Dan požarne varnosti v Blagovici

V nedeljo, 8. oktobra 2023 je v prostovoljnem gasilskem društvo Blagovica, v sklopu OKTOBRA – meseca požarne varnosti, potekal Dan požarne varnosti 2023.

Že ob 13.00 uri so po Blagovici zadišale slastne palačinke in tudi sveže pečen kostanj. Seveda smo gasilci in gasilke najbolj z veseljem pričakali otroke, za katere smo letos pripravili res pester program. Otroci so se lahko pomerili na gasilskem poligonu, barvali gasilske pobarvanke in se spoznali z gasilskim kompasom. Letošnja novost pa je bila igra, pri kateri so morali z pravim gasilskim ročnikom in vodo, potisniti tovornjaček čez polno gasilsko cev. Seveda je bila igra pri kateri so bili lahko tudi malo mokri, najbolj zanimiva.

Sicer pa smo naš dan požarne varnosti, razdelili na različne sklope in za vsakega se je našlo nekaj zanimivega.
K sodelovanju smo povabili še poklicne kolege iz CZR Domžale. Temo letošnjega dneva smo posvetili nevarnim snovem in nesrečam z nevarnimi snovmi, zato smo poklicne kolege prosili, če lahko pripeljejo eno njihovih novejših vozil, vozilo za nevarne snovi GVNS. Seveda se jim lepo zahvaljujemo za njihovo pripravljenost in sodelovanje na našem dnevu.

Kot sem omenil že na začetku, ne smemo pozabiti na slastne palačinke katere so skrbno pripravila dekleta iz društva podeželskih žena Blagovica – Trojane. Tudi njim se iskreno zahvaljujemo za njihovo pripravljenost in pomoč pri organizaciji našega dneva. Kot zanimivost naj povemo, da so spekle palačinke iz cca 40L mase, kar bi po naših izračunih lahko bilo cca 250 palačink!

Ob zaključku dneva, pa je sledila prikazna vaja katero je pripravila operativna enota PGD Blagovica. Letos smo simulirali delovno nesrečo traktorista, ki je v cisterni prevažal nevarno snov. Seveda smo za pomoč prosili še poklicnega kolega CZR Domžale. Izvedli smo zavarovanje kraja nesreče, potem pa izolirali nevarno snov in na koncu uspešno ohladili in zadušili s peno.

Ob koncu bi se gasilci in gasilke radi zahvalili vsem obiskovalcem, kateri ste lepo nedeljsko popoldne preživeli v naši družbi. Veseli nas, da je zanimanja za gasilstvo v Blagovici veliko, predvsem pa dejstvo da je ogromno zanimanja med mladimi. Tako vemo, da ima gasilstvo v Blagovici svetlo prihodnost!

Avtor: Andraž Štrukelj; Foto: PGD Blagovica

Tagi