Festival nabiralništva 2024

Tudi tokrat je bil 2. festival nabiralništva razdeljen na dva dela in je tako potekal v soboto, 1. in nedeljo 2. junija. V soboto so po celotni Sloveniji potekale delavnice, ki so jih pripravili slovenski nabiralci in gobarji z željo razširiti znanje o nabiralništvu, divji hrani ter udeležence spoznati z načeli nabiralništva ter spoštovanja do narave.

Številne delavnice so poleg izobraževanja ponujale tudi degustacijo divje hrane. V nedeljo se je dogajanje preselilo na osrednji prireditveni prostor, na ljubljansko tržnico, kjer je ob 11. uri potekala uradna otvoritev festivalskega dogajanja.

V krajšem kulturnem delu so nastopile pevke ženskega pevskega zbora Trzinke iz Trzina in plesalke plesne skupine Lepi čeveljci tudi iz Trzina. Pesem poboža dušo ter pomirja in slovenske ljudske pesmi so kot nalašč za to, zapele so pod taktirko Primoža Leskovca.

Za dvig, že tako veselega vzdušja, so na tržnici s plesno koreografijo na skladbo Ena bolha za pomoč, poskrbele še plesalke. Uvodno strokovno predavanje  Medicinske gobe – praktična uporaba, dr. Andrej Gregori iz Myco medice, je razkrilo marsikatero skrivnost glede njihove uporabe, saj je zdravilnost gob na vzhodu že dolgo poznana.

Seveda so poskrbeli tudi za otroški kotiček, z raznimi delavnicami, kuharskim šovom, literarnim kotičkom in glasbenim programom. V delavnicah so otroci  delali čajne mešanice, malo starejši pa tinkture, mazila in še mnogo drugih uporabnih stvari.

A že sama predstavitev stojnic in potem sprehod med njimi, je bil za mnoge enkratno doživetje. Na enem mestu najti toliko kvalitetnih ročnih izdelkov, okusne hrane, za katero moramo priznati, da je verjetno ne bi poskusili, če ne bi bili na festivalu nabiralništva, se seznaniti s publikacijami, ki nam ponujajo vsed od osnovnega znanja o nabiralništvu do številnih praktičnih nasvetov kako uporabiti nabrano. A ne le to, tudi kako shraniti, sušiti in še mnogo drugih nasvetov o nabranih zeliščih in divjih rastlinah.

Tudi tokrat je bila gonilna sila festivala dr. Katja Rebolj, ki je kljub temu, da je imela svoj osebni praznik, skrbela tako za goste, razstavljalce, kot tudi za obiskovalce. Njeni nasveti glede nabiralništva so pri vsakemu vzbudili zanimanje in temu služi tudi festival nabiralništva.

Še nekaj je zaznamovalo tokratni, že 2. festival nabiralništva, lepo vreme je bilo tisto, ki je naredilo piko na i in privabilo številne obiskovalce in obiskovalke, ki so se lahko izobraževali, si ogledali stojnice, poskusili odlično hrano ter se ne nazadnje imeli lepo na malo drugačen način kot običajno.

Avtor: DJD, Foto: DJD

Tagi