69. letna skupščina Gasilske zveze Domžale

Tako kot vsako leto so se delegati prostovoljnih, industrijskih gasilskih društev in poklicne gasilske enote CZR Domžale, zbrali na redni letni Skupščini gasilske zveze Domžale, letos Gasilska zveza Domžale, ki je bila ustanovljena 17. junija 1955, praznuje 69 let delovanja. Trenutno Gasilska zveza Domžale združuje 16 društev iz dveh občin (Domžale in Trzin). Skupaj je to prava armada več kot 3500 prostovoljcev, ki daje moč in silo pri preprečevanju požarov in drugih nesreč.

Delegati prostovoljnih, industrijskih gasilskih društev in poklicne gasilske enote CZR Domžale, so se v četrtek, 21. marca 2024, zbrali na Skupščini Gasilske zveze Domžale v dvorani nad Gasilskim domom v Dobu. Na skupščini so delegati in gostje prisluhnili poročilom funkcionarjev zveze za leto 2023 in načrtovanim načrtom dela za leto 2024. Podelili pa so tudi tri priznanja.

Po gasilski himni je vse navzoče pozdravil predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec. Skupščine GZ Domžale sta se udeležila po dva delegata iz vsakega prostovoljnega in industrijskega gasilskega društva, ki delujejo v okviru domžalske gasilske zveze iz občin Domžale in Trzina. Kot gostje so se skupščine udeležili predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec, častni poveljnik GZ Domžale Janez Breceljnik, predsednik GZ Lendava Srečko Prendl in poveljnik GZ Lendava Ivan Kasnik, podpredsednik VZG  Koprivnica Darko Jurković, poveljnik DVD Supetar Nikola Martinić, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl, župan Občine Trzin Peter Ložar, namestnik poveljnika Civilne zaščite Domžale Peter Gubanc in direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc.

Predsednik GZ Domžale je prisotnim prebral predlagan dnevni red ter predlog za delovno predsedstvo v sestavi Franc Pirnat (predsednik) ter člana Anja Mrak in Pavle Orehek. Za zapisnikarico je bila predlagana Bojana Žugec.

Predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec je v svojem poročilu podal delo Gasilske zveze in vseh Prostovoljnih gasilskih društev, opremljenost ter vozni park društev, izobraževanja in sodelovanja z drugimi Gasilskimi zvezami in Regijo Ljubljana III,

Matjaž Merkužič, poveljnik Gasilske zveze Domžale je podal pregled dogodkov za leto 2023, v katerem je bilo skupno 1037 intervencij. Od tega intervencije ob dveh eksplozijah, 48 požarov v objektih, 19 požarov na prometnih sredstvih, 14 požarov v naravi, 147 nesreč v prometu, 14 pri sproščanju nevarnih plinov, 22 nesreč z nevarnimi snovmi, 2 delovni nesreči, 5 nenadno obolelih, 1 nesreča na vodi,  4 nesreče pri športih, 4 ogrožanja sršenov na ljudi,165 tehničnih in drugih pomoči, 519 posredovanj ob naravni nesreči.

Sledilo je poročilo Tajde Klopčič, predsednice komisije za mladino, Maje Žugec, predsednice komisije za Članice, Franca Pirnata, predsednika komisije za veterane, Marka Berganta, predsednika nadzornega odbora, Antona Berganta poročilo  verifikacijske komisije ter Žige Kosmatina o spremembi statuta in potrditvi novega statuta.

Predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec in predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec sta podelila tri priznanja. Priznanje 3. stopnje Regije Ljubljana III je prejel Anže Korošec, priznanje 2. stopnje Regije Ljubljana III pa sta prejela Janez Breceljnik ter Anton Pavlič.

Sledili so govori gostov, zatem pa druženje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi