Klopi pri hišnih ljubljenčkih

Omejitev gibanja in karantena sta nas umirila in poskrbela, da se veliko več gibamo v naravi. Višje temperature so naznanile tudi sezono klopov. Tako ljudje kot domači ljubljenčki smo spet močno ogroženi. 

Klopi so za nas in naše hišne ljubljenčke nevarni predvsem zaradi prenosa bolezni. Klop je krvosesen zunanji zajedalec. S pitjem krvi naj bi svojo težo povečal tudi do 100-krat. Za svoje preživetje potrebuje primerno življenjsko okolje. Zadržuje se v visoki travi, gostem gozdnem podrastju ali na drugem nizkem grmičevju, kjer mirno čaka in preži na svoje žrtve. Klopi so najbolj aktivni od aprila do konca maja.

Najpogostejša bolezen, ki jo prenaša klop je borelioza. Obstaja pa še okoli 300 drugih različnih bolezni, ki jih prenašajo. Tako psi in mačke kot ljudje lahko dobimo katero od teh bolezni. Svoje hišne ljubljenčke pred klopi lahko zaščitimo s tableto, ampulo, ovratnico ali sprejem. Vendar moramo vedeti, da vsaki živali lahko odgovarja nekaj drugega. Nobeno zaščitno sredstvo pa ni stoodstotno delujoče.

Kako pravilno odstraniti klopa?

V zgornjem videoposnetku si lahko ogledate kako pravilno odstranit klopa. Za odstranitev lahko uporabite temu namenjeno pinceto, ki jo lahko kupite v vseh trgovinah z opremo za hišne ljubljenčke. Klopa nikoli ne poskušajte izvleči samo z roko, ker se tako lahko okužite tudi sami. V primeru, da se po odstranitvi klopa hišni ljubljenček nenavdno obnaša, obiščite veterinarja in opravite preventivni pregled.

Dejstva o klopih

  • Klop prenaša različne bolezni, katere pa je odvisno od območja, kjer živi.
  • Klop ne pade z dreves, tiči največ en meter visoko na rastlinju ali grmovju.
  • Klop nima razvitega čutila voha. Orientira se s pomočjo toplotnih žarkov in ogljikovega dioksida, oboje pa sprejema s pomočjo posebnega čutila, ki je na prednjih nožicah.
  • Da je klop v organizem prenesel kužni material v psa ponavadi opazimo šele, ko se pojavijo klinični znaki.

Ko se vrnete domov s sprehoda, kljub vsem zaščitnim sredstvom, dobro preglejte sebe in hišnega ljubljenčka!

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Komentarji uporabnikov
Tagi