Dr. Milan Balažic, župan Moravč: “Reporterjeve laži, Termitove sanje in škodoželjna opozicija”

Odgovor župana Občine Moravče dr. Milana Balažica na Reporterjevo pisanje, z dne 6.12.2020

Revija Reporter, ki je bila nekoč na desni, danes pa se poceni ponuja levici, je znova objavila lažne informacije o dogajanju med Občino Moravče in podjetjem Termit. V sramotnem članku Nenada Glücksa je več neresnic kot je stavkov. Zgrožen nad nizkotno ravnijo članka ostro zanikam vse lažnive navedbe.

Podjetje Termit s svojo umazano dejavnostjo zakopavanja nevarnih in strupenih odpadkov v Moravški dolini po tem, ko smo mu vsaj delno preprečili delovanje, ni več sposobno poslovati. Poslovni rezultati so tako slabi, da se oprijemlje samo še svojih medijskih trobil, plačljivih »strokovnjakov« in odvetniških pisarn. Termit ni dobil nobene tožbe proti meni ali česar koli proti Občini Moravče. Sfabricirana lažniva zgodba visi na pričanju strokovnjakov-prijateljev Termita, ki so Termit zagovarjali v postopku na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Ta postopek še zdaleč ni končan in v tem okviru bi v imenu Občine Moravče na podlagi petih strokovnih analiz, ki potrjujejo nevarno delovanje Termita, pričal tudi sam, skupaj z vrhunskimi ekološkimi izvedenci. Žal je to pričanje zaradi epidemije prestavljeno.

Res je, da je Termit proti meni sprožil, če še znam vse prešteti, osem tožb, kar kaže na to, kako obupane se počutijo. Izgubljajo tla pod nogami. Prvo precedenčno tožbo je že izgubil, tudi ostale bodo padle. Nobenega presenečenja, potem bomo na sodišču poračunali tudi z moje strani. To, da bi Termit županu Moravč lahko vrnil udarec, so samo pobožne želje sprevrženega vodstva tega podjetja.

Skrajno žalostno pa je ob tem obnašanje moravške opozicije, ki se ravna po leninskem načelu »čim slabše – tem boljše«. Tako imenovana Lista župana Martina Rebolja (ki že dve leti ni več župan) in lokalna SDS podpirata Termit in njegovo skrajno škodljivo dejavnost za prebivalce Moravške doline. Škodoželjno se veselijo vsake poteze umazanega kapitala, ki uničuje našo zeleno dolino. Prenašati jih bomo morali le še dve leti, ko sledijo volitve in grenak račun, ki jim ga bodo Moravčani izstavili.

Občanke in občane Občine Moravče, pa tudi vse državljanke in državljane Slovenija želim obvestiti, naj se ne vznemirjajo po nepotrebnem. Odločno bomo skupaj vztrajali na zeleni prihodnosti, saj hočemo našim zanamcem pustiti čisto in zdravo okolje. Pogrošne igrice umazanega kapitala in njegovih trobil nas ne zanimajo. Od države še naprej terjamo, da Termitu naloži sanacijo vseh področij, ki jih je zasvinjal s svojimi strupenimi odpadki. Prav tako pričakujemo, da omenjeno podjetje ne bo več pridobilo okoljevarstvenega dovoljenja. V nasprotnem primeru bomo proti podjetju in državi sprožili vsa legalna sredstva, vse do evropskega sodišča. Dovolj nam je uničevanja pogojev našega preživetja in prihodnosti naših otrok. V naše vrste kličemo vse, ki jim je cilj zelena Slovenija. Ta bo nastala ali padla v Moravčah.

Dr. Milan Balažic
Ž U P A N

 

Tagi