Garažna hiša center Domžale P+R v ponedeljek odpira svoja vrata

Nova sodobna garažna hiša v centru Domžal, ki je bila zgrajena v dobrem letu dni, bo v ponedeljek 10. avgusta 2015, že na voljo uporabnikom. Garažna hiša center Domžale P + R je zgrajena v treh etažah: klet- medetaža, dve nadstropji in streha, ki je urejena kot parkirna površina. Skupaj je na voljo 228 parkirnih mest. Garažna hiša deluje po posebnem sistemu, saj se uporabnikom z vstopom v garažno hišo in registracijo vozila, na mestno kartico naloži bonus za povratni javni avtobusni prevoz družbe Kam Bus d.o.o.

Garažno hišo center Domžale P+R so pričeli graditi lani v začetku avgusta, z zaključnimi deli pa so končali konec letošnjega junija. Občina Domžale je tako 27. julija letos z vsemi potrebnimi dokumenti prevzela garažno hišo v obratovanje, ki bo svoja vrata za uporabnike odprla v ponedeljek, 10. avgusta 2015.

Na Občini Domžale pravijo, da je Garažno hišo P + R Domžale delno financirala Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Za gradnjo garažne hiše je Občina Domžale upravičena do 1,5 milijonov evrov evropskih sredstev. Ocenjena vrednost celotne investicije znaša 2,2 mio EUR.

Garažna hiša center Domžale P+R
Garažna hiša center Domžale P + R je zgrajena v treh etažah (klet- medetaža, dve nadstropji in streha, ki je urejena kot parkirna površina). Na voljo je 228 parkirnih mest, od tega 12 parkirnih mest za invalide, ki se nahajajo v pritličju in eno parkirno mesto s polnilnico za električna vozila. Poleg garaže bo v pritličju še kolesarnica, tehnični prostor za kontrolo ob izvozu ter komunikacijsko jedro s stopniščem in z javnimi sanitarijami.

Vstop v garažno hišo mogoč samo z mestno kartico
Za dostop v garažno hišo vsak uporabnik potrebuje t.i. mestno kartico, ki jo je možno kupiti oziroma pridobiti pri vstopu v garažno hišo na vstopnem stebričku. Cena mestne kartice znaša 5,00 EUR (z vključenim DDV). Strošek nakupa mestne kartice se poravna na avtomatski blagajni. Vstop v garažno hišo brez kartice ni mogoč. Kartica je anonimna in prenosljiva ter predstavlja medij za koriščenje storitev parkiranja in koriščenja javnega prevoza. Na Občini Domžale pravijo, da bo v bodoče z mestno kartico mogoče koristiti tudi druge storitve v okviru občine Domžale.

Bonus za povratni prevoz z javnim avtobusnim prevoznikom
Vsak uporabnik ob izhodu iz garažne hiše plača parkirnino na avtomatski blagajni, ki sprejema gotovino, možno pa je plačilo tudi s plačilnimi in kreditnimi karticami. Blagajna denarja ne vrača, preplačilo parkiranja se na mestno kartico zabeleži kot dobroimetje.

Z vstopom v garažno hišo in registracijo vozila se vsakemu uporabniku naloži bonus za povratni prevoz z javnim avtobusnim prevoznikom, katerega lahko koristi do 24. ure istega dne. Ponudnik javnega avtobusnega prevoza je družba Kam Bus d.o.o. Strošek javnega prevoza poravna Občina Domžale.

Na občini Domžale so še povedali, da občani Domžal nimajo prednosti za parkiranje pred občani drugih občin. Vsak uporabnik, ki vstopa v garažno hišo, lahko postane lastnik mestne kartice Domžale. V Domžalah je po navadi težje najti prosto in brezplačno parkirno mesto. V garažni hiši bodo lahko uporabniki parkirali varno in zanesljivo. S svojo lokacijo garažna hiša nudi enkratno možnost za kratkotrajno ali dolgotrajno parkiranje v strogem centru mestu.

Nov park z zelenimi in športno-rekreativnimi površinami
Poleg garažne hiše bo do konca avgusta dobil končno podobo tudi nov park z zelenimi in športno-rekreativnimi površinami. V parku Masljeva bodo na voljo otroško igrišče, dve igrišči za košarko, fitnes na prostem in plezalna stena na vzhodni fasadi garažne hiše.

Slavnostna otvoritev garažne hiše center Domžale P+R bo v petek, 18. septembra 2015 ob 17. uri.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale
Tagi