Glasujte za Naj planinsko pot 2024

Katera naj postane Naj planinska pot 2024 in prejme sredstva za obnovo?

Že sedmo leto imate možnost, da izglasujete naj planinsko pot. Letos je v izboru 6 poti, ki so jih prizadele lanskoletne ujme in poplave. Markacisti bodo planinska pot, ki bo prejela največ glasov, obnovili in naredili spet varno.

Za katere poti lahko glasujete letos?

Pri Planinski zvezi Slovenije, kjer so v sodelovanju s planinskimi društvi pripravili izbor poti, pravijo, da predstavljajo vse bolj pogosti in vse bolj intenzivni izredni vremenski pojavi, kot so: vetrolom, zemeljski plazovi, podori in nalivi tudi vse večji izziv za markaciste.
V letošnjem izboru za Naj planinsko pot 2024 je zato šest planinskih poti, ki so jih lanske katastrofalne poplave v osrednjem delu Slovenije ter ujme v Julijskih Alpah močneje prizadele.

Planinsko pot, ki bo prejela največ glasov, bodo markacisti planinskega društva, ki skrbi za pot, s pomočjo sredstev akcije Očistimo gore očistili in obnovili.

Ljubenske Rastke–Koča na Travniku (Savinjska)

Pot se prične na asfaltni cesti, nadaljuje pa s pomočjo lesenega mostička preko potoka Žep in nato strmo v  gozd. Že kmalu stopite iz gozda na travnata pobočja in tako nadaljujete skozi gozd vse do pašnika, kjer vas na desni na razglednem robu pričaka lesena klop in se začno odpirati čudoviti pogledi. V neposredni bližini je cilj poti – Koča na Travniku.

V lanskoletnih poplavah je odneslo leseno brv preko potoka Žep. Treba bi bilo tudi popolnoma obnoviti zgornji del poti. Za pot skrbi PD Ljubno ob Savinji.

Foto: Franjo Atelšek

Jama Topla–Mala Peca (Koroška)

Pot poteka od Krajinskega parka Doline Topla mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, z restavriranimi mlini in habitatom redkih metuljev, planinskega orla in drugih ptic ter rastlinja. Posebno noto poti dajejo tudi izjemno gostoljubni domačini s kmetijami visoko pod vrh Pece.  Planinska pot od jame Topla se najprej bolj ali manj drži rudarske ceste, nato preči travnik. Nato skozi gozd pod strmimi skalami po poti prečite hudournik Zajčjo peč nad prelepim slapom, ki ga je nedavna povodenj poglobila. Višje lahko s poti zavijete do votline kralja Matjaža, izberete planinsko pot do okrepčila v Domu pod Peco ali pa se povzpnete na Malo Peco.

Za planinsko pot skrbi PD Mežica. Pri obnovi bo potrebno sodelovanje tehnične ekipe PZS, saj je odneslo most in del poti, treba pa bo tudi odstraniti podrta drevesa.

Foto: PD Mežica

Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici (Kamniško-Savinjske Alpe)

Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici je priljubljena lahka planinska pot, ki vodi po desnem bregu reke Kamniške Bistrice v zatrep doline do samega izvira reke. V začetku so jo poimenovali tudi Kamniški vintgar. Ime je dobila po Maksu Koželju, slikarju iz Kamnika. Ob reki hodite mimo naravnih znamenitosti kot je Predaselj, naravni most, Kraljevi studenec vse do izvira Kamniške Bistrice. Pot vas pripelje v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp čez Spominski park in je vstopnica v visokogorje.

Za pot skrbi PD Kamnik, pri obnovi pa bo potrebna pomoč tehnične ekipe PZS. V lanskem letu so poplave močno prizadele priljubljeno pot in jo naredile neprehodno. Voda je odnesla kar pet mostov in približno 1,5 kilometra poti.

Foto: PD Kamnik

Logarski kot–Okrešelj (Kamniško-Savinjske Alpe)

Zahtevna planinska pot vodi iz Logarskega kota v Logarski dolini, kjer kmalu prečkate most preko Savinje in se ohladite ob slikovitem slapu Rinka. Naprej vas varovala in strma pot vodijo naprej strmo navzgor po prijetnem gozdičku ob robu slapa. Na vrhu slapa še enkrat prečkate Savinjo in nato nadaljujete strm vzpon ob strugi Savinje, kjer vam pot omogočajo lesena in jeklena varovala. Nato vas pot skozi gozd pripelje na Okrešelj s čudovitimi razgledi.

Za planinsko pot skrbi PD Celje Matica. Lanske poplave so odnesle most.

Foto: Katarina Kotnik

Iz doline Tamar na Visoko Ponco (Julijske Alpe)

Ta zelo zahtevna planinska pot vas popelje po divji dolini Tamarja skozi gozd in se vzpne v dokaj strmo ruševnato pobočje. Mimo manjše votline se vzpenjate  po strminah skozi gozd, kjer vas pripelje do skalovja in prvih jeklenic. Pot se nato še večkrat položi in vzpne. Na grebenu Ponc je lep razgled na dolino Tamar. Po južni strani krušljivega pobočja, zavarovanega z jeklenicami in klini, osvojite vrh Visoke Ponce.

Planinska pot je zaradi podora zaprta. (!) Potrebno bo odpraviti škodo, ki jo je povzročil podor, namestiti nova varovala in pot ponovno označiti. Obnova bo zahtevala pomoč tehnične ekipe PZS. Za planinsko pot Tamar—Visoka Ponca skrbi PD Rateče Planica.

Foto: Zdenka Mihelič

Zasavska planinska pot (Posavsko hribovje)

Zasavska planinska pot (ZPP) se prične na Bizeljskem, od koder se povzpne na Bohor (915 m). Od tam boste nadaljevali po vseh znamenitih vrhovih Posavskega hribovja: Lisca, Kopitnik, Šmohor, Mrzlica, Čemšeniška planina, Miklavž, Janče vse do Kuma.

Pot je dolga 200 km. Celotna trasa potrebuje osvežitev in dopolnitev z novimi označbami poti. Potreba pa je tudi sanacija določenih predelov poti, denimo Zidani Most—Veliko Kozje in Zidani Most—Kopitnik. Za Zasavsko planinsko pot skrbi meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja (MDO Zasavje) in Planinsko društvo Lisca Sevnica.

Foto: PD Lisca Sevnica

Spremljajte družbene kanale Očistimo gore: FB Očistimo gore in IG Očistimo gore, kjer bomo posredovali vse novosti o obnovi in letošnji zmagovalki.

Kmalu obnovljenih vseh šest naj planinskih poti

Planinke in planinci se lahko veselijo petih planinskih poti, ki so bile do sedaj izglasovane za naj planinsko pot, lansko zmagovalko pa čaka obnova v letošnji planinski sezoni. Skupaj se lahko zahvalimo izurjenim in požrtvovalnih markacistom, ki so poti s sredstvi, ki ji je prispevala Zavarovalnica Triglav, nekatere pa tudi s podporo tehnične ekipe markacistov Planinske zveze Slovenije, obnovili in naredili spet varne.

Osvetlimo, katere poti ste v preteklih letih planinske in planinci izbrali in so jih markacisti planinskega društva, ki skrbi za pot, obnovili s sredstvi, ki smo jih prispevali v okviru akcije Očistimo gore:

Avtor: Zavarovalnica triglav; Foto: Zavarovalnica Triglav

Tagi