Letos je med zeliščarji dišalo po rmanu

Na tradicionalnem vseslovenskem srečanju zeliščarjev je bilo pestro dogajanje v soboto, 25. marca 2023, na Lavrici. Občina Škofljica nas je prijazno sprejela v goste in imeli so kaj pokazati. Tradicija in kulturna dediščina lanu je tu, na obronku Ljubljanskega barja še kako živa. Lanišče se vsako leto ponovno prebudi. Degustirali smo izvrstno potico z lanom in lanene poljubčke. Tudi čokolado z medom in lanom so nam predstavili. Kot je povedala Tončka Pal, predsednica turističnega društva Škofljica, se predvsem v pomladnem in poletnem času dogajajo številni dogodki, kot je pohod po Svarunovi poti junija, priložnostne razstave in dogodki za varovanje in ohranjanje kulturne dediščine z vrhuncem 31. avgusta, na tradicionalni praznik trenja in predenja lanu na dvorcu Lisičje, ki jim je vredno slediti.

Uvodna govorca sta posebej izpostavila pomen sožitja človeka z naravo in da potrebujemo najprej več vedeti. Primož Cimerman, župan Občine Škofljica je izpostavil kulturno dediščino in širjenje pomena skrbi za zdravje, torej preventivo. Roman Brunšek, ravnatelj Osnovne šole Škofljica in Podružnične šole Lavrica pa, da je zagotovo potrebno začeti od mladih nog.

Strokovno srečanje smo začeli s priznano zeliščarico Jožico Bajc Pivec, ki ustvarja in s svojim znanjem navdihuje številne vedoželjne zeliščarje širom Slovenije. Za tokratni festival zelišč je podrobno predstavila rman tako za ljubiteljsko uporabo kot za tiste, ki želimo vedeti več. Ob tem je nastala tudi čudovita publikacija, primerna za vsak dom. Rman je namreč precej razširjena zdravilna rastlina z blagodejnimi učinki, o katerih se je potrebno malo podrobneje podučiti, saj njegova uporaba ni za vsakogar in vsako življenjsko obdobje.

Sanja Lončar, osrednja govorka festivala, se je osredotočila na bistvene elemente uporabe zelišč kot temelj samooskrbe. Poleg poznavanja zelišč in njihove splošne uporabe je nakazala potrebo po neprestani skrbi za zdravje, kjer potrebujemo prevzeti tudi odgovornost. Hrana je odgovor že danes in jutri, ko se tega v polnosti zavemo in začnemo delovati v prave smeri, skladno z danostmi, ker znanje je in ni daleč.

V goste smo povabili dr. Katjo Rebolj, nabiralko, biologinjo in čebelarko. Predstavila je svoje izkušnje in znanstvena dognanja o zdravilnih plevelih, ki jih je podrobno zajela tudi v svoji novi knjižni izdaji o rastlinah prihodnosti.

Strokovno okroglo mizo so povezovale teme nabiralništva, zdravilstva in pridelave zelišč, ki je v našem prostoru zanemarljiva in zato tudi prostor za večje spremembe na bolje, kjer so pomembni tudi boljši in predvsem skladni pogoji, ki sta jih zastopala zeliščar Milan Kalan in Jožica Bajc Pivec. Da je prostor med mediteranskimi zelišči, skladno z raziskavami v Sloveniji in predvsem v tujini je izpostavila svoje poglede dr. Polonca Andrejčič Mušič. Dotaknili smo se dosežkov lanskega leta, ko smo prvič v Sloveniji dobili vpis prvih 18 zeliščarjev v katalog nesnovne kulturne dediščine, ki jih je predstavila pobudnica Vlasta Mlakar. V formalnem ter dodatnemu namenskem izobraževanju in mednarodnem povezovanju, ki mu sledijo v Biotehničnem centru Naklo je Peter Ribič poudaril pomen znanja za našo skupno prihodnost.

Letos smo se na Festivalu zelišč prvič dotaknili povezave med aromaterapijo in zeliščarstvom. Irena Hribar Rajterič in Marija Komatar sta predstavili nekaj praktičnih izkušenj in to dopolnili s praktično delavnico o uporabe aromaterapije doma.

Med praktičnimi delavnicami je veliko zanimanja požela Brigita Šušteršič, ki nam je povedala in pokazala, kako vzgajati in negovati zelišča skozi celo leto. Imeli smo tudi delavnico Fraktalne risbe, ki je pritegnila mlade in malo starejše obiskovalce Festivala zelišč.

K sodelovanju smo pritegnili številne ponudnike zeliščarskih izdelkov in z njimi povezanih tem in smo si tako skupaj naredili čaroben, dišeč in novih znanj ter izmenjav poln dan. Učenci in mentorji Glasbene šole Lavrica so se srčno potrudili, da smo celoten dan tudi kulturno vtisnili v spomin.

Besedilo in foto: Marija Komatar, predsednica društva Skrinjca

Email. drustvo.skrinjca@gmail.com

 

Tagi