28. maj: Mednarodni dan lažjega jezika in lahkega branja

Informiranje in sporazumevanje z ljudmi, ki potrebujejo prilagojene oblike komuniciranja ter ustrezna orodja, je v Sloveniji še slabo razvito, je pa nujno, če želimo prebivalcem zagotoviti pravico do pismenosti in pravico do informacij v ustrezni obliki. Vsi ne zmorejo brati zapletenih besedil, vsakemu od nas pa se lahko hitro zgodi, da bomo vsaj v enem obdobju življenja potrebovali lahko branje. Lahko branje rečemo tistim knjigam in časopisom, ki jih lažje beremo in razumemo.

Lahko branje je namenjeno različnim skupinam ranljivih oseb, ki potrebujejo informacije v preprosti obliki. To so pogosto ljudje z motnjami v duševnem razvoju. Občutljiva skupina so tudi bralci z disleksijo, ljudje po kapi, možganskih poškodbah, starejši ljudje z demenco, gluhi in naglušni. Tretja skupina so priseljenci, ki se šele učijo jezika, in nevešči bralci. Z lahkim branjem lahko premostijo strah pred branjem.

Slovenija na tem področju precej zaostaja za drugimi razvitimi državami, kjer izide že veliko število knjig, ki so prilagojene tem skupinam bralcev. Pri nas se je Zavod Risa, center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, skupaj s sorodnimi ustanovami lotil prevajanja priljubljenih knjig v lahko branje. Zaenkrat je teh naslovov žal zelo malo.

Knjižica Domžale vas lahko povabi na spletno stran, ki je prilagojena uporabnikom s slabšim vidom in tudi osebam z disleksijo. Možnost nastavitve najdete v zgornjem desnem kotu naše spletne strani. Tako boste lažje pregledovali bogate vsebine naše E knjižnice.

V sami knjižnici imamo poleg klasičnega gradiva tudi veliko dejavnosti (Bralne tačke, V sožitju s knjigo) in pripomočkov ter didaktičnih igrač za uporabnike s posebnimi potrebami.

Knjižnica Domžale

 

Tagi