Lepote Primorske v jesenskih barvah očarale članice Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane

V barvito jesensko soboto so se letos odpeljale članice Društva Podeželskih žena Blagovica – Trojane, ki jih je pot vodila od Trojan in Blagovice vse do Kopra in osrčja slovenske Istre. V soboto, 12. oktobra, se je 30 članic odpravilo na drugo strokovno ekskurzijo in se vrnile v domače kraje polne novih doživetij.

Pot jih je naprej vodila do šestega največjega mesta v Sloveniji. V Kopru so si najprej ogledale Luko Koper, po kateri so se vozile z avtobusom. Celoten ogled Luke Koper je nanje naredil velik vtis. Po Luki jih je poleg vodičke vodil nekdanji zaposleni, ki je z njimi delil tudi zanimive anekdote. Presenetilo jih je, kako velik kompleks je v Luki Koper. »Zanimivo se nam je zdelo, da imajo znotraj Luke 80 oljk, zaposleni pa jih obirajo, iz njih delajo olje ter ga podarjajo poslovnim partnerjem za darila,« pojasnjuje predsednica DPŽ Blagovica – Trojane Ani Čerin.

Z avtobusom so se odpravile v Sečo v prvo slovensko gojilnico kaktusov pod vodstvom lastnice Magde Grašič. Najbolj zanimivi so bili več kot 50 let stari kaktusi, ki so del bogate zbirke več kot 1.500 vrst kaktusov in sukulent.

Sprehodile med več kot 1.500 kaktusi

Po ogledu Luke Koper so se članice ustavile v Kopru, si ogledale znamenitosti Kopra ter mestno tržnico, ki je ta dan gostila Odprto kuhinjo. Kasneje so se z avtobusom odpravile v Sečo, kjer imamo prvo slovensko gojilnico kaktusov. »Večina nas ni poznala vrta kaktusov v Seči. Lastnica Magda Grašič nas je prijazno sprejela. Najbolj zanimivi so bili več kot 50 let stari kaktusi, v bogati zbirki več kot 1.500 vrst kaktusov in sukulent. Med njimi so bili tudi kaktusi, ki celo leto cvetijo. Gospa Magda nam je z veseljem razložila, kako rastejo kaktusi, kako jih je treba vzdrževati ter delila svoje izkušnje kako jih seje,« dodaja sogovornica. Ob odhodu domov pa so tudi same postale lastnice več novih kaktusov.

Razgibana pot jih je vodila tudi do Tonine hiše, ki stoji v neposredni bližini vasi Sveti Peter v občini Piran. Gre za etnološki spomenik, v katerem je stara rekonstruirana oljarna z mlinom in stiskalnico. Svoje ime je dobila po zadnji lastnici, premožnejši kmetici Toni Gorela, ki je vodila oljarno. Ogledale so si tudi novo oljarno, Istrsko vas ter se ustavile na zadnji postojanki turistični Kmetiji Tonin v istrski vasici Puče v Šmarjah.

Razgibana pot po Primorski jih je vodila tudi do Tonine hiše, ki stoji v neposredni bližini vasi Sveti Peter v občini Piran.

Bogatijo svoje znanje in spoznavajo Slovenijo  

»Na izletu smo izjemno uživale. Imele smo lep sončen dan, ki je bil pika na i naši celotni strokovni ekskurziji. S tovrstnimi izleti poglabljamo svoje znanje in spoznavamo kmečke običaje iz različnih delov Slovenije. Spomladi smo obiskale Dolenjsko, natančneje Novo Mesto, Šmarješke toplice, turistično kmetijo in si ogledale lončarske izdelke, lansko leto so bile v Žireh in Idriji na razstavi čipk,« še dodaja Čerinova.

Članice Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane z veseljem pogledujejo proti decembru. Vsako leto obiščejo praznično okrašeno Ljubljano, v začetku decembra pa jih čaka kuharska delavnica. Na njej se običajno naučijo pripraviti nove jedi pod vodstvom izkušenega kuharja. Že nekaj let sodelujejo z Robertom Merzelom, šefom kuhinje na Brdu pri Kranju in svetovalcem za kulinariko, kuhale pa so tudi že s kuharskim mojstrom Lojzetom Čopom v Podkumu.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: arhiv Društva Podeželskih žena Blagovica – Trojane

Tagi