Uspešno pod streho prvi festival nabiralništva

V soboto 3. in nedeljo, 4. junija 2023, se je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani odvijal prvi festival nabiralništva, ki so se ga udeležili ljubitelji posebnega načina življenja, katerim je skupno nabiranje živil v naravi.

Delo, ki je pestro in zanimivo, kjer spoznavaš vedno kaj novega in kjer ti raste ljubezen do narave. Nabiralništvo je poseben način življenja. Kako živijo nabiralci in kaj vse se skriva okoli nas, smo spoznavali na tokratnem festivalu nabiralništva.

Nabiralci se na travnikih z različnimi vrstami divjih rastlin. Nekateri prisegajo na kuhinjo eksotičnih dežel, a za pripravo najbolj nenavadnih jedi ni potrebno na drugi konec sveta, marsikaj se lahko najde že v bližnjem gozdu ali na travniku. Pivo vsebuje hmelj to je vemo vsi, a za vogalom nam rastejo koprive in iz njih se da narediti pivo iz kopriv. Obiskovalce so na festivalu nabiralništva poskušali osveščali o varovanju naravnih habitatov in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Oba dneva so stojnice ponujale nešteto naravnih izdelkov, ogledali smo si lahko razstavo gob in divjih rastlin ter  sodelovali pri srečelovu. Tudi strokovna predavanja na temo trajnostnega nabiralništva, zdrave prehrane ter kuharski šov, ki ga je pripravila Ana Šušteršič iz Akademije Jezeršek, so bili pravi balzam za oči, kasneje pa tudi za želodčke, le disko juho za ta hitre je bilo potrebno poskusiti. Tudi najmlajši so prišli na svoj račun saj izdelovali čajne mešanice, spoznavali rastline ali si le poslikali obraz.

Kot primer dobre prakse so na festivalu predstavili nabiralništvo v izobraževalnem sistemu Zavoda Floravita. Seznanili smo se tudi z biodinamiko, ki jo izvaja tudi društvo Ajda Domžale. Sicer pa nas večina pozna Marijo Thun, ki je biodinamiko preizkusila v praksi ter znanstveno utemeljila tudi vpliv kozmosa na rast rastlin na zemlji. Tisti, ki upoštevajo njen setveni koledar, ugotavljajo, da so pridelki bolj močni in obilni.

Na festivalu je bilo poskrbljeno tudi za bogat kulturni program, na katerem so nastopili Alja Petrič, ŽPZ Trzinke (KD Ivan Hribar Trzin), Magu Ika in Mija Novak. Program je povezovala Ana Marija Mitič, ki je pred mikrofon povabila Katjo Rebolj, biologinjo, nabiralko in čebelarko, Meto Maček in najstarejšo nabiralko Jožico Pečnik iz Domžal.

V nedeljo, 4. junija 2023, je festival obiskala predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je poleg ogleda festivala, skupaj s ŽPZ Trzinke sodelovala tudi pri petju rojstnodnevne zdravice Katji Rebolj.

Prvi festival nabiralništva je za nami v upanju, da ni zadnji, saj smo se na njem seznanili z veliko novimi stvarmi.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi