Asfaltirali dovozno cesto na makadamsko parkirišče pri Vele

Zgodba o nekdanji blagovnici Vele (sedaj Tuš) in bližnjem makadamskem parkirišču ima že zelo dolgo brado. Pred leti je bil v planu velik projekt širitve veleblagovnice v moderen trgovski center s številno dodatno razvedrilno ponudbo. Zaradi tega je bil takrat na Občini Domžale sprejet lokacijski načrt za ureditev tega dela centra Domžal, ki bi poleg modernega trgovskega centra, obsegal pokrito tržnico, garažno hišo in še marsikaj.

Leta so tekla, medtem je po strugi reke Kamniške Bistrice mimo Domžal priteklo že ogromno vode. Blagovnica Tuš in okolica pa ostajata takšna kot sta bila takrat, ko so si občinski možje in uprava Tuša že skoraj segli v roke in se lotili projekta. Začetna vnema po tem projektu, je pri podjetju Tuš zaradi drugih poslovnih interesov drugje, hitro zamrla. Tudi danes se še ne ve, kaj in kako. Dejstvo pa je, da ostaja isto.

No, nekatere stvari pa so se v preteklih dneh premaknile v pravo smer. Občina Domžale se je namreč lotila projekta asfaltiranja dovozne ceste iz Karantanske ceste do transformatorske postaje na makadamskem parkirišču. Poleg dovozne ceste pa bo zgrajen tudi nov pločnik. Seveda pa je asfaltiran samo dovoz, ki je v občinski lasti. Kot so nam povedali na Občini Domžale, so se tega lotili predvsem zaradi tega, ker je dovoz izredno obremenjen z vozili, pri tem se ob suhih dnevih širi prah, hkrati pa so vedno znova in znova nastajale luknje na makadamu, ki so jih morali stalno »krpati«.

Kako bo s preostalim delom makadamskega parkirišča, nam na Občini Domžale niso vedeli povedati, saj se v podjetju Tuš še niso opredelili kaj natančno naj bi hoteli z blagovnico in okolico, ki je v njihovi lasti. Imajo pa na Občini Domžale želje, da bi s podjetjem Tuš prišlo do dogovora in da bi se ta del centra končno uredil.

Ker v Domžalah vsaj med tednom »kronično« primanjkuje parkirnih mest, je Občina Domžale pred kratkim za Zdravstvenim domom v Domžalah uredila še dodatno parkirišče. Sicer gre za začasno rešitev, zato to parkirišče tudi ni asfaltirano, saj zemljišče ni v lasti Občine Domžale. Je pa v načrtu gradnja garažne hiše na mestu nekdanjega Kuriva v Domžalah. Za ta projekt naj bi Občina Domžale prejela evropska sredstva. Kot smo izvedeli, so prejeli pozitivno odločbo o financiranju tega projekta iz evropskih sredstev. Zaenkrat pa še ni znano ali bodo dejansko sredstva prejeli. V kolikor iz te moke ne bo kruha, bodo namesto garažne hiše uredili samo asfaltno ploščad, kjer bo tudi možno parkirati jeklene konjičke.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi