Klimatske naprave: Ali se je s klimatsko napravo možno ogrevati?

Sprememba letnih časov je povezana tudi s spremembami vremena in seveda tudi s temperaturami. In tem spremembam vsekakor sledijo tudi klimatske naprave, ki so zaradi svoje funkcije hlajenje in ogrevanje postale del skoraj vsakega gospodinjstva. Ker se zavedamo, da je pred nakupom potrebno dobro razmisliti kakšna klimatska naprava bo najbolj ustrezala vašim željam in potrebam, v ponudbi vključujemo velik cenovni razpon, različne dizajne, oblike, barve in funkcije posameznih klimatskih naprav.

Klimatske naprave, ki jih ponujamo sledijo našim glavnim smernicam kakovosti in kvalitete ter so izbrane od najboljših proizvajalcev na tem področju, kot so:

 • Mitsubishi Electric,
 • Daikin,
 • Gree,
 • Toshiba …

Da bi na koncu brezdvomno izbrali klimo, ki bi zadovoljila vaše potrebe in želje se je pred nakupom potrebno opremiti z vsemi potrebnimi informacijami, ki jih prinaša pestra izbira različnih ponudnikov in modelov naprav.

Test klimatskih naprav je lahko dobra iztočnica, a ne nujno edina

Dobro izhodišče za nakup določene klimatske naprave so lahko testi za potrošnike. Vendar pa ne smemo spregledati še specifične karakteristike, ki jih je treba poznati, saj nam bo tako ponudnik najlažje svetoval o primerni izbiri klimatske naprave, ki jo bomo potrebovali tako za hlajenje kot za ogrevanje.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je letos testiralo kar 44 različnih klimatskih naprav, ki pa je najpomembnejši dejavnik izbire energijska učinkovitost. Vseh deset najbolje ocenjenih je namreč v najvišjem energijskem razredu A+++. Kljub dobremu izhodišču pa to ni edino zagotovilo, da bo določena klimatska naprava za naše potrebe najbolj optimalna. Kriteriju energijske učinkovitosti, ki je seveda najpomembnejša pa so v manjšem odstotku h končni oceni prispevali še hrupnost, vsestranskost in priročnost klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje ter razumljivost navodil za uporabo.

Kot primer najbolje ocenjene naprave je bil eden od Daikinovih modelov z močjo 2,5 kW, a naprava je imela tudi pomanjkljivosti, kot je hrupnost in visoke cene. Najbolj izrazite prednosti pa se definitivno kažejo v odličnem hlajenju, sušenju zraka in odstranjevanju vlage. Tovrstne informacije so lahko zelo koristne za ljudi, ki imajo zdravstvene težave (npr. alergiki) ali se spopadajo z visoko vsebnostjo vlage v bivalnem prostoru.
Na drugem mestu se je znašel model LG, na tretjem pa Mitsubishi Electric.

Izbira vprašanj, na katera si odgovorite že doma

Da bo nakup klime za vas čimbolj preprost, priporočamo, da si še pred samim povpraševanjem odgovorite na naslednja vprašanja:

 • za kakšen prostor potrebujete klimatsko napravo (površina prostora, volumen prostora),
 • koliko je v prostoru vrat in oken ter kako velika so,
 • ali gre za prostor na sončni oz. senčni legi,
 • kakšna je toplotna izolacija prostora,
 • koliko ljudi se v njem običajno zadržuje,
 • kam bomo lahko namestili zunanjo in notranjo enoto,
 • ali bomo pri ponudniku izbrali tudi montažo

Zelo pomembno je tudi, da ponudniku poveste, ali je v prostoru preveč vlage in ali se v njem zadržujejo osebe z alergijo, saj vam bo le tako lahko predlagal izbor klim, ki dajejo visoko prednost omenjenim dejavnikom. Dandanes imajo namreč klimatske naprave zelo pogosto že vgrajene filtre za kakovostno obdelavo zraka. Poleg teh so lahko vgrajeni še nekateri filtri, ki poskrbijo za še dodatno kakovost zraka, vrnjenega v prostor.

Izbira ustrezne moči klimatske naprave

Večina naštetih podatkov je pomembnih ravno zato, ker se nanaša tudi na ustrezno moč klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje. Večja ko je soba, slabše ko je izolirana, večjo moč bomo potrebovali (poleti za hlajenje, pozimi pa za ogrevanje).

V tej kategoriji je najpogosteje prodajan sistem t.i. mono split. To pomeni, da sistem vsebuje eno notranjo in eno zunanjo enoto. Razpon moči sega od 2 do 10 kW, največkrat pa se kupci odločajo za nakup klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje z močjo 3,5 kW (optimalno hladi približno 35 m2 velik prostor).

Drugi sistem je t.i. multi split, ki je sestavljen iz dveh ali več notranjih enot, zunanja pa je ena. Gre za močnejši sistem z razponom moči od 4 pa vse do 18 kW (vse naprave so inverterske).

Če želimo natančno izračunati moč klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje, ki bo primerna za naše potrebe, to storimo z naslednjimi koraki:

1. Izračunamo prostornino bivalnega prostora, v katerem bo klimatska naprava delovala. Kako? Na način V = a x b x c. Množimo torej širino in dolžino tal z višino prostora.

2. Rezultat prostornine množimo s 25 vati na kubični meter (25 W/m3).

Primer: Če v dnevni sobi izmerimo, da je dolga 5 metrov, široka 4 metre in visoka 3 metre, to izračunamo po dani formuli: V = a x b x c = 5 m x 4 m x 3 m in dobimo rezultat 60 m3. Pomnožimo s 25 W/m3 in dobimo okvirno moč klime, ki je ustrezna za našo dnevno sobo. V konkretnem primeru je to 1500 W oziroma 1,5 kW.

Ne smemo spregledati tudi dejstva, da toploto v prostoru oddajajo tudi različne elektronske naprave, zato je najbolj smiselno to upoštevati že pri izračunu in za vsako napravo prišteti še 50 W. Enako velja za število ljudi, ki običajno bivajo v tem prostoru; za vsakega prištejemo še 100 W.

Primer: V našem primeru imamo v dnevni sobi en računalnik, eno televizijo in radio, v stanovanju pa prebiva štiričlanska družina. Prejšnjemu rezultatu (1500 W) prištejemo še 3 x 50 W za naprave in 4 x 100 W za 4 osebe. Moč želene klime bo torej 1500 W + 150 W + 400 W = 2050 W.

Namestitev klimatske naprave 

Ste vedeli, da nakup in montaža pri istem ponudniku hkrati pomenita nižjo stopnjo DDV? Če kupite le napravo, bo v ceno vštet 22 % DDV, če pa je vključena montaža, je stopnja DDV le 9,5 %. Iz tega razloga je najbolj smiselno, da se odločite za nakup pri kakovostnem in preverjenem ponudniku, saj boste tako dobili kakovostno ponudbo in storitev na enem mestu.

Že omenjena priznana organizacija Zveze potrošnikov Slovenije nas tudi seznani s podatkom, ki kaže, da montaža klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje povprečno stane 240 evrov (brez vključenega DDV), vanjo pa so vštete naslednje storitve:

 • montaža zunanje enote (na balkon, pod okensko polico, do višine 4 metrov),
 • izdelava plinske cevne in električne povezave med enotama (do 4 metre, z nadometnimi kanali),
 • odvod kondenza s prostim padcem (do pet metrov),
 • namestitev notranje enote,
 • priklop na obstoječo električno napeljavo (do pet metrov),
 • montaža nosilne konzole za zunanjo enoto klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje,
 • vakuumiranje,
 • polnjenje in zagon sistema s preverjanjem delovanja,
 • ves drobni in montažni material.

Zaključimo lahko s tem, da je tovrstno delo precej zahtevno in ga je najbolje prepustiti izkušenim strokovnjakom. Potrebno je tudi izpostaviti, da le ob strokovni montaži klimatske naprave lahko uveljavljate garancijo, zelo priporočljivi pa so redni servisi pooblaščenega ponudnika, da bo vašo napravo kakovostno vzdrževal.

Obiščite SVET KLIME, ter pomagali vam bodo pri izbiri ustrezne klima naprave za vas.

Naročnik oglasa: Svet klime, Rok Kovačič s.p.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi