Na jedilniku tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo tretji petek v novembru in letos bo potekal že dvanajstič.

V petek, 18. novembra 2022, bo v številnih osnovnih šolah in vrtcih, ter drugih institucijah zajtrk sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja.

Pravila določajo, da mora biti kruh, ki je del tradicionalnega slovenskega zajtrka proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji. Namen tradicionalnega slovenskega zajtrka je krepitev zavedanja o pomenu zajtrka in o prednostih lokalno pridelanih živil, lokalno pridelane hrane, ter oblikovanju zdravih prehranskih navad.

Osrednja tema, ki je tokrat posebej izpostavljena je mleko in mlečni izdelki, kar je tudi slogan, pod katerim bo letos izpeljan slovenski zajtrk. Zajtrk z mlekom – super dan.

V želji, da bi tudi letošnji tradicionalni slovenski zajtrk postal poseben praznik v sklopu katerega bi otroci, mladi in tudi širša javnost spoznala pomen zajtrka in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji ter pomen zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti, bodo na Dan slovenske hrane potekale številne aktivnosti.

Petra Petravič; Foto: gov.si

 

Tagi