CZR Domžale s cisterno proti Rižanskemu vodovodu Cepki

Interventni prevoz vode

Letošnje poletje se še ni prevesilo v drugo polovico, ko smo že poročali o obširnem požaru, ki že več kot teden dni na veliko fizično in psihično preizkušnjo postavlja najrazličnejše enote in posameznike, ki so priskočili na pomoč pri gašenju in koordiniranju dogajanja na terenu. Medtem, ko se na Krasu borijo z ognjenimi zublji, se v Istri že nekaj tednov soočajo z grožnjo pred občasnim zapiranjem pitne vode, zaradi izjemne suše, ki je prizadela celotno območje. Po poročanju lokalnih medijev, je suša izjemna, saj so vodotoki trenutno v stanju, kakršno se običajno pričakuje in napoveduje nekje proti koncu poletja.

Zaradi nastalih razmer je vlada na petkovi dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. S sklepom je naložila Upravi RS zaščito in reševanje, da zagotovi potrebna materialna sredstva za črpanje vode in izvaja koordinacijo aktivnosti.

Kot nam je povedal direktor poklicne gasilske enote CZR Domžale Andrej Jarc, so prejeli poziv s strani Uprave za zaščito in reševanje in Združenja slovenskih poklicnih gasilcev za pomoč pri zagotavljanju transporta vode iz reke Unice pri Planini do Rižanskega vodovoda Cepki. Akcija je stekla danes in gasilske enote, ki sodelujejo pri prevozu, so že na poti.

CZR Domžale bodo pri prevozu vode uporabili en kamion in sicer AC z zmožnostjo prevoza 7.000 litrov vode naenkrat. Na pot sta krenila voznik Drago Brojan in pa spremljevalec Tomaž Grošelj, ki bosta krožila od mesta črpanja vode pa vse tja do Rižanskega vodovoda, kjer bosta vodo predala v nadaljnjo obdelavo. Pot bosta opravljala vse do tedaj, dokler bo to potrebno. Na uri in pol dolgi vožnji, se jim bodo pridružili tudi ostali gasilci iz različnih prostovoljnih gasilskih društev, ki so vključeni v akcijo, s katerimi pa se na tej poti še niso srečali. Se bodo pa zagotovo tekom dneva.

Avtor: Petra Petravič; Foto: CZR Domžale

Tagi