Komaj dobro smo očistili Domžale, pa so jih že posvinjali. Odpadke odvrgli v bližino vodovarstvenega območja!

Dobrih deset dni je minilo od čistilne akcije Očistimo Domžale 2018, v katero so se vključile vse krajevne skupnosti, ki so s krajani, društvi, šolami in podjetji poskrbeli za čistejšo in lepšo občino Domžale. Prizadevni občani, ki so sodelovali v čistilni akciji so takrat očistili našo občino nepravilno odloženih odpadkov, obenem pa so z izvedeno akcijo poskušali prispevati k okoljski ozaveščenosti, dolgoročno pa tudi pa tudi k spremembam navad ljudi. Žal pa nekateri ne poznajo oziroma nočejo poznati okoljske ozaveščenosti, s svojimi dejanji pa ne spreminjajo svojih navad.

V naše uredništvo smo prejeli obvestilo in fotografije, ki govorijo o tem, da je nekdo v noči med 17. in 18. aprilom 2018, ubral obratno smer od občanov, ki so pred dobrimi desetimi dnevi sodelovali na občinski čistilni akciji. Če so prizadevni občani poskrbeli za čistejšo okolje, pa je neznani storilec poskrbel, da je narava zopet oskrunjena. Še več. V naravo je odvrgel nevarne gradbene odpadke, katere je potrebno odlagati še bolj previdno, saj zaradi svoje sestave škodijo zdravju. Da pa to še ne bi bilo dovolj, je odpadke odvrgel v bližini vodovarstvenega območja I. kategorije, ki se nahaja na Mengeškem polju.

Po informacijah, ki smo jih prejeli od občana, naj bi bili brezvestni onesnaževalci okolja na delu v noči med 17. in 18. aprilom 2018 in sicer naj bi gradbene odpadke, med katerimi so salonitne plošče, pur, pen …, odvrgli na makadamsko pot na Vodovodni cesti v Domžalah. Kot smo že omenili pa gre za bližino vodovarstvenega območja I. kategorije.

V Centru za ravnanje z odpadki v Dobu poskrbijo za ustrezno ravnanje z odpadki

Ob tej priložnosti velja spomniti na to, da občani v primerih, ko se jim nabere več odpadkov, le-te lahko odpeljejo v Center za ravnanje z odpadki Dob.

Prevzem ločeno zbranih odpadkov (embalaža, papir in karton, steklo) ter kosovnih in nevarnih odpadkov v centru za ravnanje z odpadki je uporabnikom zaračunan v sklopu izvajanja javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, kar pomeni, da zgoraj naštete vrste frakcij uporabniku ob dovozu v center ne bodo posebej zaračunane.

Uporabnikom, ki so vključeni v zbiranje in predelavo organskih odpadkov (torej tisti, ki imajo doma rjav zabojnik), je v centru za ravnanje z odpadki omogočeno oddajati zeleni vrtni odpad (vejevje, listje, ipd.). Prevzem teh odpadkov je strošek v sklopu izvajanja javne službe ravnanja z odpadki, ki se uporabnikom ob dovozu v center ne zaračuna.

V Centru za ravnanje z odpadki v Dobu poskrbijo za ustrezno ravnanje z odpadki.

V Center za ravnanje z odpadki lahko pripeljete tudi mešane komunalne, gradbene in druge odpadke, ki jih ustrezni predpisi ne določajo kot ločeno zbrane frakcije, vendar jih je potrebno v zbirnem centru sprejemati v okviru izvajanja javne službe. Pri tem v JKP Prodnik poudarjajo, da stroški ravnanja s temi odpadki niso vključeni v izvajanje javne službe in se uporabnikom zaračunajo ob dovozu v zbirni center, in sicer po enotnem ceniku, ki ga najdete na dnu strani.

Namen zbirnega centra je, da se zbirajo večje količine komunalnih odpadkov, ki občasno nastajajo v gospodinjstvih in ki jih ni mogoče odložiti v sistem organiziranega rednega prevoza komunalnih odpadkov. Prav tako pa v gospodinjstvih nastajajo manjše količine nevarnih odpadkov, ki imajo strupene, vnetljive ali celo eksplozivne lastnosti in bi njihovo odlaganje med preostale odpadke za okolje pomenilo nepopravljivo škodo. Več o ravnanju z odpadki si lahko prebereta na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: občan, arhiv domžalca

Tagi