Jure kuha – kaj se trenutno dogaja s stranjo?

Živjo! Če se spomniš, prejšnji teden si lahko prebral o moji preteklosti, kako sem ustvaril mojo stran Jure kuha, kako se je vse skupaj začelo, kaj me je gnalo naprej itd., – kdor si tega še ni prebral najde link tukaj.

Danes pa bom povedal nekaj več o tem, kaj počenjam trenutno, kaj se trenutno dogaja na moji strani Jure kuha in kaj je cilj objav na moji strani.

Trenutno imam na strani Jure kuha 3 vrste objav – Hitro kuhno, ki se objavlja ob sredah, Kulinarični petek in najbolj znano Slovensko soboto.

HITRA KUHNA

Ta rubrika je namenjena predvsem za čase, ko človek enostavno nima dovolj časa in volje delati dolgotrajna in komplicirana kosila, prigrizke in sladice. Tu so predstavljeni razni enostavni, hitri recepti, ideje za jedi, katere lahko narediš kadarkoli, kjerkoli.

primer Hitre kuhne, špageti Aglio e olio

KULINARIČNI PETEK

Namen objav te rubrike je, da ljudem poskusim približati svetovno kulinariko in jim pokazati, da je zgodba za samo jedjo in sestavinami prav tako pomembna kot sama jed. Meni osebno se zdi pomembno, da vemo kaj jemo, saj ima vsaka jed za sabo tudi neko zgodbo in zgodovino, katero je ne samo zanimivo, temveč tudi vredno prebrati. Zato pri vsaki objavi napišem tudi kratko zgodovino jedi, nekaj besed o njenem izvoru, na koncu pa še recept.

Želim pokazati, kako raznolika je svetovna kulinarika in da skozi njo lahko tudi spoznamo tuje države in njihovo kulturo.

primer Kulinaričnega petka, Tiramisu

SLOVENSKA SOBOTA

Vsako soboto je na Jure kuha strani objavljen en slovenski recept, z namenom obujanja in širjenja slovenske kulinarike. Mislim, da imamo v Sloveniji res izjemno kulinariko, ki pa ni tako dobro razširjena med ljudi, predvsem med mlajšo generacijo. Vsi mislijo, da slovenska kulinarika obsega le tistih par jedi, ki so znane po vsem svetu, vendar se bolj ne morejo motiti. Priznam, bil sem eden izmed njih, nikoli nisem vedel da imamo v tako majhni državici tako raznolik in pester nabor jedi. Vsaka regija ima značilne jedi in nekatere izmed teh tradicionalnih jedi so mogoče znane ljudem znotraj regije, kjer živijo. Mislim, da je prav, da se malce ozremo na domačo kulinariko in sestavine ter jim pustimo, da zažarijo v polni moči.

Namen te rubrike je ravno ta, da se razširijo te odlične, ponekod že pozabljene slovenske tradicionalne jedi. Saj veste kako pravijo – nič ni boljše kot tisto, kar je domače! Po mojem mnenju je slovenska kulinarika prav tako dobra, če ne celo boljša kot katerakoli kulinarika na svetu, le ljudje jo morajo dodobra spoznati. In to je nekako moj cilj s to rubriko, ponovno spoznavanje slovenske kulinarike in z njo kulture, navade in šege.

primer Kulinaričnega petka, Koruzjača

Seveda pa se zopet vidimo zelo kmalu, kjer boš lahko poskusil tako del Kulinaričnega petka, kot tudi del Slovenske sobote. Že veš kje se vidimo?

******************************************

V soboto 4. junija 2022 je Jure prvim ljubiteljem domače hrane in pijače kuhal na tržnem prostoru v središču Domžal na Kuhni na plac. Znova pa bo Jure kuhal za vas v petek 17. junija 2022 od 17. ure naprej na večerni izvedbi Kuhne na plac.

Lepo vabljeni!

Tagi