Izjava župana občine Moravče

O čistem in zdravem okolju v moravški dolini

Drage občanke, spoštovani občani Občine Moravče.

Ker se še vedno pojavlja nekoliko zmede glede naše zelene politike in preobrata v odnosu do delovanja družbe Termit d.d. in ker predstavniki stare moravške politike v svojem znanem umazanem stilu klevetajo češ, da sem se »prodal« Termitu in postal »agent kapitala«, se kot vaš župan čutim dolžan izjaviti sledeče.

Na začetku mojega prvega mandata je Občinski svet Občine Moravče 27. februarja 2019 na moj predlog sprejel Deklaracijo o čisti Moravški dolini. Tej ostajam zavezan: vodim takšno naravo-varstveno politiko, ki ščiti naravno okolje, vire pitne vode in ohranja zdravo življenjsko okolje. To pomeni tudi prepoved odlaganja nevarnih industrijskih odpadkov in sonaravno sanacijo krajine, vrnjene v prvotno stanje.

Potem so sledila štiri leta javnega in medijskega spopada, saj smo bili prepričani, da podjetje Termita zasleduje le svoje lastne koristi in se ne meni za nobene okoljske omejitve. Zahtevali smo, da občanke in občani občine Moravče uveljavljamo svobodno voljo in s tem pravico, da o svojih zadevah samostojno odločamo – tudi o preprečevanju onesnaževanja Moravške doline. Vašo ponovno podporo leta 2022 sem razumel kot potrditev zelene politike. Pripravljen sem se bil pogovarjati o vsem, razen o enem – o zmanjševanju in končanju onesnaževanja. To nikoli ne more biti predmet nikakršnih pogajanj.

Vmes je dozorelo spoznanje, da vkopani vsak v svojem rovu nikoli ne bomo rešili tega, za kar se zavzemamo. Zato sem z veseljem sprejel pobudo, da se začnemo s predstavniki podjetja Termit pogovarjati. Tako so lani sledili dolgi meseci trdih pogajanj, katerih rezultat je 27. septembra 2024 podpisan Protokol sodelovanja med Občino Moravče in družbo Termit d.d. .V njem je natanko zapisano prav to, za kar smo si s svojo zeleno politiko ves čas prizadevali, le da bomo to zdaj uveljavljali skupaj:

  • namen Protokola je zagotoviti zaščito naravnega okolja in zdravja ljudi v občini;
  • družba Termit bo ustvarjala dodano vrednost in delovna mesta po načelih krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja družbe v skladu z veljavnimi evropskimi smernicami;
  • družba Termit se zavezuje, da bo v prehodnem obdobju štirih let postopno zmanjševala sanacijo s predelanimi odpadnimi materiali; sanacija se bo izvajala z vključitvijo predpisanih materialov, ki so določeni v okoljevarstvenem dovoljenju;
  • družba Termit bo uvajala zelene tehnologije, zagotavljala stalni predpisani monitoring, izvajanje sanacijskih del pa bo nadzirala pristojna rudarska inšpekcija.

Zagotavljam vam, da ostajamo budni čuvarji naše zelene Moravške doline. Samo s skupnimi močmi – tudi s pomočjo družbe Termit – jo bomo obvarovali, ohranili čisto in zdravo za vse nas in za naše zanamce.

dr. Milan Balažic, foto: občina Moravče

Tagi