Iz domžalskih občinskih svetniških klopi: Domžale (nekoč) pametno mesto?

Danes je lahko vsakdo »pameten«, ko se govori kaj je vse potrebno narediti, problem pa se pojavi pri realizaciji. To me je pognalo k razmišljanju o tem, ali so Domžale pametno mesto. No, danes še ne, če bi si to še tako želeli, a vprašati se moramo, če gremo v pravo smer, da bi naša občina jutri postala pametna. 

Kaj sploh je pametno mesto? Koncept pametnega mesta se nanaša na uporabo informacijske in komunikacijske tehnologije za izboljšanje kakovosti življenja v mestu. To so torej skupnosti, kjer so se prebivalci (vključno z odločevalci seveda) odločili, da bodo uporabili sodobne tehnologije za zvišanje kvalitete življenja v mestu in so pripravljeni v to vlagati ne le finančna sredstva, ampak način svojega življenja.

Eno od ključnih področij pametnih mest je zagotovo ustrezna prometna strategija. O tem, da v Domžalah imamo starejšo verzijo sem že pisal, a razmišljati moramo naprej, za jutri. Že dolgo se namreč odpira vprašanje ali je možen razvoj pametnih mest brez pametne mobilnosti. Promet igra pomembno vlogo pri razvoju naše občine vendar ni dovolj, da imamo dobro primestno povezavo, da ustvarjamo rekreativne poti, pomembno je tudi, da imajo vsi občani dosegljiv javni prevoz, javna prometna služba mora biti na voljo. Ključno je, da se v mestu vzpostavlja infrastruktura, ki bo omogočila uvajanje trajnostne mobilnosti, s tem pa posledično tudi dvig kvalitete zraka. Pogosto prihaja do izgovorov, da nekaj v mestu ni mogoče urediti, ker ni finančnih sredstev. A za spreminjanje navad niso vedno potrebne večje investicije. Občine imajo tudi mehke ukrepe, kot je trajnostna parkirna politika, zelena mestna logistika, omejevanje prometa v mestih jedrih, sodobne tehnologije upravljanja mobilnosti in seveda izobraževanje občanov, s katerimi lahko posegajo po želenih rezultatih. Nekaterim to odlično uspeva. Včasih ni tako slabo se ozreti čez plot k sosedom.

Ne nazadnje pa – pametnih mest ni brez pametnega vodstva. Pametni župani se povezujejo na različnih področjih, od globalnega priseljevanja, nacionalne varnosti, klimatskih sprememb, energetike, delovnih mest do enakopravnosti – vse to so težave s katerimi se pametna mesta upajo soočiti, pravijo tisti, ki gradijo pametno prihodnost. Pametna mesta skupaj rešujejo težave z namenom ustvarjanja boljšega življenja za vse prebivalce. Pameten župan torej pelje občino v smeri prihodnosti, ki bo predvsem v koraku s časom in zahtevami sodobnega človeka po napredku in razvoju. Razvojne dokumente je pač treba tudi uresničevati, ne le zapisovati. Pametno mesto ima torej pametno vodstvo, ki pametno upravlja mesto. Pametno mesto pa ima tudi pametne in aktivne občane, ki jih zanima, si želijo in zahtevajo boljšo kvaliteto bivanja. Od infrastrukture do družbenega življenja. Tranzicije v pametna mesta ne bo čez noč. Potrebno je veliko truda, še prej pa volje in odločnosti. Vprašanje pa je, če jo v naši občini imamo. Čas bo pokazal svoje, upamo, da v pravo smer. O pametnih mestih bom še pisal in govoril. Domžale imajo vse predpogoje, da to postanejo. S pametno politiko.

Uroš Breznik, SD, občinski svetnik

Tagi