Danes sta vodenje Občine Domžale prevzela mini župan in mini podžupanja

Slovenska fundacija za Unicef je na Občino Domžale pred časom naslovila zanimiv predlog programa ob obeleženju Svetovnega dneva otroka (20. november), kateremu smo letos pozornost namenili na današnji dan, 18. novembra. Pred časom smo pozvali domžalske osnovne šole in jih prosili za sodelovanje pri projektu »Mini župan in mini podžupanja«, pri katerem so učenci in učenke v svojih spisih sporočali, kakšno bi bilo vodenje občine skozi otroške oči.

Župan Občine Domžale Toni Dragar je na podlagi spisov z naslovom »Če bi bil župan…« izbral učenca 9. razreda OŠ Venclja Perka, Jureta Salopeka, ki se je s pomočjo pametnega Googla pozanimal, kakšna je dejansko funkcija župana. In ker bi tudi sam rad postal »prijatelj vseh občanov ter hkrati tudi zastopnik njihovih interesov in vrednost«, mu je župan omogočil to priložnost za en dan. Podžupanjo mag. Renato Kosec pa so najbolj prepričale besede »čis't običajne najstnice« Jerce Letnar, devetošolke z OŠ Rodica, ki je izkazala posluh za drugačnost, za drugačne ljudi, za osebe z motnjami v duševnem razvoju in za socialno ogrožene družine.

Mini župan Jure Salopek in mini podžupanja Jerca Letnar sta se udeležila Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je potekal po osnovnih šolah ta dan. Župan je z mladim predstavnikom obiskal OŠ Roje, šolo s prilagojenim programom, kjer so ju učenke in učenci seznanili o zaužiti hrani, ju spomnili na že pozabljene otroške igre in jima prikazali ljudske plese. Točno ob 10. uri pa sta v čast čebelam z zborom tamkajšnje šole zapela tudi znano pesem Čebelar.

Podžupanja mag. Renata Kosec je s svojo namestnico Jerco Letnar dan pričela na OŠ Dob, kjer sta skupaj spoznali delovanje Čebelarskega društva Krtina Dob, mentor Marjan Koderman pa jima je orisal pomen naših čebel, pomen zdravja in pomen medenega hranila. Povabilu na Tradicionalni slovenski zajtrk se je odzvala tudi glavna republiška inšpektorica za hrano z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo, mag. Saša Dragar Milanovič. Mlada podžupanja si je v spremstvu starejše podžupanje ogledala potek gradnje Doma Krajanov Studenec in nov javni zavod Center za zaščito in reševanje Domžale.

Ob 11. uri smo na Občini Domžale odprli vrata za najmlajše. Pisarni mini župana in mini podžupanje so obiskali otroci, predstavniki razredov – njuni sošolci, prijatelji, znanci –, ki so Juretu in Jerci predstavili predloge, priporočila, izboljšave oz. pohvale, ki jih sami kot meščani zaznavajo.

V nedeljo, 20. novembra, bosta oba predstavnike zbrane predloge predstavila predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, ki ju je povabil na pogovor ob obeleženju Konvencije otrokovih pravic v Mini Cityju v Ljubljani.

»Veseli me, da je Občina Domžale pristopila k tem projektu in ga tudi združila s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Z Juretom danes nisva nič zapravila, si pa deliva kar nekaj istih idej, kako še izboljšati našo občino, da bo to res prostor zadovoljnih ljudi, kot zatrjuje naš slogan«, je na mini zasedanju Občinskega sveta povedal zbranim pravi župan Občine Domžale, Toni Dragar.

Avtor: Urad župana, Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi