinah Lukovica, Moravče, Trzin, Mengeš in Domžale se počasi bliža koncu. Javno komunalno podjetje Prodnik d.o.o. je za varno zbiranje nevarnih odpadkov uporabilo posebne premične zbiralnice zelene barve, ki so prepoznavni že od daleč. Z Domžalcem smo se odpravili v Jarše, na eno izmed prevzemnih mest. Z zanimanjem smo si ogledali zbrane nevarne odpade in se pogovorili s predstavniki podjetja o odnosu, ki ga imamo ljudje do nevarnih odpadkov. Slišali smo tudi pohvale, namenjene občanom.

Kakšen je odnos občanov do tovrstnih akcij? Imate občutek, da ljudje počakajo na tovrstne akcije, ali so še vedno posamezniki, ki skušajo odvreči nevarne odpadke v ostale zabojnike?

Opažamo, da veliko naših uporabnikov spomladi že kar čaka na organizirano zbiranje nevarnih odpadkov, da lahko pravilno oddaje te odpadke, ki so jih doma ločeno zbirali nekaj časa, blizu svojega doma. Zbiralne akcije se udeleži približno 500 občank in občanov, ki so na primer v jesenki akciji predali nekaj več kot 12 ton nevarnih odpadkov.

Opažamo tudi, da je ozaveščenost občanov na relativno visokem nivoju, žal pa se nevarni odpadki še vseeno znajdejo tudi v zabojnikih za ostale odpadke ali še slabše – ob zabojnikih na ekoloških otokih.

Prevzeme opravljate tako v večjih, kakor tudi manjših krajih. Ste opazili kakšno razliko v odnosu, ki ga imajo občani, v kolikor se nahajate v manjšem kraju ali v večjem središču?

Razlik v odnosu med prebivalci iz različnih tipov naselij ne zaznavamo, je pa pričakovano, da je količina predanih nevarnih odpadkov večja tam, kjer je večje število prebivalcev in kjer premična zbiralnica stoji dlje časa. Na vseh lokacijah se zbere največ ostankov barv, odpadnega motornega in jedilnega olja ter baterij.

Ste morda opazili kakšne posebnosti glede količine ali pa morebiti vrste nevarnih odpadkov, ki so jih občani od 20. marca pa vse tja do danes prinesli?

Posebnosti v primerjavi s preteklimi akcijami ne opažamo. Tudi tokrat se akcije udeležuje podobno število občanov. Opažamo pa, da občani morda niso dovolj seznanjeni, da v okviru zbiralne akcije nevarnih odpadkov ne morejo predati gum. Zato bomo to priložnost izkoristili še za poziv našim uporabnikom, da odpadne gume lahko brezplačno predajo v Centru za ravnanje z odpadki Dob.

V čem bi lahko pohvalili občane, da so se glede prinosa nevarnih odpadkov izkazali in kje so še možnosti izboljšav?

Predvsem bi pohvalili vse občane, ki redno predajajo nevarne odpadke ločeno od ostalih odpadkov. Vsekakor pa še vedno prepogosto opazimo baterije, elektronske aparate, odpadna olja in zdravila med mešanimi komunalnimi odpadki. Če ti odpadki končajo na odlagališčih, to resnično negativno vpliva na okolje, zemljino in tudi podtalnico.

Glede na prevzeto količino odpadkov pa menimo, da je treba tudi zmanjšati količine odpadnih nevarnih snovi. Kot posamezniki to lahko storimo predvsem s premišljenim nakupovanjem – da res kupujemo le tisto, kar potrebujemo in toliko, kolikor potrebujemo.

V kolikor občanom okoliščine tokrat niso dovolile, da bi prinesli nevarne odpadke na eno izmed zbirnih mest, kaj lahko naredijo po končani akciji?

Naši uporabniki lahko nevarne odpadke iz gospodinjstva kadarkoli brezplačno predajo v Centru za ravnanje z odpadki Dob. Center za ravnanje z odpadki je odprt od ponedeljka do petka v popoldanskem času in ob sobotah ves dan. Točen delovni čas in dodatne informacije so objavljene na naši spletni strani www.prodnik.si

Odpadne baterije in manjše elektronske naprave pa lahko predajo tudi v posebne zbiralnike na nekaterih ekoloških otokih.

V kolikor imate doma nevarne odpadke iz spodnjega seznama in bi jih želeli varno predati v okviru spomladanske akcije, lahko to še storite v soboto, 1. aprila 2023 v občini Domžale

  • 09.00-10.30,  KS Preserje, Ob križišču Igriške in Bistriške ulice
  • 11.00-12.30, KS Radomlje, Pri parkirišču Kulturnega doma
  • 13.00-14.30,  KS Rova, Pri gasilskem domu

Med nevarne odpadke spadajo:

  • akumulatorji, baterije,
  • zdravila,
  • pesticidi,
  • barve, laki,
  • topila, razredčila, lepila,
  • kozmetika,
  • čistila,
  • neonske cevi,
  • odpadno jedilno in motorno olje,
  • pločevinke s potisnim plinom,
  • embalaža, onesnažena z nevarnimi snovmi …

Prosimo vas, da pri predaji nevarnih odpadkov upoštevate naslednja navodila:

  • Nevarne odpadke hranite v originalni embalaži, ki naj bo dobro zaprta, da med prevozom na zbirno mesto ne pride do razlitja vsebine.
  • Tekoči odpadki naj bodo v zaprti posodi.
  • Ostri odpadki morajo biti v zaprti posodi iz stekla ali trde plastike.
  • Pomembno je, da se odpadki med seboj ne mešajo, saj to lahko povzroči nepredvideno reakcijo med različnimi snovmi.
  • Odpadke naj prinesejo polnoletne osebe, ki bodo pri rokovanju z njimi upoštevale varstveno tehnična navodila, ki ste jih dobili z nakupom izdelka, iz katerega je odpadek nastal.
  • Dokler nevarnih odpadkov ne oddate v akciji zbiranja, jih hranite na suhem, varnem in otrokom nedosegljivem mestu.

Nevarni ali posebni odpadki so tisti, ki vsebujejo večje koncentracije okolju nevarnih snovi in se jih zato ne sme odlagati skupaj s komunalnimi oziroma gospodinjskimi odpadki.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Miro Pivar

 

Tagi