Obrezovanje sadnega drevja – kako in kdaj to storiti?

Čeprav se zdi obrezovanje dreves enostaven postopek, pa zahteva kar nekaj znanja in izkušenj. Prav tako pa je potrebno biti pozoren na mnogo dejavnikov – tudi na to, da vsa drevesa sploh ne potrebujejo obrezovanja. Veste, katera so to?

Redno obrezovanje dreves ni potrebno le zaradi lepšega videza dreves, ampak z njim uskladimo tudi njihovo rast in rodnost. Če dreves ne bi obrezovali, bi se le ta hitro iztrošila, kar pomeni, da sčasoma ne bi več uživali v obilnem pridelku.

Kdaj je najboljši čas za obrezovanje dreves?

Drevesa z obrezovanjem na nek način pomladimo, saj jih spodbudimo k temu, da vedno znova odganjajo nove poganjke. Paziti pa moramo, da dreves ne obrežemo preveč ali premalo, kar pomeni, da je za to potrebno tudi nekaj znanja.

Najprej je dobro vedeti, katera drevesa sploh potrebujejo obrezovanje in kdaj.

Najboljši čas za obrezovanje sadnega drevja je zgodaj spomladi oziroma pozno jeseni, ko so drevesa v fazi mirovanja. Pozorni bodite le na to, da temperature ne padejo pod -4°C.

Natančen čas obrezovanja sadnega drevja pa je odvisen predvsem od vrste dreves.

Pečkasta sadna drevesa, kot so jabolka in hruške, se načeloma obrezujejo med novembrom in aprilom.

Pri koščičastih drevesih, kot so češnje ali breskve, pa je obrezovanje priporočljivo opraviti v toplejših mesecih.

Dejavniki, na katere morate biti pozorni pri obrezovanju dreves

Na obrezovanje dreves vpliva mnogo dejavnikov. Način obrezovanja je odvisen predvsem od vrste, višine in starosti dreves, njegovega trenutnega stanja in kaj želimo z rezjo doseči.

Različne tehnike obrezovanja

Kvaliteta obrezovanja dreves je močno odvisna že od tega, kako oziroma na kakšen način boste odrezali določeno vejo.

Pomembno je, da režete tik nad zdravim brstom, in sicer pod kotom 45°. Če je potrebno lahko odrežete tudi celotno vejo, ki jo odrežete tik ob veji iz katere izhaja.

Rezi ne smejo biti razcefrani, saj lahko to spodbudi pojav gnitja in plesni, zato uporabite kvalitetno orodje.

Starost drevesa

Če obrezujete mlajše drevo, potem velja pravilo, da odrežete poganjke, ki jih ne želite obdržati. Pri tem upoštevajte, da lahko pri močnejših drevesih odrežete več poganjkov, pri šibkejših pa se obrezovanja lotite bolj previdno.

Kadar gre za starejša drevesa, potem najprej porežete odmrle veje tik ob osnovi veje oziroma ob deblu. Kjer ima drevo veliko poganjkov, pa jih ustrezno razredčite tako, da pustite najlepše in vodoravne poganjke.

Oblika krošnje

Pri obrezovanju sadnega drevja imejte vedno v mislih končno obliko krošnje. Bistveno je, da krošnja dreves ni pretirano gosta, saj je le na ta način dovolj presvetljena, dolgoročno pa to zmanjša pojav številnih bolezni.

Klasična oblika je piramidna z enim sredinskim poganjkom in tremi do štirimi stranskimi ogrodnimi vejami.

Ogrodne veje odrežete na isto višino, vse veje, ki so usmerjene navpično navzgor pa imenujemo divjaki. Le te odstranite, oziroma jih usmerite v vodoravno rast, saj boste s tem pospešili njihovo rodnost.

Kaj potrebujete za pravilno obrezovanje dreves?

Za obrezovanje dreves potrebujete vsekakor ustrezno in kvalitetno orodje. Le to vam olajša delo, hkrati pa poskrbi, da je rez opravljena kakovostno. Predno se lotite obrezovanja si zato pripravite naslednje orodje:

Sadjarske škarje – z njimi režemo veje do debeline okoli 2,5 mm, zato morajo biti kakovostne, ostre in močne. Izberete lahko ročne škarje za veje ali pa akumulatorske, s katerimi si delo dodatno olajšate.

Za težje dosegljiva mesta so idealna izbira teleskopske škarje, ki jih po potrebi podaljšate oziroma skrajšate. Te so primerne tudi za obrezovanje debelejših vej.

Žaga za obrezovanje – z njo režemo debelejše veje. Tudi v tem primeru bo obrezovanje hitrejše, če boste izbrali zmogljivo akumulatorsko žago, ki vam bo v pomoč tudi pri rezanju debelejših vej.

Izberite ostro in kakovostno žago, s katero bo delo opravljeno hitreje, za višje dostopna mesta pa uporabite žago na palici.

Poleg sadjarskih škarij in žage nikakor ne pozabite tudi na kakovostne vrtnarske rokavice, s katerimi boste zaščitili roke pred trni, hkrati pa vam omogočajo trden oprijem lestve in orodja.

Za obrezovanje višje ležečih vej in poganjkov pa je nepogrešljiva kakovostna in dovolj visoka lestev.

Sadno drevje zahteva veliko truda in dela, da vas na koncu lahko razveseli z obilnim pridelkom. Zato si za njegovo obrezovanje priskrbite kakovostno orodje, s katerim bo hitro postalo vaše najljubše opravilo.

Naročnik oglasa: Metrob, d.o.o.

 

Tagi