Letno srečanje Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane v znamenju čudovitega razgleda, smeha in kulinarike

Več kot 70 članic Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane in njihovih društvenih kolegic iz Društva podeželskih žena Lukovica ter društev podeželskih žena Moravče in Tuhinjske doline, ki prihajata iz sosednjih občin Moravče in Kamnik, se je v soboto, 7. septembra, odpravilo na najvišjo ležečo točko v občini Lukovica. Na visokogorski kmetiji Dežman, ki leži na nadmorski višini 760 m in se nahaja tik pod vrhom Špilk, so uživale ob domačih Dobrotah izpod Špilka. Ogledale so si proizvodnjo testenin pri gostiteljih, puranjo farmo, se družile kljub slabšemu vremenu, za sončne nasmehe pa je poskrbela Mara Vilar znana tudi kot Moravška Mara.

Deževna sobota ni ustavila podeželskih žena, ki so si vzele čas za medsebojno druženje in izmenjavo mnenj na tradicionalnem srečanju okoliških društev podeželskih žena, ki ga vsako leto na drugi lokaciji gostijo članice Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane. DPŽ Blagovica– Trojane je eno izmed dveh tovrstnih društev v dolini Črnega grabna, na srečanje pa so vabljene tudi članice Društva podeželskih žena Kamnik Komenda, Tuhinjska dolina, Domžale.

Dogodka se je udeležila tudi Pavla Pirnat (levo), univ. dipl. inž. agr., terenska svetovalka iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana, ki na izpostavi Domžale pokriva večino območja Upravne enote Domžale oziroma območje občin Domžale, Moravče, Lukovica in Trzin

Druženje popestrila Moravška Mara

»Gre za naše tradicionalno srečanje, saj je datum določen še iz časov, ko je društvu predsedovala moja predhodnica Darinka Vajde. Pri organizaciji upoštevamo, da se vsako leto srečamo na drugi lokaciji v naši občini in spoznavamo različne vasi,« razlaga Ani Čerin, ki društvu predseduje sedmo leto. Poleg klepeta se vedno dogaja še kaj zanimivega, čeprav je ženskam ravno to najbolj všeč. »Vesela sem, da je letos z nami tudi Moravška Mara, saj je živahna popestritev našega srečanja,« še dodaja.

Pod Špilkom ogledale proizvodnjo testenin in se seznanile z novostmi

Na srečanju se jim je pridružila tudi Pavla Pirnat, univ. dipl. inž. agr., terenska svetovalka iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana, ki na izpostavi Domžale pokriva večino območja Upravne enote Domžale oziroma območje občin Domžale, Moravče, Lukovica in Trzin. Zbranim je predstavila novosti, povezane z izobraževanji, ki se jih lahko članice društev udeležijo do konca letošnjega leta in roki za oddajo različne dokumentacije.

Srečanje je gostila kmetija Dežman v Gabrju pod Špilkom. Primož Dežman in Urška Vrankar Dežman sta udeleženkam pokazala domačo proizvodnjo zdravih testenin

Tokrat so kuhali moški

Srečanje ni minilo brez okusne hrane, za katero udeleženkam ta dan ni bilo treba skrbeti. Najprej so imele predjed, za glavno jed so poskrbeli kuharji, sladice pa so pred srečanjem napekle same. Poleg županje Občine Lukovica mag. Olga Vrankar se je srečanja udeležil tudi podžupan Vincenc Dragar.

Podžupan je izrazil podporo nad takšnimi srečanji: »Pohvalno se mi zdi, da se pridne gospodinje dobijo in si vzamejo čas zase in za druženje. Veseli me, da niso samo gospodinje, ampak se znajo tudi poveseliti. Kljub slabšem vremenu jih je prišlo kar veliko in v zadovoljstvo mi je opazovati njihove nasmejane obraze.« 

V Gabrju pod Špilkom sta se Primožu Dežmanu iz kmetije Dežman pridružila tudi županja Občine Lukovica Olga Vrankar in podžupan Vincenc Dragar

Nad dogodkom navdušene tudi meddruštvene kolegice

Milena Urankar, predsednica Društva podeželskih žena Lukovica, ki ima približno 80 članic in pokriva območje od Prevoj pri Šentvidu do Spodnjih Lok, je pohvalila dogodek, ki so ga pripravile članice iz sosednjega društva. »Povabilu na druženje smo se z veseljem odzvale. Podobno srečanje v organizaciji DPŽ Lukovica je potekalo meseca junija, med letom pa se udeležujemo različnih delavnic, tečajev, strokovnih ekskurzij, novoletno srečanje in imamo tradicionalni pohod ob materinskem dnevu, ki ga izvedemo okoli Gradiškega jezera,« pojasnjuje. Članice njihovega društva so v tem vikendu, ko svoj občinski praznik obeležuje Občina Lukovica, tudi pripravile pogostitev po slavnostni občinski proslavi.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi