214. rojstni dan Botaničnega vrta v Ljubljani

Ljubljanski botanični vrt, ki letos praznuje 214 let, je priznan po vsem svetu. Na novinarski konferenci so izpostavili svojo skrb za ogrožene vrste, hkrati pa izrazili razočaranje zaradi načrtovane železniške proge, ki bi posegla v del vrta.

Vodja vrta, Jože Bavcon, je na novinarski konferenci poudaril, da je Ljubljanski botanični vrt priznan po vsem svetu in spada med le 18 vrtov na svetu, ki imata dva svetovna certifikata svetovne organizacije botaničnih vrtov. Certifikata potrjujeta odličnost Botaničnega vrta ter ga označujeta kot institucijo, za ohranjanje rastlinskih vrst. Lani in letos so v priznanih znanstvenih revijah objavili pet znanstvenih člankov.

Jože Bavcon je poudaril, da Slovenija, kljub svojemu bogatemu rastlinskemu bogastvu, tega ne zna pravilno ceniti, saj vrt ni financiran s strani države. Dve tretjini sredstev pridobijo na trgu, tretjino pa od fakultete. “Niti v sanjah pa nismo razmišljali, da bo drugi tir železnice posegel v botanični vrt,” je dodal.

Za ohranitev vrta, ki deluje od leta 1810, poteka tudi peticija, ki jo je doslej podpisalo več kot 8300 ljudi, podpise pa bodo zbirali še celo poletje. Bavcon upa, da drugi tir ne bo posegel v vrt, saj so drevesa na tistem območju neprecenljiva, nekatera pa so celo prvi primerki svoje vrste.

Katja Malovrh iz ljubljanskega botaničnega vrta je dejala, da vrt deluje na različnih področjih. Sodelujejo z Naravoslovnotehniško in Biotehniško fakulteto ter Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter Kemijskim inštitutom. Aktivni so tudi na čebelji poti, zasajajo nadstrešnice avtobusnih postaj in sodelujejo pri prenovi zelene infrastrukture v BTC Ljubljana.

Lani je vrt obiskalo 375 vodenih skupin, ki so vključevale vrtčevske otroke, osnovnošolce, dijake, študente in druge obiskovalce. Organizirajo tudi javne delavnice, ki so bile lani zelo dobro obiskane. Povezali so se tudi z Muzejem krščanstva na Slovenskem v Stični in pripravili novo izobraževalno pot o svetopisemskih rastlinah.

Nina Orehek, Foto: www.rtvslo.si, www.botanicni-vrt.si
Tagi