Aktivnosti za normativno ureditev zavarovanja barij, mokrišč in šotišč v občini Domžale

V sredo, 5. aprila 2023, je v skladu s sprejetim programom dela potekala izredna seja Odbora za prostor in varovanje okolja, na temo aktivnosti za normativno ureditev zavarovanja barij, mokrišč in šotišč na območju domžalske občine. Seje se je udeležilo skupaj 25 predstavnikov iz naravovarstvenih društev ter organizacij na območju Domžal, vabljeni predstavniki odborov za varovanje okolja iz sosednjih mejnih občin, predstavniki medobčinskih inšpektoratov skupnih občinskih uprav sosednjih občin in člani matičnega odbora.

Zbrane udeležence je na začetku pozdravil Borut Ernestl, podžupan Občine Domžale, ki je povedal, da je potrebno pri zavarovanju mokrišč in ekoloških območij narediti korak naprej, kar bo v prihodnje podpirala tudi Občina Domžale.

V nadaljevanju je Eva Hrovat, mag. ekol. biod. iz Zavoda za ihtiološke in ekološke raziskave Revivo, predstavila pomen mokrišč za ohranitev naravnih habitatov, ki pripomorejo k temu, da se v tleh zadržuje in prečiščuje voda, izboljšuje kakovost zraka, hkrati pa zeleno pomirja, daje hlad in senco v sončnih dneh, kar ugodno vpliva na živalski in rastlinski svet. Izpostavila je težave uporabnikov takih območij, kjer vse pogosteje mokrišča zasipavajo, regulirajo v kanale za odtekanje vode ter na njih vzpostavljajo odlagališča za smeti.

Andreja Škvarč in Sonja Rozman iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave sta izpostavili, kakšno funkcijo opravljajo mokrišča ter, da le-ta ne poznajo meja med občinami. Predstavili sta aktualno stanje glede Krajinskega parka Češeniško Prevojske gmajne, kjer je skoraj 3/4 območja v Občini Domžale in nas seznanili z velikim napredkom sosednjih občin pri ureditvi zavarovanj teh občutljivih naravnih habitatov. Na koncu sta podali tudi prispevek glede formalnega pristopa k zavarovanju biotsko pomembnih naravnih vrednot.

Dr. Tomaž Lavrič je seznanil z aktualnimi mokrišči na območju občine ter prisotne pozval, naj po svojem vedenju locirajo morebitna nova mokrotna zemljišča, ki imajo značaj mokrišč in to sporočijo odboru. Nova nahajališča se bodo pregledala, popisala in ustrezno dokumentirala, kar bo v nadaljevanju pomagalo občinski upravi, ob sodelovanju Zavoda RS za varstvo narave, da se pripravi ustrezen akt o zavarovanju barij, mokrišč in šotišč v Občini Domžale. Vsa društva je pozval, naj tudi v prihodnje organizirajo dogodke z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu naravnih vrednot, predvsem ob svetovnem dnevu zemlje, dnevu voda, dnevu mokrišč in podobno.

V zaključni točki so se udeleženci zahvalili za povabilo in pristop k zaščiti varovanih območij. Izpostavili so, da v kolikor obstoječih mokrišč ne bomo zaščitili, bo to velika škoda za domžalsko območje, ne glede na to, da je bilo veliko škode v preteklosti že narejeno pri agromelioracijskem urejanju zemljišč od Krtine do Doba, ob umeščanju in graditvi avtoceste v prostor, načrtovanju poslovne cone Želodnik in pri drugih izvedenih velikih gradbenih posegih v naravnem okolju.

Odbor bo v nadaljevanju pripravil podlage za normativno ureditev zavarovanja mokrišč kot naravnih vrednot na domžalskem. Ko bo gradivo pripravljeno, bo na javni razgrnitvi občanom dostopno za pobude, predloge in ideje.

dr. Tomaž Lavrič, predsednik Odbora za prostor in varovanje okolja

Foto: Arhiv občine Domžale in dr. Tomaž Lavrič

Tagi