Degustacija izdelkov iz ovčjega mleka Sirarstva Grilj

V torkovi prodaji tudi slovenske češnje in jagode

Jarina, zadruga za razvoj podeželja bo v torek gostila Silva Grilja, ki prihaja iz Velike vasi iz Občine Moravče, kjer vodi ekološko kmetijo Pr’Travnari. Na degustaciji se bo predstavil z domačimi izdelki, narejenimi iz ovčjega mleka. Sam najraje posega po ovčjem jogurtu, saj je lažje prebavljiv in vsebuje veliko hranilnih vrednosti.

Silvo Grilj prihaja z ekološke kmetije Pr’Travnari, kjer skrbi pretežno za vzrejo ovac in koz. Teh ni malo. Na kmetiji imajo kar 61 ovac in 10 koz, katerim dela družbo še nekaj govedi in par konj. Kmetija je vstopila v ekološko kontrolo že leta 2002 in si kmalu pridobila tudi ekološki certifikat. S predelavo ovčjega mleka so pričeli leta 2014, ko so zgradili novo sirarno.

Ovčji in kozji izdelki so pogosto poudarjeni kot zdrava alternativa kravjim izdelkom. Običajno posegajo po teh izdelkih ljudje s preobčutljivostjo na laktozo ali alergijami na kravje mleko, saj vsebujejo manj laktoze in manjšo vrsto beljakovin. To jih naredi lažje prebavljive. Ovčje in kozje mleko vsebujeta visoko raven beljakovin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov, kot so kalcij, fosfor, magnezij in vitamin B12. Te hranilne snovi so pomembne za zdravje kosti, mišic, živčnega sistema in drugih telesnih funkcij.

Ekološka kmetija Pr’Travnari je sprva začela živinorejsko dejavnost z ovcami. Zaradi vse večjega povpraševanja po kozjem mleku in kozjih izdelkih so se odločili tudi za vzrejo koz. Koze so odlične za čiščenje grmovja na pašniku, zato se je zanje našel prostor tudi na njihovi kmetiji. Silvo Grilj nam je v kratkem pogovoru zaupal, kako nastane poltrdi sir in po katerih izdelkih ljudje najpogosteje povprašujejo. Vsi njihovi izdelki iz ovčjega mleka bodo na voljo za degustacijo v torek, 14. maja 2024, med 10. in 12. uro v Trgovinici Jarina, na Ulici 7. avgusta 9, v Dobu pri Domžalah.

Na tokratni degustaciji boste med drugim predstavili tudi poltrdi ovčji sir. Kako poteka postopek pridelave in zorenja poltrdega ovčjega sira?

Za izdelavo poltrdega ovčjega sira se porabi približno 4 ure. Ko je v modelih, se ga med stiskanjem v sirarski preši v enem dnevu obrne od štirikrat do šestkrat, da se sirotka odcedi. Nato počiva v slanici do 24 ur, kar je odvisno od velikosti sira. Sledi en dan sušenja pri temperaturi 20-25 stopinj Celzija. Po sušenju gre na zorenje v zorilnico, kjer ga dva meseca vsak dan obračamo, da dozori in je primeren za prodajo.

Katere izdelke poleg poltrdega ovčjega sira boste predstavili na prihajajoči degustaciji v Zadrugi Jarina?

Na degustaciji bomo poleg poltrdega ovčjega sira predstavili še druge izdelke, narejene iz ovčjega mleka to so jogurti, skuta, albuminska skuta in mladi ovčji sir.

Po katerih izdelkih ljudje največ povprašujejo?

Največ povprašujejo po poltrdem siru, v zadnjem času pa se povečuje tudi povpraševanje po albuminski skuti.

Kako bi na splošno ocenili kvaliteto slovenskih izdelkov mlečne industrije?

Po mojem mnenju so izdelki dobri, je pa zame še vedno najboljše tisto, kar je pridelano doma.

Sirastvo Grilj je do sedaj dostavljajo svoje izdelke dvakrat tedensko na dom tudi v Domžale. Novost je ta, da bo sedaj možno prevzeti izdelke Sirastva Grilj tudi v trgovinici Jarina, ki je odprta vsak torek med 8. in 18. uro. 

torek, 14. 5. 2024
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Odpiralni čas: 8:00 – 18:00

Na voljo bodo:

slovenske češnje,
slovenske jagode,
EKO šparglji,
jabolka različnih sort izbrane kakovosti,
sveža lokalno pridelana zelenjava.

Torek ⇒ od 8.00 do 18.00 ure

Od 10. do 12. ure predstavitev in degustacija izdelkov iz ovčjega mleka Sirarstva Grilj.

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Stojnica pred trgovinico in lično urejena notranjost trgovinice Zadruge Jarina sta s pestro ponudbo lokalno pridelanega sadja in zelenjave postali priljubljeno stičišče tistih, ki cenijo kakovost, svežino in poznano poreklo, degustacije pa predstavljajo dragoceno priložnost za pridobitev novih znanj in izkušenj iz prve roke. Dobrodošli.

Avtor: Saša Obersnu; Foto: osebni arhiv Silva Grilj

Vsebino omogoča: Jarina, zadruga za razvoj podeželja

Tagi