Ko zorijo jagode in se debelijo češnje, takrat na domžalski tržnici obiščite stojnico Kmetije Škerič

Sezona jagod je na vrhuncu, zato tudi ponudbe le-teh v teh dneh ne manjka. Lepi rdeči sadeži nas s trgovskih polic vsak dan vabijo, da sežemo po njih. To običajno tudi storimo, saj je draž lepega rdečega sadeža močan. Druga zgodba pa je potem, ko jih kupimo in poskusimo, saj kaj hitro ugotovimo, da jagodam nekaj manjka. Nimajo namreč tistega pravega okusa po jagodi – takšni, ki zraste na domačem vrtu. Takrat spoznamo, da smo kupili uvožene t.i. industrijske jagode, kjer pri pridelavi ni pomembna kvaliteta ampak kvantiteta, kar se občuti po okusu, saj ga takšne jagode nimajo. Razočaranje je veliko, saj nismo dobili tisto, kar smo pričakovali.

Pa vendarle se tudi v Domžalah da dobiti okusne in sočne jagode, pridelane na domači zemlji in tudi z namenom, da so to res jagode v pravem pomenu besede. O tem se lahko prepričate, če obiščete stojnico Kmetije Škerič na domžalski tržnici, kjer imajo jagode in tudi drugo sezonsko sadje na voljo od torka do sobote. Že sam vonj in lepota jagod vas bosta prepričala, da gre za res prave domače jagode, ki so bile vzgojene s trudom in skrbjo. Ob tem je potrebno dodati, da so jagode popolnoma naravne, brez kakršnih koli dodatkov.

Kmetija Škerič je s sezonskim sadjem na domžalski tržnici prisotna od torka do sobote.

Kmetija Škerič, ki jo vodi Meho Škerič z ženo in hčerkami, se nahaja v Rožnem pri Brestanici, kjer imajo velike nasade sezonskega sadja, med njimi tudi nasade jagod in to kar na hektarju in pol. Na kmetiji pridelujejo tri sorte jagod, glavna je sorta Klari, po katerih je tudi največ povpraševanja, saj jih imajo stranke zelo rade. Zaradi vročine, jagode gojijo v šotorskih tunelih, jih obirajo v zgodnjih jutranjih in dopoldanskih urah ter nato še v poznih popoldanskih in večernih urah. Ker smo trenutno na vrhuncu sezone, na dan naberejo od 700 do 1000 kilogramov jagod, katere nato ponudijo na domžalski in ljubljanski osrednji tržnici. Že vonj njihovih jagod, ko se boste približali stojnici, vas bo prepričal, da gre za prave domače jagode. Ker gre za izredno okusne jagode, so primerne tudi za marmelado, po čemer zelo veliko sprašujejo njihove stranke.

Kmetija Škerič se z nasadi jagod in drugega sadja nahaja v Rožnem pri Brestanici.

Jagode bodo na voljo še dobrih štirinajst dni, potem pa bodo svoje mesto prepustile drugim sadežem. Trenutno imajo v ponudbi že domače maline, so pa že pričeli z obiranjem češenj, ki so tudi že na voljo. Letos jih bo zaradi neugodnega vremena sicer nekoliko manj, bodo šle pa te bolj v slast.

V nadaljevanju sezone bodo sledile, višnje, marelice, breskve, slive hruške, jabolka … Skratka sezonsko doma vzgojeno in pridelano sadje, ki ga lahko od torka do sobote dobite na domžalski tržnici. Izdelujejo pa tudi jabolčni sok in jabolčni kis. Poleg sadja pridelujejo tudi nekaj sezonske zelenjave, kot sta paradižnik in paprika. V mesecu juliju bodo na voljo že prva jabolka, nato pa različne sorte vse do novembra. Seveda imajo jabolka in hruške na domžalski tržnici v ponudbi vse leto, saj jih hranijo v hladilnicah. S svojim sadjem pa oskrbujejo tudi vrtce in šole.

Ko zorijo jagode in se debelijo češnje, takrat na domžalski tržnici obiščite stojnico Kmetije Škerič.

Kmetija Škerič je na domžalskem tržnem prostoru postala prava blagovna znamka okusnega domačega sadja, kar se dobro zavedajo njihove stalne stranke, ki jih redno obiskujejo. Meho pravi, da so v Domžalah izredno zadovoljni, počutijo pa se kot doma. Če se želite še sami prepričati iz prve roke in prijetno presenetiti svoji brbončice, jih le obiščite na domžalski tržnici ali pa na osrednji ljubljanski tržnici. Pri njih boste dobili okusne in sočne sadeže, v katere boste z veseljem ugriznili.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar in arhiv domžalca; Video: Miro Pivar

Tagi