Zeljna solata, ki je pravi hit poletja

Zelje je med Slovenci zelo priljubljeno, saj prinaša številne koristi za zdravje. Tisti, ki ga redno vključujejo v svoj jedilnik, svojemu telesu vsakič znova naredijo veliko uslugo. Zeljna solata ni le okusna, ampak tudi izjemno hranljiva. Zelje je bogato z vitamini C in K, ki krepita imunski sistem in podpirata zdravje kosti. Poleg tega je odličen vir vlaknin, ki spodbujajo prebavo in pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Antioksidanti v zelju pomagajo v boju proti vnetjem in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni. Dodajanje zelišč in kisov v zeljno solato še dodatno izboljša njeno hranilno vrednost in okus.

Zeljna solata je odlična izbira za poletne piknike ali kot le lahek obrok v dnevu. Ta solata pa ni ”obnorela” samo slovencev ampak jo obožujejo tudi nemci. Pri njih pogosto dodajo še domače klobase, kar naredi zeljno solato še bolj posebno in okusno.

Recept za (nemško) zeljno solato

Ta preprost recept za zeljno solato na nemški način bo navdušil vaše brbončice. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 900 g svežega zelenega zelja
  • 70 ml zelenjavne jušne osnove
  • 4 žlice belega kisa
  • 3 čajne žličke sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 čajni žlički kumine
  • 1 čebulo
  • Poper po okusu
  • Domače klobase (neobvezno, a priporočljivo)

Postopek priprave

Najprej zelje operite, očistite in narežite na tanke trakove. Zeljne trakove začinite s soljo in sladkorjem ter jih dobro pregnetite z rokami, da iztisnete odvečno tekočino. K zelju dodajte drobno sesekljano čebulo. V ločeni posodi zmešajte zelenjavno jušno osnovo, olje, kis in semena kumine. Pripravljen preliv prelijte čez zelje, dobro premešajte in dodajte koščke domače klobase, če jih uporabljate.

Zeljna solata je tako okusna, da je ne boste mogli nehati jesti!

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Tagi