Karin Božič: Fotografinja, ki navdušuje naše bralce

Domžalec tudi tema njene diplomske naloge

Naš spletni portal je pred kratkim dobil svoje mesto tudi v diplomski nalogi, ki jo je za zaključek študija na Naravoslovnotehniški fakulteti, Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Univerze v Ljubljani naredila in uspešno zagovarjala naša nepogrešljiva sodelavka Karin Božič, od katere fotografije lahko občudujete v mnogih naših prispevkih in reportažah z dogodkov in prireditev. Že naslov njene diplomske naloge “Fotografiranje za informativni spletni portal” pove, da je osrednja tematika fotografija, ki lahko pove veliko več kot tisoč besed. Takšne fotografije pa ni ustvariti najlažje, saj moramo skozi fotografijo pričarati dogajanje na način, da bralca spodbudimo, da se počuti, kot bi bil prisoten na dogodku. In Karin takšne fotografije uspevajo zelo dobro.

Karin z našim portalom sodeluje že dobra tri leta in je postala nepogrešljiv del naše ekipe. Poleg izrednega fotografskega talenta ter delavnosti, jo krasi tudi skromnost, saj jo na prireditvah in dogodkih, ki jih fotografira, skorajda ne boste opazili. Kljub neopaznosti pa je njeno oko izredno ostro, iz njenega fotografskega objektiva pa nastajajo čudovite fotografije, ki velikokrat povedo veliko več kot tisoč besed. In prav to navdušuje tudi naše bralce.

Fotografija lahko pove več kot tisoč besed

S fotografijo se je začela ukvarjati po zaključku prvega letnika Srednje medijske in grafične šole v Ljubljani leta 2012. Ker jo je v drugem letniku čakal predmet fotografija, si je med poletjem kupila fotoaparat in začela fotografirati. Na ta način si je pridobivala prve izkušnje, v nadaljevanju pa se je pri predmetu fotografija seznanila še s pravili in se naučila še bolj pravilnih tehnik fotografiranja. “Najprej sem fotografirala cvetje in še kakšne detajle iz narave. Kmalu zatem prišla v kontakt z ljudmi, ki so delali za radio Zeleni val, ki so me povprašali, če bi za njih fotografirala prireditve. Tako se je začelo,” o začetkih pojasni Karin, ki nam o tem kaj ji pomeni fotografija pove, da se z njo lahko veliko bolj izraža kot z besedo: “Fotografija lahko pove veliko več kot tisoč besed. Jaz recimo predstavim nekoga, kakor ga jaz vidim.”

Karin je postala nepogrešljiv del ekipe našega portala.

Psička Jelly je postala njen osrednji model

Dobro leto dni ji družbo dela psičko Jelly, ki sta praktično nerazdružljivi, postala pa je tudi njen osrednji model, saj je zanjo odprla Instagram profil, ki ima izreden odziv in to ne samo iz Slovenije, ampak tudi iz tujine. “Jelly se kar sama postavi, ker točno ve, da bo po fotografiranju sledila nagrada. Velikokrat poskušam ujeti tudi kakšen moment, ko ne ve, da jo fotografiram. Recimo, ko teče po travniku. Jelly je postala tudi ambasadorka spletne trgovine Loving Paw in model za izdelke mlade ustvarjalke, ki deluje pod imenom Sky Hunter. Prav tako sva tudi na razglednici Domžal,” pove Karin, ki drugače fotografira tudi poroke. Tam po njenih besedah nima tako proste roke, kot recimo kadar fotografira prireditve. Sploh obožuje koncerte, kjer so uporabljene različne odrske luči. Te dajo vedno super efekt.

Psička Jelly je postala njen osrednji model, ima pa tudi svoj Instagram profil.

Fotografsko znanje nadgradila na fakulteti

Po končani srednji šoli se je Karin vpisala na Naravoslovnotehniško fakultete, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje. Pravi, da je tam nadgradila znanje, ki ga je pridobila v srednji šoli. Je bolj kot ne nadaljevanje, saj je zelo podobno medijskemu tehniku. Na fakulteti je bilo veliko tudi studijske fotografije. Pa vendarle je po njenih besedah studijska fotografija čisto nekaj drugega kot fotografiranje prireditev: ” V studiu si luči in vse kar potrebuješ nastaviš vnaprej. Tudi nastavitve imaš enake. Na prireditvi je pa vedno drugače, saj je tam prisotna svetloba, ki se ves čas spreminja. Če je recimo prireditev na prostem, je lahko nekaj časa sončno, nekaj časa oblačno, potem so tu odrske luči …”

Fotografija lahko pove veliko več kot tisoč besed.

Pozitivni odzivi na njene fotografije so dobra popotnica in motivacija za naprej

Kot sem že omenil v uvodu, je Karin sodelavka našega portala že dobra tri leta. Pravi, da ima to delo zelo rada: “Zelo mi je všeč, da me ne omejujete, saj lahko naredim karkoli hočem. Se pravi, da se me upošteva. Prav tako sem se v tem času naučila ogromno, saj sem pokrila zelo veliko prireditev in dogodkov. Obenem sem spoznala ogromno ljudi. Lahko rečem, da je sodelovanje s portalom in ekipo res odlično.”

Odzivi na njene fotografije od naših bralcev so vedno pozitivni in marsikdaj kdo naše uredništvo zaprosi tudi za kakšno fotografijo, ki si jo želi shraniti za spomin. Največkrat v primerih, ko se sami ali pa skupaj z družino oziroma prijatelji znajdejo na kakšni izmed fotografij. Na vprašanje, kaj pravi na odziv bralcev, Karin pravi, da je izredno vesela pozitivnega odziva, saj je to dobra popotnica in motivacija za naprej. “To mi veliko pomeni, da vidim, kaj si še oni mislijo o tem. Prav tako ni nič narobe, če kdo kdaj kaj pokritizira, da vem, kaj še lahko popravim,” pravi Karin.

Pogled na Krumperk.

Sodeluje tudi s Službo za turizem Občine Domžale

Karin že od ustanovitve sodeluje tudi s Službo za turizem Občine Domžale, saj so njo in njene fotografije opazili že med delom za naš portal. Fotografira dogodke, ki potekajo v organizaciji službe za turizem ter znamenitosti domžalske občine. Številne njene fotografije lahko vidite na spletni strani Visit Domžale, ki jo pomaga tudi urejati, v brošurah, razglednicah ter v različnem promocijskem gradivu. “To delo mi je zelo všeč, saj ne fotografiram samo prireditve, temveč tudi razne domžalske znamenitosti. Pri tem se tudi sama odkrila veliko novih stvari, za katere prej sploh nisem vedela, pa še ovekovečila sem jih,” navdušeno pove Karin.

Zaupa nam, da ko se odpravi fotografirati domžalske znamenitosti, je vedno osredotočena na to, da bo čim lepše predstavila določeno stvar: “Če recimo fotografiram Kamniško Bistrico, je pomembno, da dobim v objektiv čim manj motečih stvari, česar marsikdo v naravi ne opazi, na fotografiji pa bi opazili.” Najbolj ponosna je na fotografije, ki so nastale s Svete Trojice, Šumberka in pogleda na Kamniško Bistrico.

Kamniška Bistrica.

Do ideje za temo diplomske naloge prišla pri delu za naš portal

Dotakneva se tudi njene diplomske naloge, za katero pravi, da je zadovoljna s končnim izdelkom, zadovoljni pa so bili tudi mentorji, saj je prejela desetki, tako za diplomsko kot za zagovor. Do ideje za temo diplomske naloge pa je prišla med delom za naš portal: “Tema se mi je zdela zelo zanimiva. Poleg tega, da že dobra tri leta delam za portal, je ena izmed stvari tudi ta, da ni nikoli isto. Nobena prireditev ni namreč ista. Tudi, če je prireditev z istim naslovom, ni identična prihodnje leto. Z veseljem sem se lotila te tematike in jo naredila, prav tako je nisem delala z muko.” Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšne fotografije si želijo bralci spletnih informativnih portalov. Zaradi tega je bila narejena raziskava s pomočjo ankete, ki je vsebovala fotografije, in vseh komentarjev bralcev, ki smo jih kadarkoli zasledili na različnih družbenih omrežjih. Fotografije, ki so predstavljene v diplomski nalogi, so bile fotografirane na dogodkih v občini Domžale za naš portal. Ker je to lokalni informativni portal, je bila seveda zelo vesela mnenj bralcev. Fotografija pa je glavni element za uspešno predstavljen dogodek.

Pogled s Šumberka. Karin in Jelly sta se znašli tudi na novi razglednici Domžal.

Za pridobitev rezultatov je bila izvedena tudi anketa

Njeno diplomsko delo temelji na vprašanju: kakšne fotografije pritegnejo bralce informativnega spletnega portala? “Naslov diplomske naloge je bil izbran na podlagi praktičnega usposabljanja in dela, ki sem ga opravljala v podjetju, ki ima v lasti lokalni spletni informativni portal domžalec.si.  Ker je to zelo lokalni spletni portal, imajo bralci pomembno vlogo pri njegovem ustvarjanju. Ustvarjalci so zelo veseli tudi njihovega mnenja in deljenih zgodb. V teoretičnem delu se nahaja kratka teorija o najpomembnejših dejavnikih za izdelavo fotografije, kot so: fotoaparat, objektivi, bliskavica, nastavitve fotoaparata, pravila in kompozicija ter postprodukcija fotografije. V eksperimentalnem delu se nahajajo fotografije, ki sem jih skupaj z bralci analizirala, pogledala pa sem si tudi pogoje in v preglednici predstavila opremo, s katero so nastale. Za pridobitev rezultatov je bila izdelana tudi anketa, v kateri sem bralce grafično spraševala, katere fotografije so jim najbolj všeč. Vse pridobljene odgovore sem primerjala s teorijo iz knjig in z mojimi domnevami. Na koncu pa sledijo še ugotovitve, kaj bi bilo najbolje spremeniti oziroma popraviti, da bi se z mojimi fotografijami lahko še bolj približali bralcem,” o vsebini diplomskega dela pove Karin.

Vsakemu bralcu je všeč nekaj drugega, mi pa se moramo odločiti, kakšno pot fotografiranja bomo ubrali

Veselje po uspešnem zagovora diplome.

Po njenih besedah fotografiranje za informativni spletni portal ni najlažje, saj moramo skozi fotografijo pričarati dogajanje na način, da bralca spodbudimo, da se počuti, kot bi bil prisoten na dogodku. Fotografije, ki se nahajajo v diplomski nalogi, so nastale že pred in tudi med njeno izdelavo. Ker za naš portal dela že tri leta, je bila po njenih besedah izbira fotografij kar težka, izbrala pa je fotografije, pri katerih so ji bili pogoji in sami dogodki najbolj všeč.

V teoretičnem delu je predstavila primerjavo med lokalnim informativnim portalom domžalec.si in časopisom Slamnik. Oba medija uporabljata enake fotografije, vendar je v časopisu teh manj zaradi prostora. “V eksperimentalnem delu sem si postavila naloge, določila metode in pregledala opremo, ki sem jo uporabila. Raziskava, ki sem jo naredila s pomočjo spletne ankete, mi je še dodatno razkrila, kakšne fotografije pritegnejo bralce, nekateri odgovori so bili predvideni, nekateri pa so me zelo presenetili. Ugotovila sem, da je vsakemu bralcu všeč nekaj drugega, mi pa se moramo na koncu odločiti, kakšno pot fotografiranja bomo ubrali in jim poizkusili v čim večji meri ugoditi,” o eksperimentalnem delu diplomske naloge pove moja sogovornica, ki se na vsakem dogodku trudi narediti čim več različnih fotografij z različnih kotov fotografiranja in z različnimi objektivi: “V postprodukciji fotografijam dodam filter, ki vse fotografije celotnega dogodka naredi bolj enotne. Zelo prav pa mi pridejo tudi vse izkušnje, ki jih imam s tega področja, saj ne smem zamuditi ključnih trenutkov dogodka. Pri objavi fotografij poizkusimo narediti kompromis in objaviti čim več različnih fotografij, velikokrat pa se članku doda povezava, na kateri so objavljene vse izbrane in urejene fotografije z dogodka in s tem omogočimo bralcu celostni pogled.”

Pogled z ruševin gradu Koprivnik.

Želi si delati naprej v tej smeri

Diplomska naloga in uspešen zagovor je za njo, zato jo povprašam, kam so sedaj usmerjene njene misli in cilji. Pravi, da si želi, da bi delala naprej v tej smeri: “Ker je to res zanimivo delo, ki mi ni dolgočasno, saj je vedno kaj novega.”

Karin v imenu sodelavcem in bralcev čestitam za uspešen zaključek študija ter se ji obenem zahvaljujem tudi za izbor teme diplomske naloge, saj nam bodo njene ugotovitve pri našem delu zelo koristile. Seveda pa boste na našem portalu še naprej lahko občudovali njene fotografije, ki vedno veliko povedo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: osebni arhiv Karin Božič

Tagi