Ko zadiši po ročno narejenih Anjinih domačih štrukljih

Jasne misli in izoblikovan fokus. Izjemna energičnost ter zagnanost. Predanost delu in pa močna želja po ustvarjanju, podkrepljena z zavedanjem o prioritetah, ki imajo v življenju resnično vrednost, so karakteristike, ki pripadajo naši tokratni sogovornici, gospe Anni Vrhnjak, ki je poleg ljubezni, v Sloveniji našla tudi svoje poslanstvo in si zgradila uspešno dejavnost. S pridobljeno gostinsko izobrazbo in pa bogatimi izkušnjami z delom v domačih gostilnah, se je velika ljubiteljica tradicionalne slovenske kulinarike, z velikim entuziazmom, angažiranostjo in pa delavnostjo lotila zanimivega projekta, ter si skupaj z možem na tristo let stari kmetiji v Pirničah pri Medvodah ustvarila družino. Slovenska tradicionalna jed, ki jo je prevzela in nanjo naredila največji vtis, so bili štruklji. Le ti pa niso tako zelo dostopni, kot bi si mislili.

Zaradi razočaranja nad dostopnostjo štrukljev, se je odločila narediti nekaj zase in tudi za druge. Z lastnimi rokami je želela izdelati nekaj, kar bo samo njeno, vendar bo sočasno razveselilo in pomagalo tudi drugim. Idejo in koncept je strnila v 3 besede »Anjini domači štruklji«. Gre za ročno narejene domače štruklje, ki jih Anna skuha, zamrzne in ponudi na način, da jih stranke doma samo pogrejejo. Slastni štruklji, čudovito rahli in polni nadeva, so tako izdelani brez konzervansov in aditivov.

Kljub temu, da veljajo domači štruklji za slovensko tradicionalno jed in da se je že zaradi tega marsikdo preizkusil v njihovi izdelavi, misleč, da gre za nekaj preprostega, je praksa ponudila precej drugačno sliko.

Anna Vrhnjak je idejo in koncept strnila v 3 besede: “Anjini domači štruklji”.

»Marsikdo si želi vse takoj. Prav tako ljudje delujemo po liniji najmanjšega odpora, zato se kakršenkoli prevelik angažma kaj hitro znajde pod velikim vprašajem,« je prepričana naša sogovornica. Pomembni sta ji tako organiziranost, kakor tudi točnost. Sočasno pa ji pretirana strogost in pa zahtevnost, predvsem pa previsoka pričakovanja do sebe, ne povzročajo pretiranih težav, saj si nameni tudi pohvale in pa sočutje v trenutkih, ko stvari ne gredo ravno na način, kot bi lahko šle, v kolikor bi si pomagala s tehnologijo.

Slovenska tradicionalna jed, ki je Anno prevzela in nanjo naredila največji vtis, so bili štruklji.

»Pri delu moram najprej poskrbeti zase. Poskrbeti, da se dobro počutim in da sem zdrava. Da sem v redu in da nisem vseskozi dosegljiva. Da imam čas tudi za družino ter stvari, ki me veselijo in krepijo. Dopoldan delam, popoldan pa imam rezerviran za družino. Pri delu, ki ga opravljam, je stik z ljudmi izjemno pomemben in kakršnakoli nepristnost se nemudoma začuti. Zato se še toliko bolj trudim bit v redu sama s sabo in s svojim življenjem, da lahko stranke vidijo in ob meni začutijo resnično tisto pravo, kar izvira iz mene. Rada se posvetim sebi, družini, poslu in pa strankam.«

Torek, 5. 10. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo:

  • Anjini domači štruklji;
  • eko jabolka Merkur, fige, jagode, slive, hruške Viljamovke, jabolka Gala in Elstar, mini lubenice, maline, grozdje in borovnice …;
  • brokoli, cvetača, buče hokaido, buče muškatne, fižol češnjevec, kislo zelje, bučke, kumare, stročji fižol, krompir, paprika, por, sveže zelje, korenje, zelena, koleraba, rdeča pesa, čebula, česen in solata kristalka in endivija, kislo zelje …;
  • navadni in sadni grški jogurt, čvrsti navadni jogurt, sadni jogurt, sir gavda, kisla smetana, skuta, seneno kozje mleko …;
  • jajca, izdelki iz aronije, ekološka moka, kaše …
  • ekološka paradižnikova mezge, vložena zelenjava, kis, olje, …

⇒ od 8.00 do 18.00 ure ⇐

Degustacija Anjinih domačih štrukljev

⇒od 16.00 do 18.00 ure⇐

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Pirini štruklji.

Pri številnih dejavnostih se ročni del postopno, vendar precej vztrajno manjša, saj ga v kar se da možni meri nadomeščata tako tehnologija, kakor tudi strojna mehanizacija. Vi pri izdelovanju štrukljev vztrajate pri ročnem gnetenju, valjanju, etc.

Tudi sama sem poizkusila testo zamesti s pomočjo za ta namen narejenega aparata, ampak mi izdelek niti približno ni bil všeč. V kolikor testo zamesim ročno, je le to povsem drugačno. V tem primeru so izkušnje in pa pripravljenost potrpeti ključne.

Pri ročnem delu se kaj hitro pojavijo preobremenitve. V izogib le teh, ob promociji ročnega dela vedno poudarjam pomen določenih okvirjev in pa zahtev, ki morajo biti upoštevane in izpolnjene, da ne bi prišlo do kakršnih koli neželenih nevšečnosti in zapletov.

Ne glede na razvoj, se ne bom obremenjevala, kajti vem, da kar bom naredila ročno, bo dobro narejeno. Višino pulta sem si prilagodila, da me ne boli hrbet. Določeno pozornost moram nameniti tudi sami drži in pa hrbtenici, da ne bi prišlo do preobremenitve ramen. V kolikor so gibi pravilno izvedeni in je fokus na zapestju, do (pre)obremenitev ne pride. Vsak gib je izjemno pomemben in utrujenost je vsekakor prisotna, vendar jo je ob upoštevanju določenih pravil, precej manj.

Sladki navadni štruklji.

Gospa Anna življenje sprejema v vsej svoji barvitosti, kljub temu pa se sproti trudi premagovati najrazličnejše izzive, ki ji pridejo nasproti.

»Sami si izbiramo naloge in pa obremenitve. Kakšen bo naš dnevni razpored in kaj bomo od dneva zadržali. Kaj je tisto, kar bomo ohranili. Vsak dan je namreč priložnost za nova spoznanja in učenja.«

Veganski štruklji.

Zakaj bi torej iskali neke zapletene rešitve, če so pa stvari lahko tako zelo preproste in enostavne, kajne? Kaj Vam predstavlja izdelovanje štrukljev? Kaj je tisti vzgib, tisti razlog, ki Vas žene k njihovi izdelavi?

Narediti štruklje res ni tako zelo enostavno. Dejansko sem v teh letih že skoraj »doktorirala« iz priprave štrukljev, saj sem si želela, da bi naredila resnično popolne štruklje. Slovenijo občudujem in žalosti me, ker štruklji niso nikjer toliko izpostavljeni, kot bi lahko bili. Zelo sem vesela, da štruklji niso šli v pozabo in da jih še marsikdo pripravlja, sočasno pa strankam polagam na srce, naj si dovolijo preizkusiti še moje štruklje, saj me zanima njihovo mnenje. Naj jih med obiskom postrežejo prijateljem ali sorodnikom, in skupaj preizkusijo kakšen je okus ročno izdelanih štrukljev brez nobenih konzervansov. Štruklji so narejeni z veliko ljubeznijo in preprosto željo, da bi stranke poskusile nekaj izjemno dobrega. Želim jih presenetit in jim ponudit priložnost, da občutijo navdušenje ob spoznanju, da je mogoče narediti izjemno dobre štruklje tudi zamrznjene.

Ker mi kvaliteta izjemno veliko pomeni, so tudi surovine, ki jih uporabljam, preverjenega porekla. Pogosto mi jih priskrbijo kar lokalni kmetje, saj si resnično želim narediti kar se da najboljše štruklje.

Vedno nam v spominu ostane to, kar vidimo in kar doživimo. Iz tega črpamo navdušenje in pa entuziazem. Stranke so moje štruklje že podarile kot poklon, kot posebno darilo, dragoceno pozornost bližnjim. Kar mi je v izjemen ponos in veselje. Tovrstne informacije me navdajo z zagonom in energijo, da z delom nadaljujem. Da v izdelavo domačih štrukljev dajem vso svojo dušo in pa srce, saj sem presrečna, ko vidim, da so nad njimi navdušeni tako najmlajši, kakor tudi starejši.

Drobnjakovi štruklji.

V vaši ponudbi se najdejo tako klasični, kakor tudi bolj eksotični štruklji. V mislih imam štruklje v slani in sladki različici. Tukaj so še pehtranovi, ajdovi z orehi, veganski in pa štruklji z lešniki, mandlji in limonino lupinico. Strankam so že dostopni tudi pomarančni štruklji in pa najnovejši, borovničevi štruklji. Nadevu iz skute so dodane borovnice v kar dveh oblikah. Kot borovničev sadni pripravek in pa sveže borovnice. V svojo ponudbo ste torej vključili tudi sezonsko sadje, kar je vsekakor več kot dobrodošlo, čeprav se tukaj zastavi vprašanje porekla.

Glede surovin se trudim vsaj v 80% prilagoditi slovenskemu izvoru, absolutno pa je to nemogoče, ker bi bile cene izdelave štrukljev previsoke. Pri odločitvi glede surovin vedno v prvi vrsti pazim na kakovost. Ni nujno, da je slovenska, je pa vsekakor preverjena. V štrukljih, ki jih izdelam ni nikakršnih aditivov ali konzervansov. Jajca in moko pa dobim od lokalnih kmetov.

Limonini štruklji z mandlji.

Iskanje primernih surovin Vam je pomagalo stopiti v stik z lokalnimi kmeti, sočasno pa Vam je omogočilo vpogled v Slovenijo še z drugega zornega kota.

Absolutno. Ko sem iskala sestavine, sem marsikoga spoznala, z marsikom sem že sodelovala, z marsikom še bom.

Po duši sem gostinec. Končala sem tudi gostinsko šolo, vložila veliko truda in časa v prakso, da sem spoznala kulinariko ter tradicijo krajev in pa dežele, kjer živim. Postavila sem si realne cilje, pogledala kaj znam in kaj zmorem. Kaj lahko.

Živim na kmetiji in odločila sem se, da bo naša dodana vrednost ročno izdelani domači štruklji. Paket vsebuje 1 kg štrukljev, oziroma 18-20 kosov, ki so med seboj ločeni in jih lahko kupci pripravijo posamezno. »Anjini domači štruklji« vsebujejo manj moke in pa sladkorja v primerjavi z bolj tradicionalnimi slovenskimi štruklji, veliko pa je skute in jajc.

Čokoladni štruklji.

Do kakšnih spoznanj o sebi ste prišli ravno s pomočjo izdelave štrukljev?

Sčasoma sem se zelo natrenirala v potrpljenju. S pozitivno naravnanostjo, s tem dobrim občutkom, se marsikaj lažje prenese. Moji prvi štruklji so bili resnično katastrofalni. Takrat niti nisem vedela, koliko jih zmorem narediti. Sčasoma se je izkazalo, koliko jih dejansko lahko.

V delavnico hodim izključno dobre volje. Ugotovila sem, da je organizacija izjemno pomembna. Če bom hitela, bom vsekakor slabše naredila, kot bi, če bi počasi napredovala. Prehitevanje mi nič ne pomaga. Vedno lepo počasi delam in gledam, kako se stvar razvija.

V življenju izbiram izzive, ki so mi pomembni in na katere se osredotočam.

Osebno me je strah višine in pohod na Triglav je bil zame izjemno velik zalogaj in izziv, ki sem ga uspešno premagala. Dobila sem velik zagon in pa motivacijo za naprej. Šla sem z namenom, da bi sama sebi dokazala, da lahko in da zmorem premagati strah. Ugotovila sem, da je vsak od nas močan toliko, kolikor si želi. Na poti so ovire, vendar dokler ne poizkusiš, ne veš, ne kakšne in kako velike so te ovire, prav tako, kot ne veš, kaj vse zmoreš in kaj vse lahko. Dokler ne poskusiš, ne veš. Vsak korak naprej pomeni tudi osebno rast.

Ponosna sem, da sem lahko koristna zase, za družino in za skupnost. Pomagam lahko k dobremu počutju. S pomočjo ročno izdelanih štrukljev lahko pomagam do dobrega počutja.

Čebulni štruklji.

Zakaj ste se odločili pridružiti zadrugi Jarina?

Svoji izdelke ponujam večinoma kmetijskim zadrugam in pa domačim trgovinam, saj jih obiskujejo stranke, ki si želijo kupiti izdelke slovenskih kmetov in manjših butičnih pridelovalcev. Želim si, da bi stranke začutile srčnost in domačnost, ki jo vnašam v pripravo štrukljev. Z družino živimo na kmetiji in prizadevam si ohranjati pristen stik s kulturo, dediščino in ne nazadnje ohraniti prednost ročnega dela kot izjemno in povpraševano kvaliteto.

Zadruga Jarina je zame pravi naslov, saj sem pri njih začutila izjemno srčnost, domačnost in pa pristnost. Globoko v sebi čutim, da bodo prenesli mojo zgodbo kupcem, kateri bodo lahko začutili dušo, s katero je bilo prodajno blago narejeno. Tisto povezanost in pa željo po ohranjanju prednosti kakovostne zdrave prehrane domačih pridelovalcev.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv Anne Vrhnjak

Zadruga Jarina pod svojim okriljem povezuje številne lokalne pridelovalce. Vsak teden bomo na našem portalu predstavili enega izmed njih, zato lepo vabljeni, da jih spoznate še na drugačen način.

Projekt Lokalno je zdravo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tagi