V Jarino po Miklavževa darila z okusom tradicije

Pred vrati je praznični december, ki za mnoge velja za najlepši in najbolj čaroben mesec v letu. Čarobni prazniki bodo prinesli obilo dobre volje, tople objeme najbližjih in vonj po prazničnih dobrotah. Seveda, je praznični december tudi čas za obdarovanje svojih najbližjih, prijateljev, sodelavcev in poslovnih partnerjev. V tem obdobju pa nas bodo obiskali tudi trije dobri možje.

Prvi dobri mož, ki nas bo razveselil že zelo kmalu, je sveti Miklavž. Obdarovanje v današnjem času pomeni odgovoriti na vprašanje, kaj podariti nekomu, ki nam pomeni nekaj posebnega, ki ga imamo radi in nam ob misli nanj »zaigra« srce … Na policah je nešteto izdelkov, ki nas »snubijo«, da jih vzamemo s seboj in izročimo našim najdražjim. Pri tem žal pogosto pozabljamo na tradicijo obdarovanja svetega Miklavža. Nekoč je Miklavž otroke obdaroval z bonboni, čokoladami, piškoti, suhim sadjem (hit so bile predvsem fige) in svežim sadjem. Seveda je bilo med darilom obvezen parkelj in pa piškoti, ki jih Miklavž peče že tekom celotnega leta, kar lahko vidimo ob sončnih zahodih, ko se del neba spremeni v oranžno barvo.

Starodavni praznik sv. Miklavža obeležujemo 6. decembra. Gre za prastar praznik, ki izhaja iz poganskih časov in se je v krščanstvu tako zakoreninil kot redkokateri drug praznik. S svetem Nikolaju oziroma Miklavžu obstaja veliko legend o njegovem življenju in čudežih. Miklavža upodabljajo v škofovski obleki, s tremi zlatimi kroglami na knjigi, s tremi jabolki, včasih tudi s tremi hlebčki. Jabolka sodijo med obvezne darove, ki jih dobri svetnik prinaša pridnim otrokom v noči s 5. na 6. december. Tri zlate krogle pa simbolizirajo tri mošnje z zlatom, ki naj bi jih svetnik podaril trem revnim dekletom. Iz treh kep zlata so v ljudski domišljiji nastala tri rdeča jabolka.

Da boste imeli manj predprazničnih skrbi in da bo vaša odločitev lažja, kakšno darilo izbrati, so poskrbeli v trgovinici Jarina v Dobu pri Domžalah. Svoje najdražje, prijatelje, sodelavce ter poslovne partnerje lahko že za svetega Miklavža razveselite z Jarininimi darilni paketki. Te lahko sestavite sami po vašem okusu in željah ali pa izberete že pripravljeno darilo v lepi darilni škatli.

V teh dneh imajo na voljo suho sadje, liofilizirano sadje, sveže sadje, oreščke, piškote … in še marsikaj okusnega. Pri tem ne smemo pozabiti omeniti, da je vse, kar imajo na voljo v trgovinici, pridelano in izdelano lokalno. Se pravi, odlična priložnost, da sami sestavite darilo, ki bo nosilo vonj in okus po tradiciji.

Pri pripravi darilnega paketka lahko izbirate lahko med najrazličnejšimi izdelki lokalnih pridelovalcev, zato se prav za vse nekaj najde: za mamice, otročke, babice in dedke, sladkosnede in prave kuharske mojstre. Za lažji izbor so pripravili darili za sladkosnede in za prave ljubitelje kuhinje.

Trgovinico Jarina, ki se nahaja na Ulici 7. avgusta 9, v Dobu pri Domžalah lahko obiščete ob torkih med 8. in 18. uro. Naročila sprejemajo tudi preko telefona 051 339-343 ali po e-pošti narocila@jarina.si.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, arhiv Jarine

 

Tagi