Koga moti spominsko obeležje, ki so ga postavili na mestu, kjer je umrl homški župnik?

V začetku meseca aprila se je med sprehodom ob reki Kamniški Bistrici, pod vznožjem homškega hriba, v 49. letu starosti od zemeljskega življenja nenadoma poslovil homški župnik Lojze Hostnik. Na mestu kjer je preminil, so homški skavti postavili simbolično spominsko obeležje z lesenim križem, s kamenčki pa so poleg izpisali njegovo ime. Mnogi ljudje so se ob spominskem obeležju ustavljali ter za mir in pokoj duše pokojnega župnika tudi kaj zmolili. Vendar pa je to spominsko obeležje, ki ni bilo nikomur v napoto, nekoga močno zmotilo, saj ga je sredi tedna odstranil ter s tem pokazal nespoštljiv odnos do pokojnega župnika in žalujočih homških faranov.

Na nas so se obrnili homški skavti, ki so nam povedali, da so po smrti homškega župnika na mestu, kjer je umrl, postavili manjše simbolično spominsko obeležje iz naravnih materialov. Postavili so leseni križ, iz kamenčkov pa so izpisali njegovo ime. Skavti so nam povedali, da so se tam ustavljali mnogi ljudje, ki so za mir in pokoj duše pokojnega župnika zmolili kakšno molitev, na kraju pa pustili tudi kakšno elektronsko svečko, cvetlice in rožne venčke. Pa je nekoga to simbolično obeležje očitno zmotilo, saj je sredi tedna križ požagal ter vse skupaj odstranil, pustil je edino napis »Lojze« narejen iz kamenčkov. So pa po tem nespoštljivem ravnanju neznanca, farani na mestu naredili novo znamenje križa iz kamnov.

S svojim ravnanjem je neznanec pokazal nestrpen in nespoštljiv odnos do pokojnega župnika ter tudi do žalujočih faranov župnije Homec. Naj ob tej priložnosti spomnimo, da podobna simbolična spominska obeležja velikokrat vidimo ob cestah ali pa na kakšnih drugih lokacijah, kjer je zaradi prometne nesreče ali pa zaradi kakšnega drugega razloga ugasnilo življenje nekoga. Na ta mesta običajno svojci, prijatelji in znanci prinesejo sveče, rože ali pa kakšno drugo simbolično obeležje in sicer v spomin na nekoga, ki ga imeli radi in ga ni več med njimi. Ravno tako so homški farani v spomin na nekdanjega homškega župnika Lojzeta Hostnika pod vznožjem homškega hriba postavili simbolično spominsko obeležje. In ravno spoštljiv spomin je najmanj kar lahko naredimo za nekoga, ki smo ga spoštovali in imeli radi.

Miha Ulčar

 

Tagi