14. festival Bralnice pod slamnikom: Knjiga – moja izbira!

Z današnjim strokovnim srečanjem v Knjižnici Domžale se je pričel štirinajsti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki ga organizira Založba Miš s finančno pomočjo Občine Domžale in Javno agencijo za knjigo RS. Letos sta v ospredje postavljeni knjiga kot izbira ter bralne navade mladih.

Festival Bralnice pod slamnikom, ki bo potekal od marca do maja, so v založbi Miš naslovili s Knjiga – moja izbira! V našem vsakdanjiku se nam na vsakem koraku ponujajo številne kratkočasne dejavnosti in pogosto potem zmedeni begamo od ene do druge, dokler se seveda spet ne pojavi nekaj novega. Je v današnjem času sploh še prostor za nekaj tako »staromodnega« kot je knjiga? Katere knjige izbirajo otroci in mladostniki, kadar je izbira povsem njihova? Jih najdejo v šolski knjižnici ali kje drugje? So s knjigami radi sami ali se ob njih radi družijo, pogovarjajo, ustvarjajo? Zakaj bi sploh brali tiskane knjige, če lahko beremo z zaslonov? Nam branje lahko ponudi kaj, česar nam nobena druga dejavnost ne more?

Ta vprašanja so rdeča nit letošnjega festivala, ki so ga odprli danes s tradicionalnim strokovnim srečanjem v Knjižnici Domžale, ki ga je moderiral Ambrož Kvartič. V okviru današnjega pestrega pogovora je dr. Tina Bilban predstavila rezultate ankete osnovnošolcev o njihovih bralnih navadah in tem, kakšne knjige najraje berejo. Rezultati ankete so pokazali, da bralne navade staršev močno vplivajo na bralne navade otrokov – dobri zgledi vlečejo.

Maruša Prelesnik Zdešar in Jasna Meklin sta predstavili projekt Prebrane celice, ki poteka v okviru oddaje Male sive celice. Oddaja vključuje mlade, ki na televiziji spregovorijo o svoji najljubši knjigi in na takšen način spodbujajo svoje vrstnike k branje, hkrati pa je to tudi odlična promocija slovenskih otroških in mladinskih knjig. Otroci in mladi pa so izpostavili tudi, da je nastopanje v Prebranih celicah, odlična izkušnja, saj se naučijo nastopati pred kamero, hkrati pa spoznajo nove knjige, sodobnejše, kot pa jih sicer srečajo v šoli pri pouku.

O Pravljičnem studiu je predavala mag. Špela Frlic, pripovedovalka in lansko leto z večernico nagrajena pisateljica. Projekt, ki se je začel leta 2018, deluje na Vodnikovi domačiji v Ljubljani in je namenjen spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Kot je povedala Frličeva: »Otroke ponavadi postavljamo v vloge poslušalcev, ne pripovedovalcev. Vendar so v ljudskem izročilu tudi otroci tisti, ki so pripovedovali zgodbe in zato smo začeli s tem projektom.« Na spletni strani Pravljičnega studia lahko poslušate čudovite zgodbe, ki so jih ustvarili otroci in tudi pošljete pripovedi svojih otrok za objavo ter prispevate k nastanku prave spletne pripovedovalske zbirke.

V drugem delu strokovnega srečanja sta Nika Pušlar in Sara Medved predstavili Festival angažiranega pisanja Itn., ki bo letos jeseni že osmi po vrsti in tudi poteka v Vodnikovi domačiji. Festival je preplet pogovorov, predavanj, umetniških dogodkov in delavnic, povezanih z literaturo. Je festival, ki ni samo enkraten dogodek, temveč tudi kraj učenja, pridobivanja glasu in iskanja, ki medse z veseljem sprejme mlade in jih podpre pri idejah in tem, kaj in koga bi želeli letos slišati – vse to pa se zrcali na samem festivalu, v dogodkih, ki jih koordinirajo in vodijo sami. Je prav poseben otok zajtrkov z avtorji, menjalnic poezije, družbeno angažiranih pogovorov, gledaliških uprizoritev in predvsem – literature, ki vse skupaj povezuje. Festival mladih za mlade – pridejo pa tudi starejši in strokovna publika. Mladi ženski sta poudarili, kako pomembno je, da se mladim poda možnost ustvarjanja in sodelovanja: »Mladi včasih ne vemo, kako priti zraven. Recimo če želiš soustvarjati festival, koga nasloviti, kako priti zraven. Starši in učitelji so veliko močnejši vzorniki, kot se včasih zavedajo, in imajo veliko možnosti, da nam s podporo in zgledi pokažejo, kaj vse se da, če se hoče. Predvsem pa nam lahko povedo, kako začeti. In pri ustvarjanju festivala drug drugega opolnomočimo na tem področju. Pomembno je, da smo mladi slišani.«

Glavni gost srečanja dr. Miha Kovač je naslovil vprašanje knjižnega branja v času umetne inteligence in spregovoril o usodi Ljubljanskega manifesta o poglobljenem branju: »Branje na višji ravni je branje dolgih in kompleksnnih besedil o zapletenih problemih, ki zahtevajo intelektualno potrpežljivost, nas usmerjajo v samospraševanje in nas usposabljajo za pogled na svet skozi oči drugih. V to je všteta tudi poezija, čeprav fizično ni dolga – vendar jo beremo dolgo.« Dr. Kovač je izpostavil, kako so se skandinavski politiki že zavedali pomembnosti poglobljenega branja in odreagirali na raziskave, ki kažejo, da branje med mladimi upada: »Zavedajo se, da je to problem prihodnosti naše družbe in kaj bodo naredili na tem področju, je ena izmed vladnih prioritet. Tudi naša družba se srečuje z upadanjem branja, vendar slovenski politiki ne prepoznajo teže problema in naslavljanje (poglobljenega) branja ni prioriteta vlade.«

Srečanje se je zaključilo z okroglo mizo, ki jo je vodila dr. Tina Bilban. Mentorici branja Marta Grkman (knjižničarka na OŠ Toma Brejca, Kamnik) in Štefka Zore (knjižničarka na OŠ Venclja Perka, Domžale) sta predstavili dobre prakse spodbujanja bralnih navad mladih (med drugim tudi bralna noč v knjižnici) in poudarili, kako pomembno je, da si mladi sami izbirajo knjige, ki jih berejo. Štiri mlade bralke Neža Godler, Brina Ana Burnik, Ajda Strniša in Liza Neja Linarič pa so iskreno spregovorile o svojih bralnah navadh in povedale, da si v večini res same izbirajo knjige. Knjiga je res moja izbira, so povedale in s tem se je bogato ter poglobljeno strokovno srečanje zaključile.

Čaka nas pestra festivalska pomlad, saj Bralnice pod slamnikom v nekaj več kot dveh mesecih obiščejo številne šole, knjižnice, vrtce in druge ustanove po Sloveniji ter s svojim program širijo ljubezen do branja med mladimi. Osrednja festivalska gostja bo nizozemska mladinska pisateljica Anna Woltz, ki nas bo obiskala med 22. in 24. majem. Tudi letos bodo v okviru festivala razpisali ustvarjalni natečaj za mlade, ki bo odprt od ponedeljka, 11. marca 2024 do 8. maja 2024, podelitev nagrad pa bo potekala na zaključni prireditvi festivala. V okviru festivala so izdali tudi festivalsko knjigo, slikopis Slavice Remškar z ilustracijami Anke Kočevar z naslovom Kdo je pomagal zajčku?, ki jo bodo tudi letos podarili sodelujočim skupinam v okviru projekta Pravljični palček. Čestitke Založbi Miš za odlično organizijo že štirinajstega festivala!

Avtor: Ajda Vodlan; Foto: Ajda Vodlan

Tagi