70 let praznovanja Tedna otroka

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) z velikim ponosom obeležuje 70. obletnico Tedna otroka®, ki bo potekal od 7. do 13. oktobra 2024. Letošnja tema “Otrok, nepopisan list” nas vabi k razmisleku o otroštvu in njegovih temeljnih vrednotah. Kako se otroštvo spreminja skozi čas in kaj ostaja enako? Ob tem pomembnem jubileju smo teden pričeli s posvetom, ki se je odvil v Triglav Labu v Ljubljani.

Teden otroka ni zgolj ustaljena tradicija, temveč tudi dragocena priložnost za razmislek o otrocih, ki so nosilci naše prihodnosti. V današnjem času, ko se soočamo s hitrimi spremembami in številnimi izzivi, kot so družbena neenakost, podnebne spremembe in vpliv tehnologije, osnovne potrebe otrok ostajajo nespremenjene – potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, priložnosti za igro, druženje in razvoj. Otroci so kot nepopisan list, na katerega lahko skupaj pišemo lepe zgodbe – ali pa tudi ne. Odgovornost za to je na vseh nas.

Kaj so gostje povedali o letošnji temi Tedna otroka? Vsak je iz lastnih izkušenj predstavil svoje poglede. Gostje posveta so bili pediatrinja Vlasta Kunaver, igralec Marko Mandič, ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec, študentka in avtorica letošnje poslanice Nika Gradišek ter dijak Jakob Jurca Sinkovič.

Nika Gradišek je izpostavila, kako pomembni sta empatija in solidarnost, Jakob Jurca Sinkovič pa je spregovoril o vplivu tehnologije na mlade. Pediatrinja Vlasta Kunaver je poudarila skrb za zdravje kot temelj otrokovega razvoja, Marko Mandič je izrazil pomen radovednosti za otrokov razvoj, medtem ko je Barbara Novinec govorila o vplivu zgodnjega otroštva na prihodnost otrok. Posvet je povezovala Darja Groznik, predsednica ZPMS.

Vir besedila: Zveza prijateljev mladine Slovenije
Pripravila: Nina Orehek; Foto: Zveza prijateljev mladine Slovenije

Tagi