25 let samostojnosti

25. junija praznujemo dan državnosti. Slovenija je na ta dan leta 1991 uradno postala neodvisna država. Slovenija je ena najmlajših evropskih držav. Samostojna in neodvisna država je postala leta 1991 in letos praznuje 25 let državnosti. Slovenci smo se 23. decembra 1990 prepričljivo opredelili za novo domovino. Izid plebiscita smo razglasili tri dni pozneje, 26. decembra 1990. Na ta dan praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Slovenija je uradno postala neodvisna država 25. junija 1991. Dva dni pozneje se je začela desetdnevna vojna, ki se je končala 7. julija s podpisom brionske deklaracije.

Že vse od januarja po Sloveniji in tujini potekajo različna praznovanja četrt stoletja naše države. Več o tem si lahko preberete tudi na: http://www.slovenija25.si/. Na strani je tudi razložena uporaba simbola ob 25. obletnici: »Triglav je splošno sprejet slovenski simbol, po katerem smo Slovenke in Slovenci vedno posegali v ključnih zgodovinskih trenutkih. Prvič ga je uporabil Jože Plečnik v načrtu za Šverljugovo Marijino znamenje, na katerem Triglav prvič nastopa kot upodobitev slovenskega grba. Najdemo ga kot simbol upora proti fašizmu v 2. svetovni vojni in njegovi parafrazi pred dvema desetletjema kot simbol boja za človekove pravice ob podpori četverici in osamosvojitvi. Simbol Triglava so nazadnje posvojili športni navijači na tekmah nekaterih slovenskih reprezentanc.«

Praznovali pa bomo tudi v Občini Domžale. Umetniško praznovanje pričenjamo v petek, 24. junija 2016 ob 21. uri, v Poletnem gledališču Studenec. Opera Carmen, v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana, bo v počastitev državnega praznika RS z pozdravnim nagovorom g. župana Tonija Dragarja.

V soboto, na dan državnosti, je najprej ob 19. uri slavnostni dvig zastave v Slamnikarskem parku (zraven Občine Domžale). Ob 20. uri pa Vas vabimo na osrednjo občinsko prireditev ob dnevu državnosti pri pomniku državnosti ter v Letnem gledališču Dob. Tudi nedelja bo na državni ravni, saj bodo po Domžalah dirkali kolesarji – v naši Občini namreč gostimo državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu.

V ponedeljek, 27. junija 2016, ob 18. uri, na Mostu čez Pšato, Vas vabimo na 25. obletnico bitke pri Trzinu.  »To je bila ena najpomembnejših bitk v slovenski osamosvojitveni vojni, bila je prikaz enotne in usklajene zelo nevarne borbene akcije policije in TO ali pa TO in policije, da ne bo zamere. Trzin bi moral biti spoznaven kot predmet obravnave policijske in vojaške slovenske akademije, kot simbol strokovne, hrabre in enotne izvedbe akcije, z dosti močnejšim agresorjem, sploh pa v tehniki, kjer je JLA dejansko dobila lekcijo« (Drašček 2005).

Boj za samostojno in neodvisno Slovenijo je bil dolg, naporen in tudi krvav. Stoletja dolgo se je mali slovenski narod upiral preganjanju in poizkusom potujčevanja. Slovenci smo uporno in dostojanstveno ljudstvo in nismo narod hlapcev, kamor nas nekateri tlačijo. Čestitke vsem državljanom in državljankam ob našem prazniku in iskrena hvala vsem, ki so se trudili in borili za neodvisno Slovenijo!  

Avtor: Občina Domžale
Tagi