Zelen, predvsem pa srednjeveški Vipavski Križ

Ne zato, ker bi bil zares tako blazno zelen, saj bi lahko – prej kot za zeleno oazo – poimenovali za srednjeveško utrdbo. Vsaj tak občutek te prevzame, ko stopiš skozi vrata mestnega obzidja te sicer male vasice Vipavski Križ, komaj 4 kilometre oddaljene od Ajdovščine. Kraj šteje komaj 180 prebivalcev, ima pa bogato zgodovino. Svoje ime je dobil po križu, ki se ponaša vrh vzpetine sredi vasi, prvič pa je v knjižnih virih omenjen že v 13. stoletju.

Pretekli vikend, ko so vinarji in enologi sicer precej garali in slabemu vremenu navkljub gotovo potočili nekaj potnih kapljic (v Brdih so namreč sočasno potekali Dnevi odprtih kleti), so se v Vipavski Križ začeli zgrinjali gosti iz vse Slovenije. Čeravno so povsem zdominirali Primorci, pa je bilo sem in tja možno opaziti tudi kako italijansko in hrvaško označbo.

Vipavski Križ je namreč znova postal prizorišče Festivala vina zelen. Letošnja edicija festivala je prinesla obiskovalcem poleg odlične prilike, da pokusijo zelen 35-ih različnih vinarjev bodisi kot penino bodisi kot vino, še najbolje pa verjetno v kar obeh inačicah, še precej pester nabor aktivnosti.

Center dogajanja je bila klet gradu, ki stoji sredi obzidja okrog Vipavskega Križa.

Festival se je pričel ob 18. uri, so pa organizatorji že uro prej vabili v svoje konce, saj so za začetek na dnevni red uvrstili voden ogled vinarsko zaznamovane vasice. Nemudoma po vodenem ogledu so se v Vipavski Križ množično začeli zgrinjati gosti. Kmalu so organizatorji bučno naznanili in vse zbrane povabili na delavnico vina zelen, ki jo je pripravila Univerza v Novi Gorici.

Ko so ravno začeli potrkovati prvi kozarci, vzdušje pa je po nekaj pretečenih kapljicah vidno narastlo, je program dobil kulturno oznako. Z Gorenjske – natančneje, kot so radi oznanili, s svoje blejske baze – so prispeli vitezi, ki so zbrano množico animirali več deset minut s plesom in srednjeveško obarvano glasbo.

Vinu so organizatorji uspešno parirali z močno sredozemsko jedjo: polenta s pršutom.

Za kulinaričen element je festivalske kotle polnilo Turistično društvo Šempas. Za obiskovalce so po tradicionalnem receptu pripravili polento s pršutom. Na vprašanje, koliko koruznega zdroba je potrebnega, da prehraniš tako gmoto ljudi, so prijazni šefi, vidno utrujeni od vihtenja kuhalnice, odgovorila, da kuhajo že v tretje.

Glavni del dogodka predvsem vinarje razstavljavce je bila razglasitev izbora najboljših zelenov. Titula za najboljšo penino zelen je romala v vasico Slap na Turistično kmetijo Na hribu, drugo mesto pa je zasedlo peneče vino sosednjega Zavoda Slap. Tretje mesto je zasedlo peneče vino Branka Brataševca iz Malih Žabelj. V kategoriji strukturni zelen so s konkurenco pometli v Kleti Vipava 1894, za njimi sta se zvrstila vzorca vinarjev Deci in Marc.

Med drugim je našo pozornost ukradlo vino zelen, ki nosi etiketo Vinska klet Miška, saj v podtonih izkazuje izrazite sadne konotacije, tudi sicer značilne za zelen, ki pa so pri tem vinu jagodičastih arom.

V splošni kategoriji je Zavod Vipavski Križ, ki je organizator dogodka, zlato titulo ovenčal okrog grla buteljke zelena Posestva Ferjančič, prvo trojico pa sta dopolnila še Kmetija Rehar in Klet Vipava 1894. Od 4. do 10. mesta so se razvrstila še vina zelen vinarjev Benčina, Marc, Ferjančič (s svojim drugim vzorcem Zelen Domen), Vilan, Čuk, Žorž 1696 in Tomas.

Do večera se je v Vipavskem Križu zvrstilo preko dvesto obiskovalcev festivala, nemalo pa je bilo tudi radovednih glav, ki so od zunaj kukali v grajsko klet, kjer je bil vrhunec dogajanja.

Besedilo: Rok Učakar Grašič; Foto: Klemen Batagelj, Rok Učakar Grašič

 

Tagi