Kako zaposliti psa?

Vse skupaj nas je tale koronavirus dodobra presenetil. Nekateri ste lahko zdaj več doma in s svojimi štirinožnimi prijatelji, nekateri manj ali enako kot prej. Pa veste na kakšen način bi še lahko popestrili njihove dneve in jih še mentalno utrudili?

Ste že kdaj od koga slišali, da sta s psom pretekla 10 km in on še vedno ni utrujen? Naj vam povemo, da bo vaš pes hitreje dobil kondicijo kot vi, zato imamo za vas nekaj idej, kako ga lahko utrudite tudi doma brez fizičnega napora.

Miselne igre

Sami doma lahko iz odpadne embalaže na enostaven način izdelate miselne igrače za psa. V spodnjem videu so prikazane ideje skupaj z navodili za izdelavo.

Delo z nosom

Delo z nosom je v Sloveniji tudi kinološka tekmovalna disciplina. To zaposlitev lahko delate kjerkoli s svojim psom. Lahko išče svojo igračo, hrano ali določen vonj.

Kako psa naučim iskati?
Začnemo doma ali na vrtu (v okolju, ki je brez motenj). Psu pokažemo kaj skrivamo (hrana, igrača ali vonj) in to skrijemo nekje okoli sebe, da pes vidi kam skrivamo. Ko se z gobčkom dotakne in nakaže kje se stvar skriva, ga potrdimo, pohvalimo in nagradimo. Ko vidimo, da mu je jasno kaj naj počne, mu dodamo povelje (besedo, ki bo nakazovala naj išče). Iskanje stopnjujemo glede na to kako uspešen je pes. Ne pozabite, nikoli ne zahtevajte preveč od vašega psa, ker mu bo stvar postala dolgočasna in nezanimiva.

Učenje trikcev

Učenje trikcev je zabavno tako za vas, kot tudi vašega psa. Lahko ga naučite praktično karkoli. Pomembno je le, da ste potrpežljivi in z učenjem zaključite takrat, ko pes najbolj uživa. Tako si bo to vedno želel.

Ali ste vedeli, da pes med grizenjem sprošča svoj hormon sreče? Ne pozabite na to, da je vse to dogajanje stresno tako za nas, kot tudi za naše štirinožne prijatelje. Psi obožujejo grizenje, zato jim privoščite kakšno primerno kost.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: topdogtips.com

 

Tagi