Degustacija specialnih krofov in kruha s tatarsko ajdo iz ekološke pekarne Deveta vas

Bralci Domžalca se boste verjetno spomnili ekološke pekarne Deveta vas, ki je nastala iz spoštovanja do tradicije in dediščine znanja, ki so nam ga zapustili predniki ter občutka odgovornosti do ljudi in našega okolja. Pisalo se je leto 2022, ko smo vam predstavili Matjaža Magajna, ki je pred več kot desetimi leti v vasici Podvin v Savinjski dolini sprejel izziv in se z odkupom opuščene pekarne z nekaj peki podal v izdelavo slastnih krušnih dobrot na star, tradicionalen način. Izjemna ljubezen, če ne celo strast do dobrega, hrustljavega in dišečega kruha ga je gnala do trdega dela in nadaljnjega raziskovanja v želji, da bi strankam ponudili zdrav in domač kruh, ki ga pečejo v lastnih pečeh.

V raznovrstno ponudbo so pred kratkim dodali tako imenovan Bio prekmurski kruh s tatarsko ajdo in posebne krofe, ki jih boste obiskovalci Trgovinice Jarina lahko v torek, 6. februarja 2024, med 10. in 12. uro poizkusili in se prepričali o okusu in kakovosti.

Deveta vas je majhna pekarna, ki ima v ponudbi izdelke iz več kot 56 različnih zamesov. Pred kratkim so se odločili trgu ponudit novo vrsto kruha s tatarsko ajdo, ki jo mnogi še ne poznajo, tisti, ki pa jo, so nad njenim okusom in hranilnostjo izjemno navdušeni.

V kratkem pogovoru so nam zaupali, kakšne so posebnosti kruha s tatarsko ajdo in kako pripravljajo posebne krofe, nežnega okusa, ki jim dodajo odlično ekološko marmelado. Tako kruh s tatarsko ajdo kot specialni krofi bodo na voljo za degustacijo v torek, 6. februarja 2024, med 10. in 12. uro v Trgovinici Jarina, na Ulici 7. avgusta 9, v Dobu pri Domžalah.

Že zaradi samega pojmovanja »kruh s tatarsko ajdo«, se človek kaj kmalu vpraša, ali je “morebiti narobe slišal, morda narobe razumel ali celo kaj preslišal”? Gre namreč za precej eksotično poimenovanje kruha.

Povsem dobro ste slišali. Tatarska ajda je namreč sorodnica ajde, ki jo verjetno vsi precej dobro poznamo. Razlika med tatarsko ajdo in pa »običajno« ajdo je v hranilni vrednosti. Tatarska ajda v hranilnih vrednostih precej presega našo domačo ajdo, ki jo pogosto uporabljamo in tudi cenimo. Tatarska ajda je precej neznana, saj gre za kulturo, ki je predvsem prisotna v Aziji. Največ jo gojijo na Kitajskem. K nam je prišla pred 50 leti, vendar takrat nekako ni bila zanimiva, saj nis(m)o še prepoznali vseh njenih kvalitet, zaradi česar je nekako šla v pozabo. Sedaj jo znova počasi oživljamo, tudi po večjem delu Evrope, saj je v resnici izjemna kultura. Zaradi izjemne vsebnosti rutina, se tatarska ajda uvršča med hrano z biološko aktivnim delovanjem, ki izredno ugodno deluje na naše telo in zdravje. Rutin deluje antioksidativno, slovi po antivirusnem delovanju, pripisujejo mu še številne blagodejne učinke na naše zdravje. Tatarska ajda vsebuje tudi veliko vlaknin, mineralov, vitaminov in ima nizek glikemični indeks.

Tatarska ajda, ki jo uporabljajo v pekarni 9.vas je slovenska, prihaja iz slovenskih polj in iz slovenskega mlina.

Kako Prekmurski kruh s tatarsko ajdo pride najbolj do izraza oziroma, kako ga stranke najraje kombinirajo s preostalimi živili?

Živila z veliko antioksidanti, kot je npr. tatarska ajda, imajo močan okus. Tatarski ajdi smo v našem novem kruhu dodali še khorasan moko, ki je prav tako izjemna moka, saj slovi tako po svojih hranilnih lastnostih, kakor tudi po okusu. Le ta je bolj blag. Kombinacija tatarske ajde in khorasan moke se je izkazala za izvrstno. Prekmurski kruh je odličnega okusa, nežne teksture in vsebuje koristne hranilne vrednosti. Khorasan je izvorno žito kamuta, ki je blagovna znamka registrirana v Ameriki. Le khorasan pridelan v Ameriki lahko nosi ime kamut. Khorasan je lažje prebavljiv od pšenice.

V naši ekološki pekarni Deveta vas veliko izdelkov izdelujemo iz khorasan moke, med drugim tudi krofe, ki jih bodo lahko obiskovalci Trgovinice Jarina v torek, 6. februarja 2024, med 10. in 12. uro v času degustacije tudi poizkusili.

Prekmurski kruh z ajdovo moko je precej univerzalen, vendar tudi karakteren. Odlično se kombinira z nežnimi, mlečnimi okusi in tudi z jedmi krepkih, izrazitih okusov. Kruh je mehak, obstojen in kar nekaj dni sočen.

Obiskovalci Trgovinice Jarina pa bodo lahko poleg tatarskega ajdovega kruha poizkusili tudi posebne krofe, na katere ste v ekološki pekarni Deveta vas še posebej ponosni.

Res je. Na naše krofe smo zelo ponosni. Čeprav v naši pekarni ne uporabljamo surovin živalskega izvora, za katere velja, da dobrih krofov brez njih ni, smo naredili krofe, ki so popolnoma enakovredni tradicionalno pripravljenim, klasičnim krofom. S tehnološkim postopkom smo dosegli, da so mehki, rahli in sočni. Narejeni so iz 100 % khorasanove moke, kar našim krofom daje lažjo prebavljivost in so zaradi tega tudi bolj prijazni do želodca.

Za cvrtje uporabljamo ekološko sončnično olje z visoko točko dimljenja, namesto palminega olja, ki se sicer uporablja v slaščičarstvu in pekarstvu.

Pri nas izdelujemo dve vrsti krofov. Klasične, ki so polnjeni z ekološko, kiselkasto marelično marmelado in zelo posebne čokoladne krofe, ki smo jih razvili pred nekaj leti za Valentinovo.

Testo smo obarvali s hibiskusom, kar krofu daje rožnato vijolično barvo, in ga napolnili z ekološko jagodno marmelado, ki jo sproti pripravljamo v pekarni in je vedno sveža. Ta specialni krof smo oblili še s čokolado in ga posebej okrasili. Gre resnično za krofov presežek.

Prekmurski kruh s tatarsko ajdo in khorasanovi krofi so nekaj posebnega zato lepo vabljeni na degustacijo v torek, 6. februarja 2024, med 10. in 12. uro v Trgovinico Jarina, v Ulico 7. avgusta 9, v Dob pri Domžalah.

torek, 6. 2. 2024
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Odpiralni čas: 8:00 – 18:00

Na voljo bo:

EKO pomaranče,
EKO limone,
EKO mandarine,
EKO jabolka Topaz,
jabolka različnih sort izbrane kakovosti,
sveža lokalno pridelana zelenjava.

Torek ⇒ od 8.00 do 18.00 ure

Od 10. do 12. ure predstavitev in degustacija kruha s tatarsko ajdo in specialnih krofov iz ekološke pekarne Deveta vas 

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

 

Avtor: Petra Petravič; Foto: Ekološka pekarna Deveta vas

 

Tagi