Gradimo, razvijamo in napredujemo

Županovo letno delovno poročilo

Župan praviloma o svojem delu in delu občinske uprave poroča Občinskemu svetu. Ker pa je neposredno izvoljen s strani ljudstva, je prav, da račune položim tudi pred vas, občanke in občani Občine Moravče.

Tole je moje kratko poročilo o delu v zadnjem letu:

  1. Lani decembra smo sprejeli proračun Občine za leti 2024-2025, letos junija pa prvi rebalans: ohranjamo stabilne občinske finance, proračun je v skladu z našimi možnostmi, uravnotežen, razvojni in socialen. Z javnim denarjem ravnamo kot dober gospodar.
  2. Porabo proračunskega denarja ves čas nadzoruje pet institucij: Nadzorni odbor, Finančna uprava (FURS), Davčna uprava (DURS), AJPES in Ministrstvo za finance RS. Ta poraba je skladna z zakonodajo in potrebami Občine, kar velja tudi za županovo reprezentanco, ki jo v veliki večini namenjena skromni pogostitvi nastopajočih ob različnih prireditvah, za uporabo obeh službenih vozil, za donacije in sponzorstva različnim moravškim društvom, za pravne storitve in izhajanje našega časopisa.
  3. Intenzivno gradimo optično omrežje: septembra se bomo skupaj s predstavniki podjetja Rune po posameznih vaških skupnostih posvetili reševanju preostalih problemov.
  4. Pri varstvu pred naravnimi nesrečami – teh je zaradi podnebnih sprememb vse več –  smo povečali sredstva za nova gasilska vozila s 50.000 na 100.000 evrov.
  5. V skladu s programom, ki ga s proračunom sprejme Občinski svet, nadaljujemo z asfaltiranjem novih cestnih odsekov: končana sta odseka na Gori pri Pečah (Log) in na Dolah pri Krašcah, v delu pa je najdaljši cestni odsek v smeri od Soteske proti Negastrnu. Ostale ceste sledijo. Hkrati pripravljamo dokumentacijo za sprejem podrobnega občinskega načrta za obvoznico mimo Moravč.
  6. Prav tako pripravljamo spremembo podrobnega občinskega načrta za območje MO16/18, kjer je predvidena gradnja stanovanj za mlade družine, socialnih in varovanih stanovanj. V delu je dokumentacija za gradnjo večje sončne elektrarne (Havaji).
  7. Gradimo Dom starejših občanov, ki bo predvidoma odprt junija 2025. Temu bo sledila prenova Vegove ceste.
  8. Skupaj s podjetjem Termit gradimo novo cesto za prevoz težkih vozil, ki se s tem umikajo iz glavne ceste. V poštenem sodelovanju želimo zagotoviti tehnološki razvoj podjetja v novimi delovnimi mesti, obenem pa vztrajamo pri najvišji meri varovanja našega okolja in zdravja ljudi.
  9. Začenjamo z nadgradnjo čistilne naprave v Moravčah in kanalizacijskim sistemom za vas Češnjice.
  10. Pri varni oskrbi z vodo se končuje poskusno obratovanje nove vrtine Ples 2, ki bo priključena v sistem skupaj z novo filtrirno napravo na Hribu nad Plesom.
  11. V vrtcu odpiramo 15. oddelek, kar tretjina proračuna je namenjenega šoli, prevozu otrok in sofinanciranju delovanja Športne dvorane Primoža Peterke.
  12. V središču Moravče pripravljamo novo prometno ureditev s cono za pešce, sofinanciramo obnovo fasad v trškem jedru in obnovo Parka slovenske samostojnosti. Prav tako pričakujemo, da bomo s pridobljenimi sredstvi na razpisu začeli z gradnjo nogometnih tribun, slačilnic in klubskih prostorov.

Kot lahko vidite, gradimo, kot se v Moravški dolini najbrž še ni. Osvobojeni cokel preteklosti imamo nov razvojni zagon, ki ga lahko čutite na vsakem koraku. V tem tempu bomo tudi nadaljevali.

dr. Milan Balažic, Občina Moravče

Tagi