Kitajska veščina Qigong ima blagodejen vpliv na učence

V začetku oktobra je v Olimju potekala mednarodna konferenca Mindfulness na katero smo bili že drugo leto vabljeni tudi vodje društva za kakovost življenja Leteča želva. Poleg izvedenih delavnic smo predstavili študijo, ki smo jo v preteklih dveh šolskih letih izvajali na OŠ Preserje pri Radomljah. Namen študije (Učinkovitost Zhineng Qigonga pri zmanjševanju čustvenih in vedenjskih težav v šolskem okolju: rezultati raziskave z dvosmernim mešanim načrtom) je bil raziskati dobrobiti vadbe Qigong na učence tretjega razreda.

Qigong je starodavna, naravna metoda uravnovešanja telesa in urjenja čuječnosti, ki se je tekom stoletij razvijala na Kitajskem, danes pa jo vadimo povsod po svetu. Znano in dokazano je, da veja Zhineng Qigong, ki spada med veje medicinskega Qigonga krepi telo in umske sposobnosti. Z redno vadbo razvijamo koordinacijo, fino motoriko ter ravnotežje, poleg tega pa precizno izostrimo fokus, podaljšujemo osredotočenost in izboljšujemo spomin. In zelo pomemben del vadbe, ki podpira kar otroci (in odrasli) dandanes potrebujemo – nauči nas umirjanja, ohranjanja tišine, prepoznavanja čustev, potrpežljivosti in empatičnosti.

Četudi sloni na vzhodnoazijskih temeljih, vadba Zhineng Qigong ni religiozno usmerjena in jo mnogi zaradi eksotičnega imena in nepoznavanja vržejo v koš novodobnih »main streem« tehnik. Vendarle ne gre pozabiti, da gre za vadbo, ki temelji na starodavnih modrostih in je pozitivno ovrednotena s strani mnogih raziskav na področju zdravstva in šolstva izvedenih od poznih 80-ih let pa vse do danes. Je tehnika kultivacije psihofizičnega telesa, preoblečena v vadbene enote, ki so prilagojene novodobnemu (pre)zaposlenemu človeku, za ljudi različnih starosti in fizičnih predispozicij, kar pomeni, da jo lahko vadi vsakdo. Otroci, starostniki, zdravi, bolehni, ljudje s poškodbo, invalidi, atleti, nosečnice…

V društvu Leteča želva smo se odločili, da pogumno stopimo na pionirsko pot raziskovanja in pripomoremo k rasti Zhineng Qigong znanosti tudi v Sloveniji. Povezali smo se s psihologinjo, dr. Uršo Mars Bitenc iz Univerze na Primorskem – Fakulteta za matematiko, znanost in informativne tehnologije, ki nam je pomagala pri izboru vprašalnikov za učence, starše in učitelje, ter nam nudila vso podporo pri strokovni analizi podatkov. Rezultati so pokazali, da vadba Zhineng Qigong ima blagodejen vpliv na učence v razredu, vendar pa so potrebna nadaljna raziskovanja za podrobnejše rezultate in trdnejša dokazila. Študija je dokazala majhen do sredenji padec vedenjskih in emocionalnih težav, hiperaktivnosti, težav med vrstniki, ter povečanje prosocialnega vedenja.

Zavedamo se, da nas čaka še veliko izpopolnitev in stopnic na poti raziskovanja, a ker delamo s srcem nas izzivi motivirajo. Želimo pa si, da bi šolstvo in starši podprli tovrstne projekte, ki lahko konkretno podprejo mlade pri razvijanju in ohranjanju vrednot in veščin, ki v dobi tehnike in telekomunikacije pešajo in bledijo.

Avtor: Društvo Leteča želva; Foto: Društvo Leteča želva

Tagi