Neugodni vremenski pogoji presenetili tudi lastovke

Hladna fronta je zajela večji del Evrope

Nenaden padec temperatur in preskok iz vročih dni v jesenski hlad ni presenetil le ljudi, temveč tudi živali. Nagla ohladitev je med potovanjem v tople kraje najbolj prizadela lastovke, še posebej mlade in neizkušene. Zaradi dolgotrajnega deževja v zraku tudi ni žuželk, ki so primarna hrana za lastovke.

Iz več koncev Slovenije poročajo o zatekanju lastovk na balkone, zidove hiš, pod napušče, kjer iščejo zavetje pred mrazem in dežjem, nemalo pa je bilo žalostnih prizorov poginulih lastovk, ki so podlegle mrazu in lakoti. Natančnega števila, koliko ptic je poginilo, še ni, se pa bojijo, da jih je več tisoč. Večina lastovk je že tako obnemogla in prezebla, da jim je težko pomagati, lahko pa jim ponudimo toplo zavetje.

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic so opozorili na težke razmere, ki trenutno pestijo lastovke.
Na družbenem omrežju Facebook DOPPS – BirdLife Slovenia so zapisali, da lastovke v primerih dolgotrajne ohladitve in dežja težje letijo, zaradi hladnega vremena, ko v zraku ni žuželk, pa pogosto stradajo. “V zavetju čakajo na izboljšanje razmer, nemalokdaj pa se tudi stiskajo druga k drugi, da tako ohranjajo telesno toploto.

Pri DOPPS svetujejo, kako lahko lastovkam pomagamo:

  • jate pustimo na mestu, kjer jih najdemo in jih ne preganjamo, saj z letenjem porabljajo nujno potrebno energijo;
  • azil za prostoživeče živali se v takih primerih zelo hitro napolni, zato lahko manjšemu številu lastovk pomagamo tudi sami. Namestimo jih na suho in toplo, dodatno pa jim lahko ponudimo hrano – ličinke mokarjev (dostopni v bolje založenih trgovinah za hišne ljubljenčke).

Upajmo, da bo ta konec tedna, ko bodo temperature prijaznejše, sonce pomagalo pogreti prezeble lastovke, da se bodo lahko čimprej odpravile na pot v tople kraje.

Avtor: Tamara Stefanović; Foto: Uroš Juračič

Tagi