Domžalska županja predstavila nadaljnje korake in predlagane mehanizme za čimprejšnjo odpravo posledic vodne ujme

Na današnji novinarski konferenci je županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, skupaj s podžupanoma Borutom Ernestlom in Matejem Primožičem, predstavila nadaljevanje sanacij po vodni ujmi.

Po besedah županje mag. Renate Kosec je od prejšnjega tedna je na terenu komisija, ki popisuje škodo. Oddanih je bilo 240 prijav, trenutno je popisanih 60 objektov. Trenutni popis kaže, da naj bi šlo v 80 % primerov za kleti, 10 % za prve etaže in 10 % za druge etaže. V večini primerov je škoda nastala v kleteh. Približno 10 objektov je neprimernih za bivanje. Občinska uprava in predstavniki Civilne zaščite Občine Domžale so vseskozi prisotni na terenu. Popis bo trajal še cca dva tedna, stanje pa bo vneseno v državni sistem Ajda, kar je tudi podlaga za uveljavljenje državne pomoči. Medtem, ko skupna ocena škode pri posameznih gospodinjstvih še ni znana, je ta na lokalni javni infrastrukturi ocenjena na 700.000 EUR.

Županja je v nadaljevanju povedala, da na Občini pripravljajo gradivo za septembrsko sejo Občinskega sveta Občine Domžale, ki bo na vrsti v zadnjem tednu septembra, kjer bodo Občinskemu svetu podali celotno informacijo o poteku intervencije, kot tudi o vseh korakih, ki so bili storjeni takoj po uničujoči ujmi in predlagali v obravnavo in sprejem tri mehanizme oziroma ukrepe pomoči. V proračunu bodo, že v prvi in kasneje v drugi obravnavi, predlagali Občinskemu svetu tudi sredstva za protipoplavne ukrepe za v bodoče.

  • Prva, najpomembnejša pomoč, je pomoč našim občanom, ki so utrpeli škodo, katere obseg bo znan po zaključku popisa komisije.
  • Druga je solidarnostna pomoč sosednjim občinam. Preko Skupnosti občin Slovenije so se občine dogovorile, da bodo solidarne med seboj in tako vsaka nekaj sredstev namenila drugi občini, kot pomoč.
  • Tretja pa je zaveza, da bomo določena sredstva namenili za protipoplavne ukrepe, torej za sanacijo, ki bo sledila intervencijskim ukrepom, ki se trenutno na porečju Kamniške Bistrice že izvajajo.

V tem tednu so imeli tudi srečanje s predstavniki krajevnih skupnosti, na pobudo KS Slavka Šlandra so se sestali na Občini, kjer so jih občani seznanili s svojimi predlogi, istega dne pa so se, na pobudo dveh krajanov, srečali s krajani KS Homec – Nožice, na temo zagotavljanja protipoplavne zaščite na tem območju. Sklenili so, da bosta tako Občina Domžale kot Občina Kamnik aktivno pristopili k sanaciji. Včeraj so tudi pozvali vse krajevne skupnosti v naši občini, da podajo vsaka enega predstavnika, ki bo informiran o vseh nadaljnjih aktivnostih, ki jih bo lokalna skupnost izvajala na področju sanacij in bo lahko prebivalcem lokalne skupnosti posredoval vse pomembne informacije.

“Danes nadaljujemo s sestankom v Kamniku, kjer se bomo srečali župani glede nadaljnjih aktivnosti, vezanih na sanacijo vodotokov in porečja Kamniške Bistrice. Dogovorili se bomo, kako bo ta del Slovenije skupaj postopal v sanaciji in kako bomo skupaj z državo našli rešitve in čim bolj uspešno nudili pomoč občanom. Z Ministrstvom za naravne vire in prostor, Agencijo Republike Slovenije za okolje ter Direkcijo Republike Slovenije za vode, odlično sodelujemo, naša lokalna skupnost je že v preteklosti sodelovala z omenjenimi državnimi organi in koncesionarjem Hidrotehnikom, tako da nam je koncept že poznan in verjamem, da bomo tudi v bodoče dobro sodelovali,” je ob zaključku novinarske konference povedala županja mag. Renata Kosec in še enkrat poudarila, da ne bodo pozabili na nikogar, na vsa vprašanja se bodo odzvali, tako kot do sedaj.

Danes so vse luči uprte v državo, ki sprejema interventni zakon, osnutek, kjer je zapisanih vrsto dobrih ukrepov, smo pogledali in verjamemo, da bodo poslanci zakon potrdili, s tem pa sprostili določene mehanizme za pomoč vsem prizadetim v poplavah.

V strugi Kamniške Bistrice s pomočjo potrebne mehanizacije potekajo intervencijska dela, ki bodo v teku nekje do konca septembra. Po zaključku prve faze, bodo pristojni nadaljevali s sanacijskimi deli, ki bodo večfazna.
Podžupan Borut Ernestl je pohvalil Štab Civilne zaščite Občine Domžale, ki je odreagiral hitro in kakovostno.

“Predvsem je šlo v tistih prvih trenutkih za črpanje vode in iznos poplavljenih stvari. Intervencije so se izvajale v KS Homec Nožice, ki je bila po ocenah najbolj prizadeta v poplavah, prav tako so bile številne intervencije v KS Venclja Perka, na območju Depale vasi in na območju KS Slavka Šlandra pa tudi v južnem delu občine, v KS Dragomelj Pšata. Dnevno je bilo na terenu preko 300 prostovoljcev, kar potrjuje, da imamo vzpostavljen operativen in učinkovit sistem zaščite in reševanja v naši občini,” je povedal Ernestl.

Karin Božič Zupančič; Foto, video: Miro Pivar

Tagi