Ko vam odpove trdi disk, je Anni vaš najboljši prijatelj – strokovnjak za reševanje podatkov

Prepričani smo, da si nobeden od nas ne upa pomisliti na to, da bi nam odpovedal trdi disk na katerem hranimo vse bolj ali manj pomembne podatke. Če pa se slučajno zgodi, da pride do okvare trdega diska ali kakšnega drugega pomnilnega medija, je najbolj pomembno, da ohranimo mirno kri. Naši podatki bržkone niso izgubljeni, le težje jih bo pridobiti nazaj. Zelo pomembno je, da se s popravilom ne ubadamo sami, saj lahko vsak nadaljnji poseg dodatno uniči podatke.

Vas je doletelo najhujše? Npr. odpoved trdega diska na katerem hranite vse bolj ali manj pomembne podatke? Ohranite mirno kri. Vaši podatki bržkone niso izgubljeni, le težje jih bo pridobiti nazaj. V tem trenutku je vaš najboljši prijatelj strokovnjak za reševanje podatkov. Nikar pa se s popravilom ne ubadajte sami, saj lahko vsak nadaljnji poseg še bolj poškoduje in celo uniči podatke na mediju. Na pomoč, ki je dosegljiva 24 ur na dan pokličite na telefonsko številko 031 692-555 podjetja Anni d.o.o., kjer imajo najboljšo ekipo za reševanje podatkov! Anni servis je najmočnejša dejavnost podjetja in zajema popravila računalnikov, tiskalnikov, monitorjev in računalniških dodatkov.

Pomoč poiščite v Annijevi ambulanti

Pomembno je, da se zavedamo, da je potrebno tudi pri računalniškem trdem disku poiskati primernega zdravnika in sicer specialista za reševanje podatkov. Nesrečnežu bodo pomoč nudili v ambulanti podjetja Anni d.o.o. v Trzinu, kjer bo nazadnje tudi popolnoma okreval, oziroma bodo okrevali vsaj podatki na njem. Pri Kotarju so namreč poseben oddelek v podjetju namenili reševanju (ali strokovno rečeno restavriranju) podatkov iz mrtvih, nemih ali popolnoma pokvarjenih trdih diskov. O razlikah med njimi tokrat ne bi razpravljali – skupno jim je to, da navaden uporabnik ne more do podatkov, ki se morebiti še nahajajo na njih. Kotarjevi strokovnjaki med diski ne delajo razlik in so pripravljeni pomagati vsakemu poškodovancu, ne glede na znamko, starost, velikost in stanje, v katerem je pacient priromal v ordinacijo.

Vsekakor velja ob okvari trdega diska ostati miren in se ne prenagliti. Panično ukrepanje lahko trajno poškoduje vaše podatke. Strokovnjaki polagajo na srce, da nikar ne posegajte v elektroniko in mehaniko trdih diskov sami ali s pomočjo sicer tehnično nadarjenega soseda (beri: guruja). Ob zaznavi težav je zato najbolje takoj prenehati z uporabo medija. Pri Anni namreč zmorejo uporabnike rešiti iz še tako težkih zagat.

Čiščenje diska

Če počistimo disk pomeni, da ne pustimo nič več uporabnega na njem, kar je zelo uporabno, če želimo zaščititi računalnik, ki ima zelo veliko osebnih podatkov na njem. Razlogov za to je lahko veliko in čiščenje diska nam omogoča, da naše informacije ne pridejo v zlorabo. Če formatiramo trdi disk, SSD, USB ključ ali katerokoli drugo naprave, ne pomeni, da smo pobrisali informacije ampak ravno nasprotno – informacije so še vedno tam, samo nevidne so nam, z uporabo pravih orodij se jih pa da zelo hitro priklicati in prebrati. Če pa počistimo disk pa ne pustimo nobenih sledi o tem, kaj smo počeli na računalniku.

Preberite več: Čiščenje diska

Izbrisane slike na telefonu

Zgodilo se nam je vsem – morda smo hiteli in ponesreči izbrisali slike s svojega pametnega telefona in najbolj ironično pri tem je bilo to, da smo imeli iskren namen izbrisati stvari s telefona, ki jih ne rabimo več. Ni razloga za paniko saj obstaja veliko načinov kako obnoviti izbrisane slike iz mobitela. Obstajajo programi, ki so že vgrajeni v telefon in tudi razne aplikacije, ki bodo preiskale naš telefon in poiskale izbrisane slike. Lahko se pa tudi spominsko enoto telefona (SD kartico) strokovno prebere v laboratoriju in poizkuša rešiti slike. Spodaj bomo našteli nekaj napotkov kako obnoviti izbrisane slike na telefonu.

Preberite več: Izbrisane slike na telefonu

Reševanje podatkov

V primeru okvare trdega diska ali kakšnega drugega pomnilnega medija predvsem ohranite mirno kri. Vaši podatki bržkone niso izgubljeni, le težje jih bo pridobiti nazaj. V tem trenutku je vaš najboljši prijatelj strokovnjak za reševanje podatkov. Nikar se s popravilom ne ubadajte sami, saj lahko vsak nadaljnji poseg dodatno uniči podatke.

Preberite več: Reševanje podatkov

Izgubljeni podatki

Izgubljeni podatki so ena izmed najhujših stvari, ki vas lahko doleti pri delu z računalnikom. Stroja navadno ni težko nadomestiti, podatki pa so izgubljeni za vedno.

Preberite več: Izgubljeni podatki

Obnova, obnavljanje podatkov

Navadno se ta besedna zveza uporablja v povezavi z vračanjem podatkov iz varnostnih kopij (backup restore). Varnostne kopije so stvar, ki jo navadno nimamo kadar jih potrebujemo. Včasih so se cenene varnostne kopije delale kar na diskete, danes se za tovrstne backupe uporabljajo v glavnem DVD-ji.

Preberite več: Obnova, obnavljanje podatkov

Izgubljene slike

Najpogostejša oblika izgubljenih podatkov so izgubljene fotografije. Kar je tudi povsem razumljivo. Digitalni fotoaparati so se izjemno razširili, hkrati pa so izpostavljeni največjim obremenitvam med vsemi elektronskimi napravami. Posledica so izgubljene slike.

Preberite več: Izgubljene slike

Restavriranje podatkov

Restavriranje podatkov je strokoven izraz, ki ga uporabljamo pri reševanju podatkov iz okvarjenih medijev. Izhaja iz angleškega izraza za to dejavnost: data restore.

Preberite več: Restavriranje podatkov

Najpomembnejši nakup DATARESTORE centra Kotar

Razvoj diskov vztrajno napreduje, zaradi česar imajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem podatkov iz trdih diskov, veliko težav, saj razvoj orodij zaostaja za razvojem diskov tudi več kot eno leto. S tem problemom se srečuje tudi podjetje KOTAR restavriranje podatkov, katerega cilj je postati vodilno podjetje na področju obnavljanja podatkov v Sloveniji in širšem Evropskem prostoru. Kot kaže jim bo ambiciozna namera kmalu uspela, saj so pred kratkim vložili veliko investicijo v najnovejše restavratorsko orodje, ki bo že konec tega meseca prispelo na njihov sedež. Gre za resnično (r)evolucionarno novost v svetovnem merilu, ki je po dolgem času ustaljenega razvoja tehnike na tem področju naredila velik korak naprej.

Preberite več: Najpomembnejši nakup DATARESTORE centra Kotar

Trdi disk

Trdi disk (angl.: hard disk drive – HDD, hard drive -HD, fixed disk drive),  je del osebnega računalnika (PC), ki se uporablja za shranjevanje podatkov in programov. Običajno je v računalnik že vgrajen, lahko pa ga dodamo tudi še kot zunanjo enoto (externi disk).

Preberite več: Trdi disk

Pokvarjen trdi disk

Trdi diski so v zadnjih letih vse bolj podvrženi okvaram. A ne po krivdi proizvajalcev, temveč nas samih, torej uporabnikov. S pojavom omrežij za izmenjavo datotek preko spleta (P-2-P) je začelo strmo naraščati tudi povprečno število okvar trdih diskov. Stvar je povsem logično razložljiva.

Preberite več: Pokvarjen trdi disk

Spominska kartica

Spominska kartica je mediji, ki se v zadnjem času izjemno hitro širi. Z njimi so opremljeni digitalni fotoaparati, v zadnjem času pa tudi veliko mobilnih telefonov, osebnih organizatorjev (pda), predvajalnikov in celo video kamer.

Preberite več: Spominska kartica

Pokvarjena spominska kartica

Zrkla fotoaparatov, kamer in kamkorderjev pridno iščejo zanimive motive in jih shranjujejo na pomnilniški medij – kartico ali vgrajeni trdi disk. Po vrnitvi pa nas čaka grdo presenečenje – fotografij in filmčkov s kartic ali trdega diska ni, ker je le-ta bodisi odpovedal bodisi je poškodovan. Sledi tišina, nato jok. Verjemite,  scenarij, ki se vse pogosteje pojavlja tudi pri nas. Čedalje večji pritiski na stroškovno učinkovitost proizvodnje in hiter razvoj so namreč pripeljali do tega, da so vsi izdelki, vključno s pomnilniškimi karticami in trdimi diski, vse slabše povprečne kakovosti.

Preberite več: Pokvarjena spominska kartica

USB ključ

USB ključ (USB flash drive) je majhen, lahek, robusten in priročen zunanji pomnilnik, ki nadomesti disketnik ali CD/DVD.

 

Preberite več: USB ključ

Pokvarjen USB ključ

USB ključi so ena izmed najbolj izpostavljenih elektronskih naprav. Običajno se prenašajo na vseh mogočih mestih, zato zelo pogosto prihaja do okvar, ki so največkrat povsem mehanske.

Preberite več: Pokvarjen USB ključ

Zaslon je črn

Nekega jutra sem prišla v službo in kot ponavadi, najprej prižgala običajni namizni računalnik. Kmalu sem opazila, da je zaslon črn. Prižgem in ugasnem zaslon, nič. Nato še enkrat ugasnem in prižgem računalnik, spet nič. Sem pomislila, da je crknil ekran in se spravim menjat ekran z nekim starim rezervnim.

Preberite več: Zaslon je črn

Kotar – najboljša ekipa za reševanje podatkov!

Podjetje Anni d.o.o. vam po ugodnih cenah ponuja računalnike, komponente in dodatno opremo. Obiščite njihovo spletno trgovino. Tel: 01 5800 000.

Naročnik oglasa: Anni d.o.o.

Tagi