Križkarjeve smrekice: 78. obletnica odhoda prvih borcev v partizane

Pri spomeniku v Križkarjevih smrekicah v Preserjah pri Radomljah, je v soboto, 27. julija 2019, potekala spominska slovesnost ob 78. obletnici odhoda prvih borcev v partizane. Slavnostni govornik na letošnji prireditvi je bil Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale, ki je v svojem govoru orisal zgodovinske okoliščine in borbeno pot radomeljske bojne skupine.

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občine Domžale in Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Radomlje vsako leto 27. julija pri spomeniku v Križkarjevih smrekicah v Preserjah pri Radomljah, pripravita spominsko slovesnost, na kateri se spomnijo dogodka, ko se je radomeljska bojna skupina 27. julija 1941 odpravila v boj proti sovražniku z veliko željo po preživetju in ohranitvi svobode.

V uvodu je praporščake veteranskih združenje, nastopajoče in obiskovalce pozdravil Peter Jerman, predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Radomlje, ki je dejal, da je odhod v boj pomenila zavestna odločitev za upor, spopad, vojno in boj z neprimerljivo močnejšim nasprotnikom, ki ni pričakoval in še manj razumel, da je pri Slovencih in Slovenkah toliko poguma in srčnosti, volje ter upanja, predvsem pa hrepenenja po življenju in svobodi.

Spomenik v Križkarjevih smrekcah, od koder so prvi borci odšli na oborožene akcije proti okupatorju.

Slavnostni govornik Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale je v svojem govoru dejal, da mu je v posebno čast, da je lahko govornik na slovesnosti, s katero se spominjamo začetkov vstaje na našem območju, na slovesnosti, ki dokazuje, da so v naši zgodovini živeli ljudje, ki jih nikoli ne smemo pozabiti: »Vsak posameznik, ki je v zgodovini prispeval k današnji Sloveniji, ki jo imamo radi in v njej radi živimo, je pomemben in nikogar ne bomo pozabili. Vsi dogodki, ki so del narodnoosvobodilnega boja našega naroda, so pomembni, pa vendar je še posebna spoštljivost prisotna med nami v spomin na današnje dogodke, ko se spominjamo časov začetka upora proti okupatorju in smo ponosni na naše občane, saj so bili med prvimi, ki so se uprli na ozemlju naše občine in bili pomemben člen vstaje.«

Slavnostni govornik je bil letos podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar.

V nadaljevanju je Ravnikar poudaril, da so bili fantje in dekleta na začetku svojih življenjskih poti, mladi in najbrž tako kot vsi, polni upanja za boljše življenje. »Pa niso oklevali, ko se je bilo treba odločiti za upor in zato moramo biti nanje še posebej ponosni. Na začetku upora niso vedeli, kako bo ta potekal in koliko časa bo trajal in kakšne bodo žrtve. Vedeli so le, da se je treba za svobodo upreti z orožjem v rokah in prav je, da se letos na kratko spomnimo dogodkov izpred 78 let, ko se je 27. julija 1941 ob 22. uri zbrala Radomeljska skupina v Križkarjevih smrekicah. In če se nam danes ni treba boriti z orožjem v rokah, pa se lahko borimo z ljubeznijo do domovine, v okviru katere je prav, da poudarjamo tudi, da imamo radi svojo občino, svoj kraj, svoj dom in da smo pripravljeni za lepše življenje narediti marsikaj tudi sami, predvsem pa skupaj z drugimi. Tudi udeležba na tej slovesnosti je delček te ljubezni do Slovenije, predvsem pa hvaležnost in ponos ljudi, ki so nam prinesli svobodo,« je povedal Ravnikar, ki je ob zaključku govora spomnil na besede, ki so bile v preteklosti že velikokrat izrečene: »Naj nas ne razdvaja preteklost, temveč naj nas združuje prihodnost.«

Recitatorki Janka Jerman in Zlatka Levstek sta z lirično intimo postavili v ospredje osebna vprašanja in tehtajoče dvome mladega človeka ob odhodu v partizane.

V kulturnem programu je nastopil Moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom Karla Leskovca. Pevci so nanizali udarne pesmi, ki so borce zmagovito hrabrile, ljudem pa budile upanje na konec morije in prihodnost naroda v celoviti in enotni Sloveniji. Recitatorki Janka Jerman in Zlatka Levstek sta z lirično intimo postavili v ospredje osebna vprašanja in tehtajoče dvome mladega človeka ob odhodu v partizane, Silva Kosec pa je zapela  partizansko pesem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi