Jure kuha: Ledeni veter

Včeraj zvečer smo na našem portalu predstavili 20-letnega Jureta, ki je svojo strast našel v kuhanju. Jure, preko spletnih družabnih omrežij Facebook in Instagram deli razne recepte, zgodovino posameznih jedi, pripoveduje zgodbo svetovno znanih jedi, objavlja recepte pod raznimi samostojnimi rubrikami in še mnogo več. Za vas drage bralke in bralci, je tokrat delil recept za pripravo Ledenega vetra. Gre za poletno sladico, ki bo navdušila prav vsakega. Pa dober tek!

Jureta boste lahko v živo spoznali ter poskusili njegove jedi na sobotni Kuhni na plac (4. 6. 2022) na domžalskem tržnem prostoru, kjer bo kuhal skupaj s portalom domžalec.si.

LEDENI VETER

SESTAVINE

BELJAKOVO TESTO:

  • 9 beljakov
  • 250g belega kristalnega sladkorja
  • vanilijev ekstrakt

RUMENJAKOVA KREMA:

  • 9 rumenjakov
  • 140g belega kristalnega sladkorja
  • 80g moke
  • 250ml polnomastnega mleka
  • 200g zmehčanega masla
  • 1 vanilijev sladkor
  • vanilijev ekstrakt

SMETANA:

  • 500ml sladke smetane

SADJE (po izbiri):

  • 2 banani
  • maline (125g)
  • borovnice (125g)
  • kivi (3)

PRIPRAVA

BELJAKOVO TESTO

Najprej pripravimo beljakovo testo. Beljake skupaj s sladkorjem stepemo v čvrst sneg, ga razporedimo po pladnju, primernem za peko v pečici (čez damo še peki papir) ter pečemo na 150°C 30-35 minut. Pustimo da se rahlo ohladi, potem pa z nožem narežemo na tri enako velike dele (fotografija). 2-3 jedilne žlice beljakovega snega prihranimo za rumenjakovo kremo, ostalo porabimo za beljakovo testo!

RUMENJAKOVA KREMA 

V srednje velikem loncu zmešamo z metlico rumenjake ter sladkor, da postanejo rumenjaki “puhasti” in postanejo bolj blede barve. Nato dodamo še moko in mleko ter vse skupaj segrevamo na nizkem ognju ob konstantnem mešanju (!), da se mešanica zgosti in nastane krema – če ne mešamo konstantno, se bo krema prijela na steno posode in prismodila. Dodamo zmehčano maslo, vanilijev sladkor, vanilijev ekstrakt ter beljakov sneg, ki smo ga prihranili od prej ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo lepo gladko maso. Čez površino damo prozorno folijo, ki jo z hrbtni stranjo dlani nežno pritisnemo na površino mase, da preprečimo nastanek tanke “folije” na površini. Pustimo da se shladi.

SMETANA IN SADJE

Sladko smetano zmiksamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gosto smetano. Sadje operemo ter narežemo – banane in kivi na tanke (!) kolobarje, maline razpolovimo, borovnice samo operemo in jih pustimo cele (fotografija). Čez narezane banane pokapamo limonin sok, da preprečimo oksidacijo in razbarvanje banan.

SESTAVLJANJE LEDENEGA VETRA

Sedaj smo prišli do najbolj pomembnega koraka – sestavljanje same sladice. Plasti si sledijo tako: beljakovo testo, rumenjakova krema, sadje, smetana. Vse skupaj ponovimo trikrat, čisto na vrh pride smetana in preostalo sadje. Jaz sem sadje dodal po naslednjem zaporedju: banane, kivi, maline in borovnice skupaj, seveda pa lahko sami po želji sadje razporedite tudi drugače ali dodate druge vrste sadja.


Bon Appetit

Jure kuha

 

Tagi